Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях

Майкъл О’Флеърти: Във Вашата страна има 40 различни етноса и си заслужава да празнувате подобен факт

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях. Това посочи Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет (БХК), по време на форума „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, който е кулминацията на проекта на БХК „NO HATE-BG".

От друга страна директорът на Агенцията на ЕС за основните права Майкъл О’Флеърти, откри конференцията „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, като постави фокус върху изключително толерантното българско общество. “Във Вашата страна има 40 различни етноса и си заслужава да празнувате подобен факт”, отбеляза той.

„Аз съм чужденец, който идва тук и съм впечатлен от различните белези, които оставяте в географията, архитектурата, неща, които отбелязват вашата различност. Същевременно различните религиозни храмове са разположени на толкова близко разстояние, което е показателно за това разбирателство и приемане на другия в България и че обществото е изключително толерантно. Впечатлен съм, че преди 80 години, когато цяла Европа обърна гръб на евреите, вие ги защитихте. 

Агенцията на ЕС за основните права непрекъснато изследва проблемите на малцинствата на Стария континент. Това, което прави впечатление при всички, независимо дали става дума за мигранти или представители на различно ориентирани сексуални или религиозни групи, е че всички хора страдат от едно и също притеснително явление - дискриминация, тормоз и насилие", смята О’Флеърти.

Според него във всички тези групи се виждат модели на страх - да излязат на улицата, да не бъдат разпознати, че са част от друго общество. “При всички тези групи има много ниски нива на информираност къде да отидат да потърсят защита на правата си. Голяма част от жертвите не докладват тези действия”, допълва той. По думите му има ръст и на явлението “реч на омразата”, особено чрез социалните медии и цифровизацията на нашето общество, както и чрез различни политически кампании.

Друга характеристика на съвременната омраза е, че е насочена към жените. Това са проблеми, които стоят пред цяла Европа. 

“Проучването, чиито данни ще оповестим официално на 17 март показва, че 8 от 10 души, които се идентифицират като транссексуални, лесбийки или хомосексуалисти, не са открити за своята сексуалност. В ЕС те са един от двама. Хората усещат дискриминация, когато търсят работа, здравни грижи или образование", казва О’Флеърти.

Като възможни решения за справяне с омразата Майкъл О’Флеърти посочва създаването на подходяща законодателна рамка и ключовата роля на гражданското общество.

Гласът на изкуството също е част от проекта „NO HATE-BG", звучащ чрез документалния театър на Vox Populi - „Вход А“, с участието  на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Режисьор е Неда Соколовска.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жилищното строителство е в много добро състояние

Жилищното строителство, което е голяма част от целия строителен сектор, е в много добро състояние. Браншът имаше шанс да не бъде ограничаван по време на пандемията. Друг важен фактор е, че интересът към жилищата в големите градове не само че не намаля, но дори се увеличи. Това заяви пред Радио София инж. Георги Шопов , председател на Националната..

публикувано на 26.10.20 в 15:26
Марио Хосен

"Варненско лято" – един от малкото проведени фестивали в Европа

Международният музикален фестивал “Варненско лято” бе закрит с гостуване на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с главния диригент Марк Кадин.  Събитието се оказва един от малкото успешно реализирани фестивали в Европа в новите условия на кризата с коронавируса, каза артистичният диригент на “Варненско лято” Марио Хосен пред..

публикувано на 26.10.20 в 14:06

За 2021 г. е много актуално да се носят лежерни буфан ръкави

„Облeчи ce нeпpaвилнo и щe зaпoмнят дpexaтa. Облечи ce безупречно и ще  запомнят теб“, казва френската модна дизайнерка Коко Шанел, а ние няма  как да не се съгласим с нея. Независимо дали говорим за висша мода или ежедневно облекло, стилът е важен за нашето его и до голяма степен за начина, по който ни възприемат другите. Разбира се, книгата не може..

публикувано на 26.10.20 в 13:50

Интегрираните системи за "умен" дом събират повече елементи на комфорт

Регулиращо се осветление, високотехнологични домакински уреди, 24 часа сигурност и уют, са само част от елементите, които може да включва един "умен" дом. Макар и не чак толкова разпространени до този момент в България, "умните" домове започват да стават тренд и по нашите географски ширини. Иновациите в жилищните технологии бяха една от изключително..

публикувано на 26.10.20 в 12:27

Един персонаж не е задължително да прави само добри неща, за да възпитава

По книжарниците вече може да се намери продължението на книгата за тийнейджъри “Кало Змея 2 - Чудовища като мен”. Писателят Милен Хальов е замислил книгата като трилогия. Клишето гласи, че втората част на една трилогия е най-трудна за написване, но при него не е било така. “В момента, ако трябва да ги сложа на кантар, третата ми е най-трудна. Втората..

публикувано на 26.10.20 в 12:04
Христо Гилищаров

Българските инженери предлагат гъвкави и ефективни решения на индустрията

Днес във всяка област на труда се твърди, че не достигат кадри. Те обаче са функция на индустрията. Образованието е длъжник на индустрията, но и обратното е вярно, каза пред Радио София - индустрията не дефинира добре своите нужди от кадри, каза пред Радио София Христо Гилищаров , управител на една от големите компании в сферата на роботиката у нас...

публикувано на 26.10.20 в 11:57

Джун Йошида: Да готвим без остатък

Всяка година по света се похабяват над 1 млрд. тона храна. За това разхищение допринасят както развитите, така и развиващите се страни. В Европа домакинствата са отговорни за 53% от всички генерирани хранителни отпадъци, а всеки българин изхвърля средно по 105 кг храни годишно. Контрапункт на това явление се явява zero waste готвенето. “Това е..

публикувано на 26.10.20 в 11:54