Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столичният инспекторат извърши 39 проверки за горене и замърсяване за 10 дни от февруари

Снимка: БТА

По сигнали за горене на отпадъци в частни имоти за първите 10 дни на февруари Столичният инспекторат е извършил 39 проверки в столицата.
Изгарянето на отпадъци на открито е забранено съгласно Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община. Проверки се извършват от служители от Столичния инспекторат съвместно с полицията. При установено на място нарушение, извършителят се санкционира от 100 до 5000 лв.

От инспектората припомнят също, че е забранено изгарянето на отпадъци или отпадъчни материали с цел отопление в автосервизи, обекти за услуги, паркинги, фургони към строителни или охранителни обекти. При установяване на нарушението на мястото на извършване извършителят се санкционира като санкциите са от 100 до 5000 лв. за физически лица, а за юридически от 700 до 20 000 лв.

Извършените проверки в първите 10 дни на този месец са в районите "Възраждане" /7 частни имота/, "Подуяне" /4 частни имота в кв. "Левски"/, "Витоша" /8 частни имоти по бул. "Братя Бъкстон", ул. "Неофит Хилендарски", ул. "Плевен"/, "Красна поляна" /10 частни имота без установено горене на отпадъци в тях/, "Илинден" /9 частни имота в кв. "Захарна фабрика", ул. "Суходолска", "Надежда" /1 частен имот/.

Проверки за горене на отпадъци на открито се правят  ежедневно в районите "Красна поляна", "Слатина", "Студентски", "Възраждане".
Проверени са 85 автосервиза, цех за производство на мебели, работилници в 9 от столичните райони. Обектите се отопляват с печки на дърва, пелети и ел. енергия.   
За установени нарушения свързани със замърсяване на въздуха в 78 строителни обекта са съставени 20 акта за установяване на административно нарушение.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Храм

Столична община извършва дезинфекция на пространствата около всички храмове

На 11 април, преди Цветница и на 17 април, преди Великден ще бъдат дезинфекцирани площадните пространства около църковните храмове в София. В началото на седмицата кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и до Светия Синод с указания за организацията и мерките, които трябва да бъдат предприети за..

публикувано на 09.04.20 в 18:28

Софиянци могат и сами да отчетат потреблението си на вода

Клиентите на "Софийска вода" да подават самоотчети на водомерите си в удължения период на извънредно положение, приканват от дружеството. По този начин компанията гарантира ежемесечни отчети за потреблението на ВиК услуги, без да застрашава здравето на клиентите и служителите си и в съответствие с инструкциите на институциите да се ограничат..

публикувано на 09.04.20 в 18:26

Служителите на „Столичния патронаж“ ще бъдат тествани за Covid-19

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова възложи да бъде направено тестване на работещите в общинското предприятие „Социален патронаж“. Става дума за общо 200 души – социални работници, санитари и шофьори, които всекидневно доставят храна по домовете на 1500 души, съобщават от Столичната община. Тестването ще започне утре. След тях тестове ще..

публикувано на 09.04.20 в 15:44

Няма да се ходи за Благодатния огън в Йерусалим

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха днес премиерът Бойко Борисов и Светият Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници, съобщава БГНЕС. Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че благодатен огън е запазен от миналата..

публикувано на 09.04.20 в 13:53

Почина обичаният български актьор Вълчо Камарашев

На 82-годишна възраст почина обичаният български актьор Вълчо Камарашев,  съобщиха от Съюза на артистите в България. Камарашев е роден на 12 септември 1937 г. в град Видин. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Филип Филипов през 1959 г. Артист с над 60-годишна кариера, той е любимец на няколко поколения българи ...

публикувано на 09.04.20 в 13:05

Министър Десислава Танева в спор с големите хранителни вериги

Продължава напрежението между земеделския министър Десислава Танева и големите хранителни вериги, съобщава БГНЕС. Ябълката на раздора е проект за постановление, изготвен от Министерство на земеделието, който задължава половината от търговската площ да бъде отделена единствено за българска продукция. Аргументът на управляващите е настоящата криза,..

публикувано на 09.04.20 в 12:35

Софиянци могат да подават сигнали чрез мобилно приложение на общинския Контактен център

Гражданите на София от днес могат да използват безплатното мобилно приложение на платформата на Столичната община за подаване на сигнали – Контактен център . Приложението „Call Sofiа – Контактен център на Столична община“ е достъпно за потребителите на Android и iOS устройства през Google play и App Store. Приложението е достъпно чрез..

публикувано на 09.04.20 в 10:20