Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Държавата едва ли ще събере милионите от такси от лотарията, пише СЕГА. 559-те милиона лева, които „Национална лотария” си е спестила от такси, едва ли ще могат да бъдат събрани от държавата, показа проверка на "Сега". Органът, който трябва да излезе с решение по въпроса, е Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Съставът й бе изцяло сменен, а двама от бившите й директори са сред обвинените от прокуратурата. От самото начало на скандала "Национална лотария" твърди, че е плащала такса, съобразно закона и одобрените от ДКХ правила за организиране на моментните игри на лотарията. В правилата за "Ню Геймс", които са част от лиценза й, изрично пише, че тя събира комисиони за участие. Именно на това основание лотарията на Божков е начислявала по-благоприятната такса, регламентирана в Закона за хазарта.

Пържолата поскъпна с 50%, изчислява ТРУД. Цената на свинското месо у нас е рекордна за последните шест години. Това показва годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г. През летните месеци цената на свинското месо стига пикови стойности от близо 10 лева за килограм на едро, които се запазват и до края на 2019 г., отчитат експертите от комисията. Според тях основните фактори, довели до поскъпването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз заради избухването на заразата в Азия, както и значителното увеличение на търсенето на месо в Китай. Скъпата суровина повлича и цената на каймата, която расте през цялата 2019 г., сочи анализът на комисията.

Откриха кризисен център за деца – жертва на трафик, информира МОНИТОР. Кризисен център „Надежда“ за деца-жертви на трафик и насилие бе открит в столицата. Помещението за центъра е осигурено от Министерството на отбраната. То е обзаведено със средства на Конфедерация Швейцария, а издръжката е поета от Столичната община. В България функционират 19 кризисни центъра с около 120 ползватели, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Стартира план по заетостта за 73 милиона лева, четем в същото издание. Предвидени са средства и за обучение по ключови компетентности на 1 200 души заети в средни, малки и микро предприятия. Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата, която от началото на тази година е 610 лева при пълен работен ден. През настоящата година се увеличава субсидирането на средствата за трудово възнаграждение - от 450 лв. на 500 лв. месечно за наемането на един човек по мерки от Закона за насърчаване на заетостта. При осигуряване на работа на безработни с висше образование ще се субсидират 550 лв., както и дължимите осигуровки. Останалата част от трудовото възнаграждение ще се осигурява от работодателя.

725 кутии с цигари, родно производство , притежава силистренският майстор на автомобилни гуми Димитър Георгиев, който е може би най-големият български колекционер на тютюневи изделия, пише МОНИТОР. Колекцията, в която са инвестирани над 10 000 лв, е стартирана по новогодишните празници на 2013 година, когато Митко попаднал в Интернет на интересна обложка от продукцията на пловдивския търговец на тютюни Крикор Тютюнджиян с марката „Президент“. Новите и нови експонати пристигали в Силистра по всевъзможни пътища: от интернет-разпродажби; чрез приятели, които разбрали за хобито му; от други колекционери, които заменяли повтарящи се марки.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.