Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Родителите имат право да се откажат от платена училищна екскурзия или лагер за децата си, а парите им да бъдат възстановени. Това става ясно от разяснения на председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред СЕГА във връзка с отменянето на лагери, екскурзии и всякакви организирани пътувания за ученици. Преди ден от министерството на образованието издадоха заповед, според която до второ нареждане не трябва да се провеждат "ученически състезания и олимпиади, организирани прояви, изяви и мероприятия, организирани посещения на природни обекти, обществени, културни и научни институции, спортни състезания и мероприятия, както и всякакви други организирани форми с ученици и педагогически специалисти, които водят до събирането на много хора на едно място". Специално за ученическите екскурзии и лагери - бели, зелени и други бе издадена забрана такива да не се организират от училищата до края на учебното време на учебната 2019/20 г., като това важи и за всички други пътувания, а организираните - следва да не се провеждат.

Коронавирусът няма да изчезне със затоплянето на времето, заяви акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН, пише МОНИТОР.Той обясни разликите между грипа и коронавируса. Акад. Гълъбов уточни, че инкубационният период на грипа е два дни. При него обаче няма симптоми на белодробно засягане. "Има повишена температура, болка в мускулите и главоболие. Кашлицата се появява чак след няколко дни. При коронавирусната инфекция веднага се появяват проблеми в дишането. Вирусът започва с кашлица, която става все по-силна. Грипният вирус не навлиза в кръвта. Той поразява дихателните пътища. Коронавирусът засяга алвеолите”, обясни Гълъбов. Той уточни и каква е разликата в лечението на двете заболявания. От думите му стана ясно, че при грип има ефикасни противовирусни препарати. Те обаче трябва да се приемат най-късно на втория ден.

Далите положителни проби за Ковид-19 66-годишна жена и 74-годишен мъж са настанени в отделна сграда и “Пирогов” няма да бъде затворен, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, съобщава СЕГА. Мъжът е приет с обострена дихателна недостатъчност още на 8 март в “Пирогов”, а съпругата му - вчера. Тестват се още над 90 души. Целият медицински персонал, който е имал досег с болните, също е под карантина. Жената е в много тежко състояние. Синът на заразените е работил на “Илиенци”, но все още не е ясно дали той също е заразен. 49 лежащо болни, свързани с установените случаи на коронавирус са изолирани и са във вътрешната клиника на „Пирогов”, която е в отделна сграда. 30 души от персонала остават да работят в тази клиника и преминават на тестове за коронавирус. Всички лекари, които се грижат за болните от коронавирус, са контактни, но не могат да бъдат затворени, защото няма кой да се грижи за тези болни.

317 болнични с причина карантина са постъпили от 2 март до момента в Електронния регистър на НОИ, това заявиха от института за МОНИТОР. Колко и дали сред тях има с причина карантина за коронавирус, е въпрос на бъдещи анализи, разясниха още от института. Според предоставените данни излиза така, че за 8-те дни от 2 до 10 март 2020 г. всеки ден в института са постъпвали по близо 40 болнични с причина карантина. От института заявиха, че ситуацията с болничните за карантина се следи и анализира ежедневно. Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че 254 на брой са болничните листове за карантина в цялата страна за периода от 17 февруари до 6 март. Данните, цитирани от министъра, са предоставени от Националния осигурителен институт. Сачева препоръча на хората, които нямат неотложна нужда от административни услуги на НОИ, да избягват това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави в сила ограниченията за използване на фойерверки в София

След две години обжалвания и 4 съдебни решения София спечели съдебната битка за приемане промени в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехнически изделия на територията на Столичната община, съобщава общинският съветник Георги Георгиев. По негова инициатива преди 2 години се подготвени промени, в които е..

публикувано на 23.07.24 в 18:18

ПФК "Левски" погаси главницата по дълга си към Столичната община

Футболния клуб "Левски" погаси главницата по дълга си  към Столичната община.  Платената сума е в размер на 1 370 000 лева, съобщават от лагера на "сините". През април т.г. клубът плати и главницата от дълга към Националната агенция по приходите. След днешната вноска към Столичната община "ПФК Левски" няма лихвоносни задължения към..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Повишението на средната скорост на столичния градски транспорт е опасно, според ЕЦТП

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 15:09
Дейностите започнаха в края на март т.г.

Съд спря премахването на незаконни постройки на яз. "Искър"

Премахването на незаконните постройки край брега на язовир "Искър", с което Столичната община започна принудителното събаряне на незаконни постройки, е спряно с определение на Окръжен съд – Перник, съобщават от Столичната община. Така се блокира изпълнението на три заповеди на главния архитект на София, влезли в сила и подлежащи на изпълнение..

публикувано на 23.07.24 в 11:27

Разделното събиране на отпадъци във фокуса на СОС

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет Надежда Бобчева се предлагат нови изисквания към фирмите, които извършват тази дейност и чиито договори..

публикувано на 23.07.24 в 08:22
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

Започна строителството на нова 4-етажна сграда на НПМГ с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:57
Паркингът преди започване на строителните дейности

Паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад" ще осигури 40 места до края на юли

До края на юли ще е готов паркингът с над 40 паркоместа до 15-а поликлиника в столичния район "Изгрев", съобщи кметът му д-р Деян Георгиев пред БНР. Продължава ремонтът на детските площадки. Напредва и изграждането на храма в район "Изгрев". За целта Столичният общински съвет е отпуснал 1,5 млн. лв. за довършителни работи. През септември..

публикувано на 22.07.24 в 11:57