Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях

Майкъл О’Флеърти: Във Вашата страна има 40 различни етноса и си заслужава да празнувате подобен факт

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях. Това посочи Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет (БХК), по време на форума „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, който е кулминацията на проекта на БХК „NO HATE-BG".

От друга страна директорът на Агенцията на ЕС за основните права Майкъл О’Флеърти, откри конференцията „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, като постави фокус върху изключително толерантното българско общество. “Във Вашата страна има 40 различни етноса и си заслужава да празнувате подобен факт”, отбеляза той.

„Аз съм чужденец, който идва тук и съм впечатлен от различните белези, които оставяте в географията, архитектурата, неща, които отбелязват вашата различност. Същевременно различните религиозни храмове са разположени на толкова близко разстояние, което е показателно за това разбирателство и приемане на другия в България и че обществото е изключително толерантно. Впечатлен съм, че преди 80 години, когато цяла Европа обърна гръб на евреите, вие ги защитихте. 

Агенцията на ЕС за основните права непрекъснато изследва проблемите на малцинствата на Стария континент. Това, което прави впечатление при всички, независимо дали става дума за мигранти или представители на различно ориентирани сексуални или религиозни групи, е че всички хора страдат от едно и също притеснително явление - дискриминация, тормоз и насилие", смята О’Флеърти.

Според него във всички тези групи се виждат модели на страх - да излязат на улицата, да не бъдат разпознати, че са част от друго общество. “При всички тези групи има много ниски нива на информираност къде да отидат да потърсят защита на правата си. Голяма част от жертвите не докладват тези действия”, допълва той. По думите му има ръст и на явлението “реч на омразата”, особено чрез социалните медии и цифровизацията на нашето общество, както и чрез различни политически кампании.

Друга характеристика на съвременната омраза е, че е насочена към жените. Това са проблеми, които стоят пред цяла Европа. 

“Проучването, чиито данни ще оповестим официално на 17 март показва, че 8 от 10 души, които се идентифицират като транссексуални, лесбийки или хомосексуалисти, не са открити за своята сексуалност. В ЕС те са един от двама. Хората усещат дискриминация, когато търсят работа, здравни грижи или образование", казва О’Флеърти.

Като възможни решения за справяне с омразата Майкъл О’Флеърти посочва създаването на подходяща законодателна рамка и ключовата роля на гражданското общество.

Гласът на изкуството също е част от проекта „NO HATE-BG", звучащ чрез документалния театър на Vox Populi - „Вход А“, с участието  на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Режисьор е Неда Соколовска.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен експерт в областта на ситопечата пристига в София за премиерата на книга

На 28 февруари от 18.30 часа в Литературен клуб „Перото“, в НДК, ще бъде премиерата на наръчника „Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“. Специално за събитието у нас пристига експертът по ситопечат Мишел Каза , емблематична фигура в областта на ситопечата, работил с имена като Салвадор Дали, Анди Уорхол, Жоан Миро, Марк Шагал. Френският..

публикувано на 28.02.20 в 11:42

Бигорексията - когато мечтаното тяло стане самоцел

През последните години в обществото се налага тенденцията да изглеждаме все по-добре, а стереотипите, които ни заобикалят влияят на младото поколение. Това е една от основните причини за болестни състояния като анорексия и булимия, но има и едно по-малко познато, но също често срещано явление и това е бигорексията.  Бигорексията, или мускулната..

публикувано на 28.02.20 в 10:37

Ген. Мутафчийски: Всички проби досега за коронавирус са отрицателни

Няма случай на коронавирус у нас. Всичките изследвани 19 проби в едната лаборатория и 21 проби в другата лаборатория, са отрицателни, съобщи началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски . Ген. Мутафчийски каза, че днес в 11.30 ще има извънреден МС, където Националният кризисен щаб ще направи доклад за предприетите мерки досега, за..

публикувано на 28.02.20 в 09:07
Георги Руйчев

108 проекта кандидатстват за Годишните награди за отговорен бизнес

"Българският форум на бизнес лидерите" ще обяви днес победителите в 17-ото издание на своите Годишни награди за отговорен бизнес - най-утвърденият и авторитетен национален конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие. За отличията се борят 108 корпоративни проекта с кауза, осъществени през 2019 г. от рекордните 78 компании от..

публикувано на 27.02.20 в 18:25

Stop the Schizo е призив хората към хората да се осъзнаят

Stop the Schizo e група, която трудно може да влезе в рамка. Те не са от тези изпълнители, които искат да издават песен всеки месец - обичат нещата да стават хубави и да изпипват детайлите. Със сигурност ви е направило впечатление, че текстовете на всичките им песни са на английски език. Вокалистът Дечо Таралежков признава, че така му е по-лесно да..

публикувано на 27.02.20 в 17:15

Осем български премиери на "София Филм Фест"

Повече от 150 пълнометражни игрални и документални филми, както и над 20 късометражни ще представи на 24-о си издание международният кинофестивал "София Филм Фест". Той започва на 12 март и ще продължи до края на месеца, като прожекции ще има и в Бургас, Пловдив и Варна. Основен акцент на кинофорума ще бъде българското кино и за първи път ще има..

публикувано на 27.02.20 в 16:54
ФЖМК се намира зад университетската Ботаническа градина, до Факултета по фармация

Бъдещите журналисти могат да посетят най-доброто място за обучението им

Факултетът по журналистика и масови комуникации (ФЖМК) към СУ „Св. Кл. Охридски“ по инициатива на студентския съвет организира два дни на отворените врати. Желаещите и записани ще могат да посетят и направят тур във факултета – в радио и тв студиата, ще се срещнат с някои от преподавателите и настоящите студенти. Може да се научи повече..

публикувано на 27.02.20 в 16:32