Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

До 500 лв. за първо дете в София, 1900 лв. за трето, извежда в заглавие МОНИТОР. Това предвижда програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца, внесена за обществено обсъждане в Столичния общински съвет (СОС) от групата на „Патриоти за София“. Помощта е обвързана с образованието на родителите. Вносителите предлагат да се стимулират родителите със средно и висше образование – бакалавър и магистър. За първо дете на хората със средно образование се предвиждат финансов стимул от 400 лв., за второ 700 лв., а за трето 1500 лв. При висшистите със степен бакалавър еднократната помощ за първо дете да бъде 450 лв., за второ 800 лв., а за трето 1700 лв. Съответно за магистрите помощта е 500 лв., 900 лв. и 1900 лв. Всичко това би струвало на общината по 8,2 млн. лв. годишно.

Основната пенсия ще се намалява с 25% заради втората, предупреждава СЕГА. Първите пенсионери на реформата ще получават с 20% по-ниски пенсии от държавното обществено осигуряване заради отчисленията на осигуровки за втора пенсия, но за следващите поколения този коефициент на редукция ще надхвърли 25%. Това показва актюерски доклад на НОИ Демографските прогнози за България в следващите десетилетия са мрачни. Според Евростат през 2070 г. населението на България ще намалее от 7 млн. души през 2018 г. до 4.8 млн. Едва половината население - 55% при 64.3% сега, ще бъде в трудоспособна възраст (15-64 г.). Ако сега една пета от хората у нас са на възраст 65 и повече години, то през 2070 г. всеки трети българин (31%) ще е в пенсионна възраст. В резултат, коефициентът на възрастова зависимост ще нарасне значително - ако през 2018 г. на всеки българин на възраст 65 и повече години съответстват 3 лица в трудоспособна възраст, то през 2070 г. те ще бъдат по-малко от 2, посочват авторите на доклада. През следващите десетилетия България ще бъде изправена пред сериозни демографски предизвикателства, което неминуемо ще засегне и финансовата устойчивост на държавната пенсионна система, смятат актюерите.

Кой ще плати водата за Перник, пита СЕГА в обширен коментар за водната криза в града и околностите. Перник се размина с вероятността кранчетата на чешмите съвсем да пресъхнат, но проблемите остават. Очертава се градът да е с някакъв режим на водата поне до края на годината, а за промишленото водоснабдяване в момента не се вижда никаква лесна алтернатива. С напредването на строежа на тръбата от Мало Бучино до града, която трябва да свърже водопреносните мрежи на столицата и Перник, все по-тежко надвисва въпросът кой ще плати за всички допълнителни разходи по довеждането на софийската вода. Перничани са категорични, че ако водата поскъпне, спасителната мярка ще се превърне в антимярка. И най-големият лаик би разбрал от сравнителните данни за нивото на язовир "Студена", че Перник е бил в кризисна ситуация още през пролетта на 2019 г. Хидроинженери обясняват, че още през март може да се предвиди каква година се очертава - суха, средна или пълноводна. До май-юни картината обикновено е съвсем ясна. Според справка от публичните данни от МОСВ през май 2019 г. язовир "Студена" е бил на най-ниското си ниво за този месец за последните 10 години. Разчети за предстоящата година обикновено се правят в края на предходната година, като е ясно в кой момент следва да се пристъпи към режим на водата. За Перник този момент е настъпил още през месец май миналата година, обясняват специалистите.

120 лв. седмично за лечение на грип вкъщи, сочи темата на МОНИТОР. Не по-малко от 120 лева излиза лечението на грип, ако човек го кара вкъщи, установи проверка на „Монитор“. 30 лева броим само за теста, с който се установява заразата. Той не е задължителен и затова не се заплаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Докторите се ориентират по симптоматиката дали пациентът е с грип или остро респираторно заболяване. Дали той е от тип „А“ или тип „Б“ няма никакво значение, лечението е едно и също, поясни завеждащият детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров. Освен теста, ако пациентът е дете и ходи на детска ясла или градина, родителите трябва да броят и 10 лева на педиатър, за да издаде медицинска бележка. Останалите минимум 70-80 лева са за медикаменти, витамини и пробиотици. Ако лекарят прецени, че болният може да развие бактериална инфекция, му предписва и антибиотици, с които сумата удря около 150 лева. В калкулацията не влизат загубите от болнични, които се изплащат месец след като документът бъде получен и обработен в НОИ.

Родители възмутени от мерките срещу COVID -19, четем в ТРУД. Недоволни родители се възмутиха, че част от музеите в София са останали затворени във вчерашния празничен ден и заради това не са успели да преподават на децата си урок за това как да бъдат родолюбци. Сред културните институции, които се лишиха от посетители на Трети март, бяха Националният исторически музей (НИМ) и Военноисторическият музей. Дни преди празника от ръководството на последния съобщиха, че няма да посрещат гости заради мерките срещу коронавируса COVID – 19.

Шегуването с коронавируса помага да не се поддадем на паниката, пише 24 ЧАСА. Рационализиране и подбор на източниците на информация, както и умение да се шегуваме със ситуацията - това са най-добрите стратегии, за да не се поддаваме на паниката от разпространението на коронавируса, коментира психологът доц. Маргарита Бакрачева. В моменти, когато има явления, които застрашават сигурността и здравето, хората започват да търсят различни източници на информация, които да им помогнат да възстановят вътрешния си баланс. Такива ситуации са и благоприятен момент за развиването и популяризирането на различни конспиративни теории, обясни доц. Бакрачева. Хората се опитват да намерят обща рамка, която да им обясни защо се случват нещата, а, от друга страна, е търсенето на мерки какво могат да направят, за да се предпазят. Това е един от пътищата за рационализиране, което може да помогне да избегнем паниката и да не станем нейни жертви, посочи тя. Съветът й е да подбираме източниците на информация и да не се ограничаваме само до негативните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05

Общинските съветници гласуват бюджета на София

Столичният общински съвет ще гласува днес проекта за бюджет на София за тази година. Над 2,5 милиарда лева са заложените средства. Като рекордни обяви зам.-кметът по финанси Иван Василев предвидените пари за градския транспорт. Ще има увеличение на заплатите на работещите в сектора на детското здравеопазване, на служителите в градския транспорт и..

публикувано на 28.03.24 в 07:34

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд. лв., за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София

Близо 1,6 млрд. лева получи по бюджета си Министерството на енергетиката от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз" и БЕХ.  Дружеството остава общинско, коментира министър Румен Радев, но реално министерството става кредитор на топлофикацията. С друго решение БЕХ прави вноска във Фонда за..

публикувано на 27.03.24 в 18:21