Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Държавата едва ли ще събере милионите от такси от лотарията, пише СЕГА. 559-те милиона лева, които „Национална лотария” си е спестила от такси, едва ли ще могат да бъдат събрани от държавата, показа проверка на "Сега". Органът, който трябва да излезе с решение по въпроса, е Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Съставът й бе изцяло сменен, а двама от бившите й директори са сред обвинените от прокуратурата. От самото начало на скандала "Национална лотария" твърди, че е плащала такса, съобразно закона и одобрените от ДКХ правила за организиране на моментните игри на лотарията. В правилата за "Ню Геймс", които са част от лиценза й, изрично пише, че тя събира комисиони за участие. Именно на това основание лотарията на Божков е начислявала по-благоприятната такса, регламентирана в Закона за хазарта.

Пържолата поскъпна с 50%, изчислява ТРУД. Цената на свинското месо у нас е рекордна за последните шест години. Това показва годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г. През летните месеци цената на свинското месо стига пикови стойности от близо 10 лева за килограм на едро, които се запазват и до края на 2019 г., отчитат експертите от комисията. Според тях основните фактори, довели до поскъпването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз заради избухването на заразата в Азия, както и значителното увеличение на търсенето на месо в Китай. Скъпата суровина повлича и цената на каймата, която расте през цялата 2019 г., сочи анализът на комисията.

Откриха кризисен център за деца – жертва на трафик, информира МОНИТОР. Кризисен център „Надежда“ за деца-жертви на трафик и насилие бе открит в столицата. Помещението за центъра е осигурено от Министерството на отбраната. То е обзаведено със средства на Конфедерация Швейцария, а издръжката е поета от Столичната община. В България функционират 19 кризисни центъра с около 120 ползватели, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Стартира план по заетостта за 73 милиона лева, четем в същото издание. Предвидени са средства и за обучение по ключови компетентности на 1 200 души заети в средни, малки и микро предприятия. Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата, която от началото на тази година е 610 лева при пълен работен ден. През настоящата година се увеличава субсидирането на средствата за трудово възнаграждение - от 450 лв. на 500 лв. месечно за наемането на един човек по мерки от Закона за насърчаване на заетостта. При осигуряване на работа на безработни с висше образование ще се субсидират 550 лв., както и дължимите осигуровки. Останалата част от трудовото възнаграждение ще се осигурява от работодателя.

725 кутии с цигари, родно производство , притежава силистренският майстор на автомобилни гуми Димитър Георгиев, който е може би най-големият български колекционер на тютюневи изделия, пише МОНИТОР. Колекцията, в която са инвестирани над 10 000 лв, е стартирана по новогодишните празници на 2013 година, когато Митко попаднал в Интернет на интересна обложка от продукцията на пловдивския търговец на тютюни Крикор Тютюнджиян с марката „Президент“. Новите и нови експонати пристигали в Силистра по всевъзможни пътища: от интернет-разпродажби; чрез приятели, които разбрали за хобито му; от други колекционери, които заменяли повтарящи се марки.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Производители продават риба между храм "Ал. Невски" и бул. "Васил Левски"

В навечерието на Никулден, София става домакин на рибен пазар с прясна риба и морски дарове, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Той ще е на 5 и 6 декември на ул. Оборище, между храм "Александър Невски" и бул. "Васил Левски" от 11.30 до 20.00 ч. Посетителите ще могат да закупят директно от производителите риба и..

публикувано на 04.12.20 в 19:28

1000 тона текстил събраха в специализираните контейнери на София

Общо 1000 тона е събраният текстил за една година в контейнерите за текстил, съобщиха от Столичната община. Развитата система от контейнери за текстилни отпадъци спомага за предотвратяване на нерегламентираното им горене и замърсяването на въздуха. На територията на общината има разположени 86 специализирани контейнери за текстилни отпадъци...

публикувано на 04.12.20 в 17:08

БНБ пуска златна монета "Рождество Христово"

Българската народна банка пуска от 7 декември в обращение златна възпоменателна монета на тема "Рождество Христово" от серията "Българска иконография". Цената на монетата е 1300 лева. Тя ще се продава в БНБ, както и в офиси и клонове на някои търговски банки.  До 9 декември 2020 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да..

публикувано на 04.12.20 в 16:38
Проф. Христо Пимпирев

Проф. Пимпирев: Антарктида трябва да остане единственият континент без коронавирус

Целта на българските полярници и на цялата антарктическа общност в света през тази година е Антарктида да продължи да бъде единственият континент на Земята, който не е засегнат от коронавируса. Докато пандемията от COVID-19 "се вихри" в целия свят, то на Антарктида коронавирусът още не е проникнал, въпреки че там има много полярници от различни държави...

публикувано на 04.12.20 в 10:17

Паркирането в буферните паркинги към станциите на метрото ще бъде безплатно

И днес паркирането в буферните паркинги към станциите на метрото ще бъде безплатно във връзка с повишените нива на фини прахови частици (ФПЧ 10), съобщиха от Столичната община. Паркингите на метрото са шест и са разположени на бул.“Цариградско шосе“ при Интер експо център, на бул.“Джеймс Баучер“ и бул.“Черни връх“, при „Бизнес парк София“, два паркинга..

публикувано на 04.12.20 в 08:20

EК предяви иск срещу България заради лошото качество на въздуха

Европейската комисия предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, тъй като страната ни не е осигурила цялостно изпълнение на решението на Съда от 5 април 2017 г., в което констатира, че България не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство относно качеството на атмосферния въздух, съобщават от ЕК. По-конкретно в страната систематично..

публикувано на 03.12.20 в 19:00

Приоритетно трасе за трамвая по бул. "Шипченски проход"

Ново трасе с обща дължина 4 километра е обособено в участък от кръстовището на бул. “Шипченски проход“ и ул. “Иван Димитров – Куклата“ до бул. “Искърско шосе“ и ул. “Димитър Пешев“. Преминавайки през общо 8 светофарно регулирани кръстовища трамваите получават приоритет при придвижването си, което осигурява по-бързото им движение. Приближавайки се до..

публикувано на 03.12.20 в 15:53