Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Градовете започват поетапно да въвеждат безплатно паркиране като мярка срещу разпространението на коронавируса у нас, пише МОНИТОР. Още в петък, при обявяването на извънредно положение у нас, премиерът Бойко Борисов призова да се помисли за въвеждането на мярката с цел да се намали броят на хората, които ползват градски транспорт. Първи мярката прилагат в Плевен, където синята зона няма да работи, докато траят рестрикционните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Това гласи заповедта на кмета Георг Спартански и е във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с COVID-19 у нас. Според въпросната заповед мярката важи и за платените общински паркингина територията на града. Идеята е, когато е наложително, хората да се придвижват с личните си автомобили и колкото се може по-малко да ползват градския транспорт, тъй като там рискът от заразяване е много голям.

Българският лекарски съюз разпространи важна информация относно 
коронавируса и как да го разпознаем, пише ТРУД. COVID-19 продължава да е грипоподобен вирус със симптомокомплекс, напълно покриващ се с грипната комбинация за годината. Вирусът е различим от грипен щам само с тест. Разликите са основно три. Новият вирус има среден инкубационен период 8 дни, при грипа е 2 дни. Новият вирус има около 2.3% по-голям шанс за фатални усложнения от сезонния грип и тази разлика е изцяло заради липсата на ваксина. Трето – симптомите продължават от 8 до 14 дни, за разлика от сезонния грип (7 дни), с тенденция всеки ден да е по-добър. Място за паника няма. Личната отговорност към здравето на другите си остава 99% от контрола.

След въвеждането на извънредното положение заради коронавируса част от общините в България започнаха да приемат свои регионални мерки за защита на живота на жителите си и за облекчаване на положението на най-застрашените, информира СЕГА. Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че заради това, че през тази седмица много жители на града ще работят от домовете си, е издала заповед за преустановяване на плановите ремонти на ЧЕЗ и “Софийска вода”, които биха довели до временно спиране на ток и вода за гражданите на територията на Столична община. "Целта е да осигурим условия за оставане по домовете, включително и за работа от вкъщи, към която преминават все повече организации и фирми, които имат тази възможност. Започналите планови ремонти ще се завършват, за да се възобновено подаването на вода и ток в най-кратки срокове", написа Фандъкова във Фейсбук. Столицата е най-голямото огнище на заразяване с над 40 констатирани случая на коронавирус. София вече обяви разширяване на дейността на общинското предприятие "Социален патронаж" за доставки по домовете за възрастни и болни хора и откри горещи телефони - 02 8188522 и 02 8188523.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран направи признание в 
Туитър, че приемът на противовъзпалителни лекарства като ибупрофен и кортизон може да бъде фактор за влошаване на инфекцията от COVID-19. “Ако имате температура, вземете парацетамол”, написа Веран, пише ТРУД. “Ако вече сте на противовъзпалителни лекарства или се съмнявате, попитайте вашия лекар за съвет”, предупреди Оливие Веран. Той бе цитиран от френския вестник “Фигаро”, а медията специално предупреди читателите си, че ако приемат някои лекарства с подобни съставки заради други заболявания, то не трябва да спират медикаментите без консултация с личния си лекар. Оливие Веран, който е квалифициран лекар и невролог, обясни, че приемът на парацетамол ще намали треската, без да противодейства на възпалението.

Три са важните стъпки за справяне с кризата от разпространението на коронавируса: социална изолация, масови тестове и наличие на апарати за дишане, ако някой е развил болестта. Това заяви проф. Даниел Вълчев, бивш просветен министър, цитиран от МОНИТОР. „По първата стъпка - имаме вече режим на изолация. По втората - струва ми се, че не е ясен точният брой или не е достатъчен на тестваните хора“, коментира Вълчев. Според него ограничаването на заразата в Южна Корея е по метода на тестването на много хора и проследяването на всеки един случай. Той подчерта също, че не е ясно, колко точно апарата за обдишване има у нас, така че да не се налага лекарите да избират, кой да живее.

За първи път по силата на действащата Конституция сме в извънредно положение 
(ИП), пише от първа страница ТРУД. Това поставя на изпитание както властите, така и обществото, защото правната материя, свързана с ИП у нас, не е систематизирана и кодифицирана, няма управленски опит и в прилагането на установените международни изисквания в тази област. На базата на поуките от злоупотребата с този институт, довели до установяването на авторитарните и тоталитарни режими през първата половина на ХХ в., след Втората световна война първоначално на международно ниво, а после и в националните конституционни системи, са приети редица стандарти за предотвратяване на произвол и нарушаване на гражданските права. За мнозина доскоро тази материя изглеждаше далече от реалния живот. Но турбулентните геополитически процеси, изострените международни конфликти, тероризмът и мигрантско-бежанската вълна, на които сме свидетели през последното десетилетие, станаха причина за все по-често въвеждане на ИП в различни държави.

По около 34 хил. лв. загуби средно за месец март очакват собственици на малки и средни фирми, основно от сферата на търговията и услугите, каза Иван Велков от Българската стопанска камара (БСК), цитиран от МОНИТОР. Той добави, че над половината от участвалите досега в запитването 734 предприемачи тепърва очакват тепръва най-лошото за бизнеса им. По думите му, особено страдат от пандемията свързаните с услугите и търговията. Данните на анкетата сочат още, че една трета от запитаните смятат мерките за твърде закъснели, а една четвърт - за прекалено ограничителни.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Николай Овчаров с българската версия за Дракула

Историческата личност Влад Цепеш Дракула не е нито трансилвански граф, нито вампир, а държавник с визионерски и реформаторски почерк, способен военачалник и непримирим борец срещу османската експанзия, и не на последно място - продължител на средновековните български държавни и културни традиции. Той е мислел, говорел, писал и издавал държавни актове на..

публикувано на 27.05.20 в 19:12

Официално: Кандидатстването за специалност "Право" с оценки от матурата

Кандидатстването за специалност "Право" във висшите учебни заведения вече няма да се извършва чрез задължителни писмени изпити по "Български език" и "История на България". Правителството отмени днес  приетата през 2017 г. наредба, която трябваше да влезе в сила от новата академична година.  Необходимостта от отмяна е вследствие на решение на..

публикувано на 27.05.20 в 18:11

В София строят 10 нови детски градини

В момента строим нови 10 детски градини и предстои да започнем още две, едната от тях още следващия месец. Това е градината в "Манастирски ливади", за която вече има избран изпълнител и се подготвя строителната площадка. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери как вървят довършителните ремонтни дейности на новата сграда на ДГ 135..

публикувано на 27.05.20 в 15:36

Туристическо дружество "Осогово" открива сезона

С разходка из Влахинска планина ще открие сезона след извънредното положение туристическото дружество "Осогово" в Кюстендил, съобщи секретарят му Силвия Михова. На 30 май дружеството планира екскурзия, която включва разходка до 800 - годишен цер /вид дъб/ край с. Пастух, община Невестино. "На няколко километра от вековното дърво е и Руенският манастир..

публикувано на 27.05.20 в 15:21
Строежът от над 40 години в София, който  по думите на премиера Борисов трябва да бъде съборен.

Ще се строи изцяло нова национална детска болница

Ще бъде построена изцяло нова сграда за национална детска болница, заяви премиерът Бойко Борисов. Недовършената сграда, чието строителство в района на  Александровска болница започва преди повече от 40 години, ще бъде съборена. Премиерът обеща това на среща с представители на протестиращите, които се обявиха срещу заповедта на здравния министър..

публикувано на 27.05.20 в 14:04

До 30 юни се кандидатства за компенсации за запазване на заетост

До 30 юни се удължава периодът, за който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта на работниците и служителите след отмяна на извънредното положение в страната и обявяване на извънредната епидемична обстановка, съобщиха от правителствената пресслужба. Компенсациите ще се изплащат за целия период или..

публикувано на 27.05.20 в 13:10

До 8 юни приемат заявки за "Нов път в преподаването"

Училищата от 20 области могат да подават заявки за учители по програмата "Нов път в преподаването" на фондацията "Заедно в час" до 8 юни. Този краен срок е съобразен с повишеното търсене на нови учители и освобождаването на позиции в училищата в края на учебната година, съобщиха от организацията. Всички директори, които искат да включат в екипите си..

публикувано на 27.05.20 в 11:30