Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Държавата едва ли ще събере милионите от такси от лотарията, пише СЕГА. 559-те милиона лева, които „Национална лотария” си е спестила от такси, едва ли ще могат да бъдат събрани от държавата, показа проверка на "Сега". Органът, който трябва да излезе с решение по въпроса, е Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Съставът й бе изцяло сменен, а двама от бившите й директори са сред обвинените от прокуратурата. От самото начало на скандала "Национална лотария" твърди, че е плащала такса, съобразно закона и одобрените от ДКХ правила за организиране на моментните игри на лотарията. В правилата за "Ню Геймс", които са част от лиценза й, изрично пише, че тя събира комисиони за участие. Именно на това основание лотарията на Божков е начислявала по-благоприятната такса, регламентирана в Закона за хазарта.

Пържолата поскъпна с 50%, изчислява ТРУД. Цената на свинското месо у нас е рекордна за последните шест години. Това показва годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г. През летните месеци цената на свинското месо стига пикови стойности от близо 10 лева за килограм на едро, които се запазват и до края на 2019 г., отчитат експертите от комисията. Според тях основните фактори, довели до поскъпването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз заради избухването на заразата в Азия, както и значителното увеличение на търсенето на месо в Китай. Скъпата суровина повлича и цената на каймата, която расте през цялата 2019 г., сочи анализът на комисията.

Откриха кризисен център за деца – жертва на трафик, информира МОНИТОР. Кризисен център „Надежда“ за деца-жертви на трафик и насилие бе открит в столицата. Помещението за центъра е осигурено от Министерството на отбраната. То е обзаведено със средства на Конфедерация Швейцария, а издръжката е поета от Столичната община. В България функционират 19 кризисни центъра с около 120 ползватели, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Стартира план по заетостта за 73 милиона лева, четем в същото издание. Предвидени са средства и за обучение по ключови компетентности на 1 200 души заети в средни, малки и микро предприятия. Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата, която от началото на тази година е 610 лева при пълен работен ден. През настоящата година се увеличава субсидирането на средствата за трудово възнаграждение - от 450 лв. на 500 лв. месечно за наемането на един човек по мерки от Закона за насърчаване на заетостта. При осигуряване на работа на безработни с висше образование ще се субсидират 550 лв., както и дължимите осигуровки. Останалата част от трудовото възнаграждение ще се осигурява от работодателя.

725 кутии с цигари, родно производство , притежава силистренският майстор на автомобилни гуми Димитър Георгиев, който е може би най-големият български колекционер на тютюневи изделия, пише МОНИТОР. Колекцията, в която са инвестирани над 10 000 лв, е стартирана по новогодишните празници на 2013 година, когато Митко попаднал в Интернет на интересна обложка от продукцията на пловдивския търговец на тютюни Крикор Тютюнджиян с марката „Президент“. Новите и нови експонати пристигали в Силистра по всевъзможни пътища: от интернет-разпродажби; чрез приятели, които разбрали за хобито му; от други колекционери, които заменяли повтарящи се марки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59