Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Всяка седма линейка в страната не става за пациенти заради прекомерно навъртени километри и остаряла техника. 144 са старите коли, с които вместо пациенти се карат консумативи, кръвни проби и се ползват за транспорт на вещи, необходими за центровете и болниците, показва проучване на МОНИТОР. 780 са колите в спешните центрове и отделения на болниците, с които се извозват болни и се оказва първа помощ на пострадали при катастрофи, инциденти и аварии. От тях общо 432 са с навъртени между 250 000 и 300 000 километра. Те са внесени преди 2007 година но все още са с добри технически параметри, показва справка на Министерството на здравеопазването.

Над 170 млн. опаковки лекарства са включени в българската система за верификация, която представлява проверка на автентичността на медикаментите, пише МОНИТОР. До момента са получени 2870 заявки за включване от аптеки, болнични аптеки и търговци на едро.Това съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) по повод годишнината от въвеждането на Единната система за верификация на лекарствата в Европейския съюз година, след като системата беше въведена. Тя работи много стабилно, за което говори и ниският процент на сигналите за грешки – у нас през последните 3 месеца той е в рамките на 0,5% - 0,7% при средно ниво за ЕС около 0,9 на сто, увери Паунова.

Програма за сексуално образование предизвика раздор в пернишко училище. Представители на фондация преподавали на 10-годишни деца подробности за мъжката и женска полова система, а след това ги насърчавали да нарисуват наученото. Едно от упражненията било децата да се целуват по бузите. Една част от родителите на четвъртокласниците са възмутени, други не намират нищо нередно в обучението. Става въпрос за програмата „Таралежи”, която е взаимствана от други европейски държави, пише СЕГА. Целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното. Програмата е местна и не е одобрена от МОН, като някои родители не са съгласни с методите на обучение. „Това, което ни безпокои, е начинът, по който се обучават децата на ранна сексуална информираност. Виждаме какви са резултатите. На 11 се женят, на 12 имат деца. Образованието остава извън обсега”, смята Дима Ненчева, майка на едно от децата, на които е преподавано. На децата са били показвани тела и полови органи, били са карани и да ги рисуват. „Смятам, че това влияе абсолютно негативно. На тези деца им се възбуждат любопитството и започват да търсят повече информация”, добавя Ненова.

Неодобрена от МОН програма подмолно се промъкна в училища в Перник, е водещата тема и на ТРУД. Регионалното управление на образованието в града е оценило и предложило на местни школа да провеждат обучение по програма “Таралежи” в IV клас без да се допита до министерството. Целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното, твърдят от фондация “П. У. Л. С”, които на свой ред са предложили обучението на РУО – Перник. Програмата се провежда и в страни като Италия и Великобритания. В същото време от МОН спряха обучението и съобщиха, че ще търсят отговорност от Коконова за неспазването на точните указания на министър Красимир Вълчев. Преди една година той е изпратил писмо до регионалните структури, в което е посочено, че не трябва да се допуска в образователните институции разпространението на информационни материали, въпросници, листовки и други, както и провеждането на беседи, лекции, срещи и други форми за работа с децата и с учениците, които проповядват насилие, нетолерантност, дискриминация и неуважение, подтикват децата и учениците да определят половата си идентичност.

Сумата, която се дава всеки ден, за да могат затворниците да закусват, обядват и вечерят, е двойно по-голяма отколкото тази, която се заделя за психичноболните, пише МОНИТОР. Храноденът за затворите е 4 лв., докато за психиатричните болници и центрове за психично здраве – 1,92 лв. Това е един от проблемите, върху които акцентира омбудсманът Диана Ковачева при представянето на годишния доклад от проверките в местата за задържане и лишаване от свобода. Това означава, че в психиатриите за всяко едно от трите хранения през деня се падат по около 63 стотинки. Поради тази причина и храната на тези места е постна – боб, леща, спанак, ориз, посочи Ковачева. „Това е крайно недостатъчно, за да се осигури здравословна и питателна храна за лицата с психични отклонения, които се намират там“, коментира тя.

Столичният инспекторат и Пътна полиция започнаха проверки на автомобилите в София, пише СЕГА. Акцията е част от мерките на общината срещу мръсния въздух. Още вчера кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ако се установят автомобили, които замърсяват над нормите, ще бъдат спирани от движение до отстраняване на неизправността. Самата проверка ще продължава в рамките на 30-ина секунди. Газанализаторите, с които ще се правят инспекциите, са нови, преди започване на работа са калибровани. Съгласно наредба Н-32 се проверява техническото състояние на автомобилите - дизел, бензин и годините на автомобилите, коментира главен инспектор Христо Петров. По думите му проверката се извършва с 5 газанализатора, 2 от тях са предоставени на пътния контрол, а 3 са на пункта, където колите преминават първоначална регистрация. Столичният инспекторат продължава и проверките за мръсна ходова част и мръсни гуми на товарните автомобили.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.