Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КНСБ: Медицинските специалисти в училищата и детските заведения – с поне 900 лв. заплата

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) иска още 8,5 млн. лв. държавно дофинансиране за медицинските специалисти, работещи в детските заведения и в училищата. Така още от този месец, ще бъде възможно те да получат заплати от 900 лв. в общините, в които този праг все още не е достигнат.

Президентът на синдикалната организация Пламен Димитров отчете, че на някои места медицинските специалисти получават тази сума и дори възнаграждение от и над 1000 лв. Той допълни, че още днес ще бъдат внесени исканията им към министър-председателя и финансовия министър, като от КНСБ не изключват протестни действия при неудовлетворение на желанията им.

Заетите медицински специалисти в сектор „Детско и ученическо здравеопазване“ в цялата страна са 11 хил.души. Според данните на синдиката към момента в 26 общини в цялата страна в детските кухни и яслени групи, както и в 31 общини в здравните кабинети в детските градини и училищата, заплатите са между 900 лева до 1000 лева. Но в 40 общини в детски ясли, детски кухни и яслени групи, както и в 65 общини в здравните кабинети в детските градини и училищата, основните заплати са все още между 610 и 700 лева, посочи президентът на синдикалната организация Пламен Димитров.

Той анонсира предстоящото подписване на споразумение със Столичната община, след което за около 2000 служители ще бъде повишена заплатата.

В страната единствено в община Бяла, Русенска област, медицинските специалисти в детско и ученическо здравеопазване получават високо възнаграждение - 1260 лв. А за да могат да бъдат изравнени заплатите поне на 900 лв. на колегите им от останалите общини, КНСБ изчислява, че са нужни 8,5 млн.лв. допълнителни средства към общините, за да могат специалистите още от този месец да получат възнаграждението. А и сега е редно тези допълнителни стандарти да бъдат посочени, тъй като на 15 март Министерството на финансите трябва да определи единните разходни стандарти за 2021 година.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е обнадежден, че исканията им ще бъдат удовлетворени, а при неизпълнение не изключват и протестни действия. Синдикатът настоява също и за промяна в две наредби - за дейността на детските ясли и кухни, както и за здравните кабинети в детските градини и училищата. Промяната в първата наредба касае издръжката за материалния показател - брой деца, който към момента се подава само веднъж годишно.

От КНСБ казаха, че още  днес ще внесат исканията си към министър-председателя и финансовия министър.

Още - в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Намаляват наполовина капацитета на заведенията

Считано от довечера 00.00 ч. посещенията в дискотеки и нощни клубове и заведения за развлечение на закрито и открито се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв. м. от общата търговска площ на обекта. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с асоциациите на заведенията, съобщава БГНЕС. “По този начин намаляваме..

публикувано на 22.10.20 в 19:20

Инж. Илиян Терзиев: Covid-19 постави браншовете пред предизвикателства, но строителството не спря

2020-та e необикновена година. Кризата с Covid-19 постави всички браншове пред сериозни предизвикателства. Строителството обаче не спря. “Въпреки извънредните мерки, реализацията на обектите продължи, не изостанахме с изпълнението на европейските проекти, хиляди хора запазиха своята работа, а качеството на живот на стотици хиляди българи се подобри”,..

публикувано на 22.10.20 в 18:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Хората с пари ги пилеят повече в свръхконсумация

Промените в потребителските навици и приоритети през последните месеци са видими, но те са по принуда. В същото време в периода на епидемията и паника у някои, намират се търговци, които предлагат удивителни продукти – например антивирусен душ. Това посочи Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители” при гостуването..

публикувано на 22.10.20 в 16:59

София е все по-отворена за естетическите възможности на днешния ден

Има гости, които са си точно за Радио София. Такава е Мила. Мила от “Солунска” 16 - така се нарича нейният блог, който има десетки хиляди последователи. Мила, която е част от сценарния екип на актуалния сериал “Братя”. Майка на един чуден тийнейджър (за да визуализирате - това е Иван Юруков като малък в "Дъвка за балончета"). И още много неща. Първата..

публикувано на 22.10.20 в 16:56

16 творби на Иван Бунин в юбилеен сборник

На днешния 22 октомври се навършват 150 години от рождението на Иван Бунин - първият руски носител на Нобелова награда за литература. Издателство "Лист" отбелязва годишнината с юбилеен сборник с негови произведения. Томът „Слънчев удар”, който излиза днес, включва 16 от най-добрите творби на великия писател, сред които повестите „Село”, „Суходол” и..

публикувано на 22.10.20 в 16:27
Посланикът на Русия Анатолий Макаров на откриването на форума

Наука и техника показват в Международния фестивал “От винта”

Откриха второто издание на Международен фестивал за научно-техническо творчество за деца и младежи “От винта”. Домакин на събитието е Руският културно-информационен център. Входът за фестивалът е свободен за всички желаещи да го посетят. Наука, техника, творчество се срещат във второто издание на Международния фестивал за научно-техническо творчество..

публикувано на 22.10.20 в 15:32

Разходка из София ни води в живота на известни българки от миналото

Тази вечер, от 18:00 часа, можете да се включите в интересна обиколка из центъра на София, която ще бъде съпътствана от исторически разкази и любопитни истории за велики българки по царско време и преди Освобождението. Разходката през исторически места в столицата ще ги свърже с интересните истории на имена като Елисавета Карамихайлова, Екатерина..

публикувано на 22.10.20 в 14:07