Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Болниците и онкологичните центрове ще трябва да публикуват финансовото си състояние, медико-статистическа информация и информация за медицинската им дейност, предвижда проект за изменение на Наредба №1 от 2013 година, който е публикуван за обществено обсъждане, пише МОНИТОР. Това означава, че лечебните заведения ще трябва да публикуват не само медицинските услуги и високотехнологични медицински дейности, които се извършват в тях, но и броя на смъртните случаи и дори вътрешноболничните инфекции, ако са били допуснати такива. Те ще предават информацията на всеки три месеца на Министерството на здравеопазването, което от своя страна ще я публикува на сайта си. Задължението важи за болниците и онкологичните центрове, които работят по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Близо 5 милиона лева плаща държавата на общините годишно за издръжка на непълнолетни деца, чиито родител не изпълнява плащанията, определени им от съда, съобщава МОНИТОР. За изминалата 2019 година са изплатени 4 549 818 лева, сочат данните на Министерство на финансите. Тази сума е разпределена на близо 6 хиляди непълнолетни българчета. Средният размер на присъдената издръжка за месец е в размер на 65 лева, а за 2018 година е бил 69 лева, става ясно още от предоставените данни в отговор на депутатско питане на Георги Гьоков от Коалиция за България . Максималният размер, който се полага за издръжка за месец, пък е 80 лева, като цифрата не се е променяла през последните няколко години. През 2013 година максималната сума покривана от държавата е била 60 лева, през 2014 година сумата е увеличена с 20 лева и е станала 80 лв., като размерът и се е запазила в последните 5 години.

Районни кметове в София продължават да предлагат за продажба или учредяване право на строеж общински терени и такива, в който общината има дял, намиращи се в междублокови пространства или в  непосредствена близост до жилищни сгради, пише СЕГА. Това се вижда в проекта на Програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост на Столична община за 2020 г. Според условията й имотите се включват по предложение на районните кметове и на зам.кмета на София по "Инвестиции и строителство", какъвто ресор в момента няма. Предстои програмата да се обсъди и гласува на сесия на Столичния общински съвет. В доклада се казва, че "администрацията внимателно разгледа и обсъди направените предложения в контекста на приоритетите на Столичната община - борба с презастрояването, осигуряване на детски градини и училища, увеличаване на местата за паркиране, подобряване на инфраструктурата в кварталите, озеленяване, изграждане на детски площадки". Посочва се, че именно с тази цел няколко предложения на районните кметове са извадени от програмата. Много други искания за продажба на общински имоти обаче остават.     

Центърът за градска мобилност поетапно премахвала апаратите, от които пътниците в тролеи и трамваи можеха да си купят билет, пише СЕГА. В писмена позиция до агенцията, от дружеството посочвали, че причина за това е внедряването и предстоящото пускане на новата тикет система, която трябва да започне да функционира в края на тази година и необходимостта старата система да бъде изключена. „Процесът на оборудването с нови валидатори, бордови компютри, принтери за еднократни карти, камери и други е свързан с изключване на старите си системи. Това са общо близо 13 000 различни устройства. Част от старата система са и апаратите за продажба на еднократни карти в трамваите, които постепенно се демонтират. Пътниците към настоящия момент нямат проблем с липсата на такива апарати, които и досега съществуваха само в колите на „Столичния Електротранспорт“, тъй като подобни карти се купуват от водачите, пунктовете на ЦГМ и многобройните ни дистрибутори“, заявяват от ЦГМ.

Новорегистриралите се фирми по Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) са с 1500 повече само за първите две седмици на януари тази година. Това показват данни на Националната агенция по приходите (НАП), изведени за МОНИТОР. Крайният срок за регистрация по ЗДДС изтече на 14 януари като до тогава фирмите трябваше да изпратят искане за регистрация, справка за натрупан оборот и други документи. На същата дата бизнесът трябваше и да внесе дължимия си данък по ДДС за декември 2019 г. Въпреки приетите промени тази година е отчетен ръст на новорегистриралите се по ЗДДС. От приходната агенция обаче отказаха да дадат информация колко точно са новорегистриралите се предприятия. „Информацията е част от справки, където има и други данни, а те са конфиденциални”, каза говорителят на ведомството Росен Бъчваров пред „Монитор”. Той обаче допълни, че сред новорегистираните лидери са счетоводните кантори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави в сила ограниченията за използване на фойерверки в София

След две години обжалвания и 4 съдебни решения София спечели съдебната битка за приемане промени в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехнически изделия на територията на Столичната община, съобщава общинският съветник Георги Георгиев. По негова инициатива преди 2 години се подготвени промени, в които е..

публикувано на 23.07.24 в 18:18

ПФК "Левски" погаси главницата по дълга си към Столичната община

Футболния клуб "Левски" погаси главницата по дълга си  към Столичната община.  Платената сума е в размер на 1 370 000 лева, съобщават от лагера на "сините". През април т.г. клубът плати и главницата от дълга към Националната агенция по приходите. След днешната вноска към Столичната община "ПФК Левски" няма лихвоносни задължения към..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Повишението на средната скорост на столичния градски транспорт е опасно, според ЕЦТП

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 15:09
Дейностите започнаха в края на март т.г.

Съд спря премахването на незаконни постройки на яз. "Искър"

Премахването на незаконните постройки край брега на язовир "Искър", с което Столичната община започна принудителното събаряне на незаконни постройки, е спряно с определение на Окръжен съд – Перник, съобщават от Столичната община. Така се блокира изпълнението на три заповеди на главния архитект на София, влезли в сила и подлежащи на изпълнение..

публикувано на 23.07.24 в 11:27

Разделното събиране на отпадъци във фокуса на СОС

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет Надежда Бобчева се предлагат нови изисквания към фирмите, които извършват тази дейност и чиито договори..

публикувано на 23.07.24 в 08:22
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

Започна строителството на нова 4-етажна сграда на НПМГ с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:57
Паркингът преди започване на строителните дейности

Паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад" ще осигури 40 места до края на юли

До края на юли ще е готов паркингът с над 40 паркоместа до 15-а поликлиника в столичния район "Изгрев", съобщи кметът му д-р Деян Георгиев пред БНР. Продължава ремонтът на детските площадки. Напредва и изграждането на храма в район "Изгрев". За целта Столичният общински съвет е отпуснал 1,5 млн. лв. за довършителни работи. През септември..

публикувано на 22.07.24 в 11:57