Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Повишиха квалификацията на над 1000 души в спешните центрове с индивидуални обучения по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС), пише МОНИТОР. Обучение са минали лекари и медицински сестри, фелдшери и лекарски асистенти, парамедици и шофьори на линейки. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който посети Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, за да се запознае с текущата реализация на дейностите по проект ПУЛСС. Веднага след екипите на центровете за спешна помощ обучение ще преминат и работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала. Графиците са изготвени така, че курсовете да приключат до месец май 2021 г. Като резултат ще бъдат обхванати всички ангажирани в системата на спешната помощ служители - близо 7000 души, в това число и новопостъпилите.

Психолози, работещи на горещата телефонна линия за деца, близо 24 часа разговаряли по телефона с дете, за да го убедят да не слага край на живота си, разказаха пред МОНИТОР от Държавна агенция за закрила на детето. Това е един от последните случай на психолозите. Детето, което е в тинейджърска възраст, позвънило на горещия телефон късно вечерта. Споделило проблема си, който бил свързан с раздялата му с любимия човек, и разкрило намерението си да посегне на живота си, като разказало с подробности, как точно мисли да се самоубие. Специалистите започнали разговори с тинейджъра, и опитали по всякакъв начин да го предразположат и да спечелят доверието му, за да спасят живота му. В този случай детето не е заявило от кой град е, не дало никакви подробности за себе си, не казало името си и телефон за обратна връзка. Било изключително разстроено и затворено, разказаха от ДАЗД. 

София ще разполага с 1,729 млрд.лв. бюджет за тази година, реши Столичният общински съвет след 6 часа дебати. Предложението на кмета Фандъкова бе подкрепено от 32 общински съветници, против бяха 26, съобщава МОНИТОР. Още преди обсъждането в зала от БСП обявиха, че няма да подкрепят финансовата рамка, защото показвала липса на желание и амбиция за справяне с проблемите на града. От “Демократична България” и независимият общински съветник Борис Бонев също заявиха, че бюджета не е достатъчно амбициозен. Раздор при обсъждането бяха и парите за кварталите. Неподкрепилите бюджета се обединиха около това, че районите са ощетени и парите не се разпределят правилно.

Лихвите по ипотеките никога не са били по-ниски и средно вече падат под 3%. Все повече банки обаче затягат условията за отпускане на заеми за покупка на жилище, предупреждават от агенциите за недвидижими имоти, пише СЕГА. Още от преди година трезорите започнаха масово да отказват 100%-ово кредитиране на покупката на жилище и сега в най-добрия случай се съгласяват да покрият 80% от стойността на имота. Наред с това расте броят на банките, които отказват да дават на едно и също лице едновременно ипотечен и потребителиски кредит, заяви Гергана Тенекеджиева, изп. директор на "Адрес". Именно тази схема бе най-често използвана до момента, за да може новите собствени да осигурят самоучастие при покупка на жилище с ипотека или да осигурят парите за довършителните работи по новото строителство. Вероятно банките започват да стават по-внимателни, за което ги призовава отдавна БНБ, тъй като прекалено ниските лихви изкушават гражданите да правят необмислени покупки.

559-те милиона лева, които „Национална лотария” си е спестила от такси, едва ли ще могат да бъдат събрани от държавата, показа проверка на СЕГА. Органът, който трябва да излезе с решение по въпроса, е Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Съставът й бе изцяло сменен, а двама от бившите й директори са сред обвинените от прокуратурата. От самото начало на скандала "Национална лотария" твърди, че е плащала такса, съобразно закона и одобрените от ДКХ правила за организиране на моментните игри на лотарията. В правилата за "Ню Геймс", които са част от лиценза й, изрично пише, че тя събира комисиони за участие. Именно на това основание лотарията на Божков е начислявала по-благоприятната такса, регламентирана в Закона за хазарта. Законът предвижда при традиционната лотария такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози, но за игрите, за които се събират комисиони се начисляват 20 на сто върху стойността на получените комисионни. Хазартните оператори декларират ежемесечно събраните от тях суми и дължимите такси.

Без дебати, депутатите приеха промяна в Закона за БНБ и отвориха пътя ни за влизане в ERM II Курсът лев-евро няма да бъде фиксиран в закон след влизането на България в т. нар. чакалня на еврозоната (ERM II), пише ТРУД. Това решиха окончателно депутатите като чрез преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон направиха промяна в Закона за БНБ. Според новите текстове след влизането ни в ERM II другите страни от еврозоната, Дания и Европейската централна банка могат да искат промени в курса лев-евро, който ще подлежи на преговори. Минималният престой във финансовия механизъм ERM II е поне две години и няма фиксиран краен срок за излизане от нея. “Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism II), официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.