Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

4-годишните хлапета, които трябва да бъдат обхванати в задължителна предучилищна възраст следващата година, ще могат да провеждат заниманията и си в школата, пише МОНИТОР. Децата ще влизат в класните стаи само, когато в населеното място няма детска градина, в която да се обучават. Това става ясно от проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, който е публикуван за обществено обсъждане. В момента предучилищните групи на 5- и 6-годишните също могат да бъдат в училище. За целта школото трябва да е осигурило всички условия, които хлапето ще има в детската градина. В 15-о СУ „Адам Мицкевич“ в столицата има сборна предучилищна група. Една от класните стаи е боядисана в шарени цветове, оборудвана с килим, на който децата да отмарят, кът с игри, осигурени са и книжки за упражнения, обясни директорката на школото Ваня Минева.

 Ще бъдат разписани критерии за определяне на болничните дни след определени операции, съобщава от първа страница ТРУД. Така ще бъде ясно при каква ситуация може да се ползва месец и кога по-малко. Това е една от окончателно разписаните мерки срещу злоупотребите с болнични, които бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според работодателските организации при лапароскопски операции у нас се дават 30 дни болнични, а в Германия само 3-4 дни. Социалните партньори се разбраха да не бъдат намалявани дните, които личните лекари могат да дават на болния без прекъсване и те остават 14, както досега. Няма да се намалява и общият брой дни годишно, които ще дава джипито. Но ще бъде дадена възможност за контрол на болния чрез повторна експертиза. Това обаче ще се прави не от лекар, назначен от фирмата, а от независимо медицинско лице. На тристранката обаче не стана ясно кой ще плаща на независимия лекар за допълнителния преглед – фирмата, работникът или НОИ.

Поне 100 души са подставени под карантина или наблюдение заради това, че се връщат от страни, в които има разпространение на коронавирус, информира МОНИТОР. Според статистиката 25 души, сред които 20 ученици, са под наблюдение в Пловдив. 20 деца и четирима възрастни са поставени под карантина в Каварна. Още двама възрастни, придружавали група деца до Рим, се следят в Пазарджик. Пет деца и двама възрастни са изолирани и в Свищов. В Бургас в болница за наблюдение са настанени и двама българи. В лечебно заведение са изолирани и две млади русенки, завърнали се от Италия. Още трима души се наблюдават в Хасково, а в Сливен под карантина са китайско семейство и още няколко човека, завърнали се от континентален Китай. От правителството отново смениха позицията си по отношение на доброволната карантина, поискана от премиера Бойко Борисов за всеки пътник, който се връща от рисков район със случаи на коронавирус. След като снощи здравният министър Кирил Ананиев категорично заяви, че човек трябва да излезе в платен или неплатен отпуск за 14-те дни, в които ще се изолира у дома, днес вицепремиерът Томислав Дончев го поправи. "Хората не се пускат в болничен от телевизора. Министърът на здравеопазването също не може да пусне 1/3 от българите. Болничните се предписват от лекар. Той преценява какво да прави и какъв е рискът. Посланието на министъра е следното – не може всеки, който е бил на почивка, да излезе в двуседмичен болничен”

Средно по 21.84 месеца или почти 2 години не са достигали на хората, пожелали да закупят стаж за пенсиониране през 2019 година, съобщава МОНИТОР. Това става ясно от данни, предоставени от Националния осигурителен институт. Броят на пенсионерите, откупили осигурителен стаж до 5 години, е 2763, сочат още данните на НОИ. От институцията уточняват, че предоставените данни са предварителни. Може да се очаква промяна на стойността им, след като станат ясни резултатите от пенсионните производства по заявленията за отпускане на пенсия, подадени в края на 2019 г.

8 км от водопровода към Перник вече са готови, обявиха от "Софийска вода", цитирани от СЕГА. В момента обаче той е достигнал до скално препятствие, което можело малко да забави строителството. От дружеството вече са направили два теста за капацитета на водното количество, което трябва да стигне до изходната точка на водоснабдителната им система - резервоар Мало бучино. "Имаме готовност, в момента в който се завърши водопроводът за Перник, да пуснем водата, предполагам, че това, което казват фирмите изпълнители ще бъде изпълнено - средата на март", заяви изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.