Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дистанционното обучение се прилага успешно в училищата на София и областта

Снимка: Архив

Втори ден българските училища са на дистанционно обучение, предвид извънредното положение в страната заради коронавируса.

Доскоро за тази форма на образование се говореше в бъдеще време, а днес българските деца вече учат от домовете си.

От МОН нямат обобщена информация колко точно училища имат опит в прилагането на дистанционно обучение. Някои от години ползват облачните технологии, други са на етап вече обучени учители, а трети почти не са се докосвали до тези алтернативи.

Миналата седмица от образователното министерство се срещнаха с представителите на електронни платформи, с които се обсъдиха варианти за дистанционно обучение – те се оказаха два: виртуална класна стая и т. нар. „асинхронно дистанционно обучение“. За първия обаче България се оказва неподготвена, тъй като това предполага всяко дете да има крайно устройство. Работещ се оказва вторият, при който може да се навакса пропуснат материал, както и проектното обучение, при което учениците се подготвят предварително за дадена тема.

Екип на Радио София провери готовността на училищата в столицата и региона с този вид обучение и как се справят те при форсмажорните обстоятелства, довели но удължаването на ваканцията.

В столичното 19-о училище "Елин Пелин" широко се използва платформата Classroom, освен това електронните дневници са в практиката от 6 години, а повечето от издателствата предлагат електронни варианти на учебниците. Още първият ден в дистанционното обучение са се включили 80% от преподавателите, разказа през Радио София директорът Клара Арабаджиева.

В 75-о основно училище в кв. "Факултета" работят в тази насока от миналата година, обясни зам.-директорът Галина Тимова. "Трудно обаче ще приложим сред общността толкова иновативен продукт както официалната платформа, препоръчана от МОН", призна Тимова. Затова ще се използва популярната сред деца и родители в квартала социална мрежа. Използва се и видеовръзка.


Мерките, които се налагат и спрямо училищата, са принудили и в Самоков да действат бързо, за да не се получи прекъсване на учебния процес.

Необходима е връзка между учители, ученици и родители, обясни пред Радио София Ирена Коцева - директор на основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Реакцията и съответното решение са били съобразени спрямо всеки един клас.

Всичките учители работят дистанционно, увери Ирена Коцева. Те задължително си партнират с родителите, особено когато става дума за по-малките ученици.

В община Самоков училищата подпомагат с техника родителите на най-малките ученици.

Защото проучване на училището показало, че има семейства, които не притежават нужната техника за провеждане на дистанционното обучение по домовете. Затова от училището са предоставили компютрите от компютърните кабинети, за да стане възможно виртуалното провеждане на уроците.


В община Костинброд всички училища са въвели дистанционно обучение, увери Александър Ненов, зам.-кмет в направление „Образование, култура, социални и хуманитарни дейности“. Той е убеден, че макар и в извънредна ситуация учениците ще натрупат нужните знания и учебната година няма да бъде провалена. Учителите са готови, но и родителите трябва да помогнат с мотивация на децата.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51