Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Препоръчителни мерки за защита срещу коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият коронавирус COVID-19 (SARS-CoV-2) е глобално предизвикателство, към което трябва да бъде подходено с отговорност. Не само лица, но и компании, институти и организации могат да предприемат мерки за повишаване на защитата срещу вируса и да се подготвят за евентуална пандемия.

Мерки за защита от пренасяна по въздуха инфекция:

Спазвайте дистанция по отношение на заболелите (от един до два метра).

Мийте ръцете си редовно и старателно (най-малко 20 секунди).

Избягвайте прегръдките и ръкостисканията.


Изработете рефлекси за самозащита:

Натискайте бутона за повикване на асансьора с кокалчето, а не с върха на пръста си.

Избягвайте многолюдни места и масови мероприятия. Определете приоритетите си.

По-рядко докосвайте собственото си лице и лицата на вашите приятели и роднини.

Особено важно: не пипайте с пръсти лигавиците на устата, очите и носа.

Носете ръкавици, ако е необходимо. Сменяйте ги или ги мийте всеки ден.

Кихайте не в шепата, а в сгъвката на лакътя.

Незабавно изхвърляйте използваните еднократни носни кърпички.

Респираторните маски осигуряват недостатъчна защита на здравите хора. Поради дишането маските се овлажняват, така че след 20 минути защитата им престава да действа. Препоръчва се използването на медицински маски.

Коронавирусите се предават по въздушно-капков път. Разпространението на вируса се случва в гърлото. Оттам вирусът може по-бързо, отколкото от белия дроб, отново да намери изход от организма - например чрез кихане, кашляне или издухване на носа. По този начин вирусът COVID-19 отново може да се появи на повърхности, от които след това може да навлезе в организма на друг човек чрез контактно заразяване или чрез ръце.

Подготовка при възникване на пандемия

В случай на вълна от инфекции могат да възникнат прекъсвания в доставките на продукти в магазините.

Опитайте се да се запасите с всичко необходимо, така че в екстремна ситуация да прекарате няколко седмици, без да излизате от дома.

В случай на необходимост, трябва да разполагате с едномесечен запас от важни лекарства, отпускани по лекарска рецепта.

Запасете се с дълготрайни хранителни продукти.

Помислете предварително как можете да защитите приятелите и близките си от инфекция. Възрастните хора и хората с отслабен имунитет особено се нуждаят от вашата помощ.

Предварително организирайте възможности за грижа за болни деца.

Вземете мерки, за да можете да се грижите за болни членове на семейството, без заплаха да се заразите от тях.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Народно събрание

НС прие удължаване срока на извънредното положение до 13 май

Народното събрание гласува "за" удължаване срока на извънредното положение до 13 май 2020, съобщава БГНЕС.  Гласуването се проведе по приетия извънреден ред - първо гласува групата на депутатите от БСП, ДПС, Воля и независимите, а след тях - от ГЕРБ и Обединени патриоти. Депутатите приеха предложението с гласовете на 122 депутати. 47 бяха против, а..

публикувано на 03.04.20 в 20:55
Теменужка Петкова

Работодателските организации поискаха оставката на Теменужка Петрова

Асоциацията на организациите на българските работодатели поиска в декларация оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Декларацията е от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, предава БТА. Работодателите настояват министър Петкова да си подаде оставката, защото според тях се опитва да отклони огромен паричен ресурс , който следва да бъде..

публикувано на 03.04.20 в 18:34
Медицински екип в болница в Торино се готви за смяна, 29 март 2020 г.

173 души с Covid-19 се лекуват в болница, 8 нови случая днес

485 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите вече е 14, след като днес в „Александровска“ болница е издъхнала 83-годишна жена, заразена с коронавирус. Тя е страдала от артериална хипертония и диабет. През деня са доказани още 8 нови случаи , като 5 от тях са в София, 1 в Благоевград, 1..

публикувано на 03.04.20 в 17:14

Пчелари се обединиха в дарителска кампания „Мед за имунитет“

Пчелари, подпомогнати от още две сдружения в югозападна България, обявиха дарителска кампания „Мед за имунитет“ . Кампанията е насочена към подпомагане на възрастни жители в нужда , както и на хора, които не могат да си позволят бурканче мед в сегашния момент, пише агенция “Фокус”. Пчеларите са обявили кампанията и в няколко пчеларски форума и..

публикувано на 03.04.20 в 16:20

Започва наблюдение на язовирите и реките

Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и на дирекция „Околна среда“ да започнат наблюдение на нивата на реките, преминаващи през територията на града, както и на язовирите, които се намират в рамките на Столичната община. Направената проверка през днешния ден показа, че е осигурена проводимостта на..

публикувано на 03.04.20 в 15:50

Над 50% ръст на сигналите в Инспекцията по труда

Близо 600 сигнали на граждани са постъпили в Главна инспекция по труда от 13 март, когато беше обявено извънредното положение до момента. Това е ръст с почти 50% на сигналите, които обикновено се получават за идентичен период, съобщават от институцията. 1/3 от всички сигнали са заплащането на труда. Следват сигнали, свързани с прекратяване на трудовото..

публикувано на 03.04.20 в 14:51
БНБ

БНБ: Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху кредитите

Българската народна банка изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в срок до 5 работни дни единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити заради пандемията от Covid-19.  Ръководството на БНБ е приело решението да спази гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) насоки, касаещи законодателните и..

публикувано на 03.04.20 в 12:57