Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месопустна Задушница е

На 22 февруари е първата голяма Задушница, която отбелязва Православната църква - Месопустна. В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост.

На Задушница се посещават гробовете на починали близки. Името „Задушница” произлиза именно от значението на този ден – молим се „за душата” на починалите. За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е символ на Възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.

Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни започва големият Великденски пост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Временни линии на градския транспорт за Задушница

На 22 февруари във връзка с възпоменанието Задушница се разкриват допълнителни временни линии на градския транспорт. Трамвайна линия №7А ще се движи по маршрут ж.к. “Борово“ – кв. “Орландовци“...

публикувано на 21.02.20 в 16:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода..

публикувано на 18.08.24 в 07:50
Снимката е илюстративна, архив.

Трамвай е блъснал мъж в района на бул. "Никола Петков" и "Цар Борис III"

Трамвай е блъснал мъж в София, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 13:00 часа в района на бул. "Никола Петков" и "Цар Борис III". Мъжът, за когото се смята, че е скитник, е откаран с наранявания в "Пирогов". 

публикувано на 16.08.24 в 14:25

Лекарите в "Пирогов" спасиха 16-годишно момче след тежко ПТП

16-годишно момче води нов живот след тежка катастрофа край Самоков, претърпяна преди 2 месеца. След ПТП-то момчето е транспортирано по спешност в София, настанено  е в Детската реанимация на "Пирогов", където лекарите правят и невъзможното, за..

публикувано на 16.08.24 в 13:00

Три български филма прожектират в столичния парк "Света Троица"

Поредицата от летни кина по парковете из цяла София продължава с подбрани програми от най-новото и актуално по големите фестивални сцени късометражно кино , напомнят от Кинематограф.BG. Програмата се реализира със съдействието на Столичната община и..

публикувано на 16.08.24 в 12:08
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Има належаща нужда от нови антимикробни лекарствени средства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства - темата в този епизод на подкаста на БНР -  "В центъра на системата"  .  Водещ експерт разяснява как да се постигне баланс между ефективното лечение  с антибиотици ,..

публикувано на 16.08.24 в 08:31

Видеонаблюдението в София е подсилено с 416 възстановени и 47 нови камери

Много от камерите за видеонаблюдение в София не функционираха поради 4 неуспешни търга, проведени от предишната администрация. Екипът на кмета Васил Терзиев предприе незабавни действия за възстановяване и развитие на мрежата за сигурност и беше намерен..

публикувано на 15.08.24 в 18:06
Президентът Румен Радев

Президентът е подписал указа за Закона за предучилищното и училищното образование

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на..

публикувано на 15.08.24 в 16:45