Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Предимството на близнаците за детска градина не е дискриминация, извежда в заглавие СЕГА. Съществуващото предимство за класиране на близнаци в детските градини на София не е дискриминационно. Не представлява дискриминация и служебната преднина в класирането на деца, чиито братя и сестри вече посещават детското заведение, или при породени деца, с разлика до 2 години. Това реши Административният съд-София град по жалба на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“. Жалбата бе подадена срещу три от общите критерии (точки 6, 7 и 8 от чл. 18)  в приетата през февруари 2019 г. наредба на Столична община за прием в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища. Те дават по 1 точка предимство за деца с брат и сестра, посещаващи детска градина или училище, за деца-близнаци и за породени деца. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Как се определя размерът на пенсията, разяснява подробно МОНИТОР. Размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя, като доходът, от който се изчислява пенсията, се умножи с процент 1,2 за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж. Доходът, от който се изчислява пенсията, се определя, като средномесечният осигурителен доход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на отпускане на пенсията се умножи по индивидуалния коефициент на лицето.За пенсиите, отпуснати с начална дата преди 1 януари 2019 г., индивидуалният коефициент се изчислява от осигурителния доход на лицето за период от три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г. по избор на лицето и от осигурителния му доход за периода след тази дата до датата на отпускане на пенсията. В случаите, когато осигурителният доход на лицето до 1 януари 1997 г. е за период, по-малък от три години, индивидуалният коефициент се изчислява от този доход. При определяне на индивидуалния коефициент на самоосигуряващо се лице се взема предвид доходът, върху който са внесени осигурителните вноски.

Изтеглят от Италия българските студенти, четем в 24 ЧАСА. Родители на български младежи, студенти в района със случаи на коронавирус, са съобщили, че ще ги приберат от страната. В блокираните райони няма никакъв достъп, така че български туристи там просто няма как да попаднат, обясни Таня Димитрова, генерален консул в Милано. Не се е обадил нито един българин от отцепените райони, обаждат се главно туристи, които питат какво да правят и как да променят своето пътуване, добави консулът.

Химици дойдоха от Германия, за да правят лекарства в БАН, пише ТРУД. Млади български учени на световно ниво се завърнаха от Европа в България, за да разработват различни лекарства с билки и охлюви, с които да лекуват тежки диабетни рани. Цветина Стоянова е обещаващ кадър на химията от университета в Хайделберг. Тя обаче предпочете да се завърне и да направи докторантурата си в Института по органична химия на БАН вместо в престижен европейски университет. 23-годишното момиче проучвало в продължение на няколко седмици къде да продължи да се развива, преди да избере да се върне в България по програмата “Еразъм +”. Заедно с Цвети в България е дошъл и 23-годишният Ларс Вьолки, който пише дипломната си работа по “Молекулярна биология” в Университета в Хайделберг. Двамата са част от екипа на проф. Павлина Долашка. От години Долашка изследва кръвта и слузта на охлювите и възможносттите с тях да лекува различни заболявания. Младите учени пък ѝ помагат да развие алтернативни подходи за борба с инфекциозни, невродегенеративни и злокачествени заболявания.

Само 30% от българите си мият зъбите, сочи ТРУД, като цитира председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Официалната статистика показва, че 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб. А във възрастовата група от 35 до 44 години броят на липсващите зъби нараства до 6.

Проф. Олег Асенов: Имаше яростната хакерска атака срещу АПИ вчера, пише ТРУД. „В момента правим анализи, с колегите от ГДБОП и ДАНС ще направим още анализи. Тези атаки няма да спрат, нито тази ще е последната, нито ще е първата. Знаете и за публикациите за възможно изтичане на име. Направили сме проверка, няма такава възможност. Всички превантивни мерки са взети, така че системата да работи ефективно“, каза още проф. Асенов.

Опашки за узаконяване на газовите уредби, информира МОНИТОР. Опашки от автомобили с нередовни документи се извиха пред контролно-техническите пунктове през последната седмица. Мащабна акция на Пътната полиция вдига приходите на 156-те пунктове в страната, които имат разрешение от ИА „Автомобилна администрация” за извършване на проверки на автомобилни газови уредби (АГУ). Въпреки че изискването за узаконяване на допълнително монтираните газови уредби и за промяна на регистрацията им е влязло в сила от 1 септември 2014 г., оказва се, че регистрираните в КАТ промени в горивните уредби са едва 25 000. Колко са всичките автомобили с допълнително монтирани АГУ у нас никой не знае, но според експерти регистрираните в КАТ изменения едва ли са повече от 10% от всички подлежащи на узаконяване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46