Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Болниците и онкологичните центрове ще трябва да публикуват финансовото си състояние, медико-статистическа информация и информация за медицинската им дейност, предвижда проект за изменение на Наредба №1 от 2013 година, който е публикуван за обществено обсъждане, пише МОНИТОР. Това означава, че лечебните заведения ще трябва да публикуват не само медицинските услуги и високотехнологични медицински дейности, които се извършват в тях, но и броя на смъртните случаи и дори вътрешноболничните инфекции, ако са били допуснати такива. Те ще предават информацията на всеки три месеца на Министерството на здравеопазването, което от своя страна ще я публикува на сайта си. Задължението важи за болниците и онкологичните центрове, които работят по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Близо 5 милиона лева плаща държавата на общините годишно за издръжка на непълнолетни деца, чиито родител не изпълнява плащанията, определени им от съда, съобщава МОНИТОР. За изминалата 2019 година са изплатени 4 549 818 лева, сочат данните на Министерство на финансите. Тази сума е разпределена на близо 6 хиляди непълнолетни българчета. Средният размер на присъдената издръжка за месец е в размер на 65 лева, а за 2018 година е бил 69 лева, става ясно още от предоставените данни в отговор на депутатско питане на Георги Гьоков от Коалиция за България . Максималният размер, който се полага за издръжка за месец, пък е 80 лева, като цифрата не се е променяла през последните няколко години. През 2013 година максималната сума покривана от държавата е била 60 лева, през 2014 година сумата е увеличена с 20 лева и е станала 80 лв., като размерът и се е запазила в последните 5 години.

Районни кметове в София продължават да предлагат за продажба или учредяване право на строеж общински терени и такива, в който общината има дял, намиращи се в междублокови пространства или в  непосредствена близост до жилищни сгради, пише СЕГА. Това се вижда в проекта на Програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост на Столична община за 2020 г. Според условията й имотите се включват по предложение на районните кметове и на зам.кмета на София по "Инвестиции и строителство", какъвто ресор в момента няма. Предстои програмата да се обсъди и гласува на сесия на Столичния общински съвет. В доклада се казва, че "администрацията внимателно разгледа и обсъди направените предложения в контекста на приоритетите на Столичната община - борба с презастрояването, осигуряване на детски градини и училища, увеличаване на местата за паркиране, подобряване на инфраструктурата в кварталите, озеленяване, изграждане на детски площадки". Посочва се, че именно с тази цел няколко предложения на районните кметове са извадени от програмата. Много други искания за продажба на общински имоти обаче остават.     

Центърът за градска мобилност поетапно премахвала апаратите, от които пътниците в тролеи и трамваи можеха да си купят билет, пише СЕГА. В писмена позиция до агенцията, от дружеството посочвали, че причина за това е внедряването и предстоящото пускане на новата тикет система, която трябва да започне да функционира в края на тази година и необходимостта старата система да бъде изключена. „Процесът на оборудването с нови валидатори, бордови компютри, принтери за еднократни карти, камери и други е свързан с изключване на старите си системи. Това са общо близо 13 000 различни устройства. Част от старата система са и апаратите за продажба на еднократни карти в трамваите, които постепенно се демонтират. Пътниците към настоящия момент нямат проблем с липсата на такива апарати, които и досега съществуваха само в колите на „Столичния Електротранспорт“, тъй като подобни карти се купуват от водачите, пунктовете на ЦГМ и многобройните ни дистрибутори“, заявяват от ЦГМ.

Новорегистриралите се фирми по Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) са с 1500 повече само за първите две седмици на януари тази година. Това показват данни на Националната агенция по приходите (НАП), изведени за МОНИТОР. Крайният срок за регистрация по ЗДДС изтече на 14 януари като до тогава фирмите трябваше да изпратят искане за регистрация, справка за натрупан оборот и други документи. На същата дата бизнесът трябваше и да внесе дължимия си данък по ДДС за декември 2019 г. Въпреки приетите промени тази година е отчетен ръст на новорегистриралите се по ЗДДС. От приходната агенция обаче отказаха да дадат информация колко точно са новорегистриралите се предприятия. „Информацията е част от справки, където има и други данни, а те са конфиденциални”, каза говорителят на ведомството Росен Бъчваров пред „Монитор”. Той обаче допълни, че сред новорегистираните лидери са счетоводните кантори.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.