Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАЕУ: Вземете мерки за киберсигурност при отдалечена работа

Държавната агенция "Електронно управление" разпространи съвети и най-добри практики за киберсигурност до администрациите, бизнеса и гражданите, работещи отдалечено.

Специалистите препоръчват да се използва мениджър на пароли за защита на всички онлайн акаунти и пароли на екипа. LastPass и 1Password са две от най-популярните системи за управление и за съхранение на криптирани пароли онлайн.

До много популярни бизнес софтуерни платформи се осъществява достъп през сървър /наричан и облак/, което осигурява много предимства за екипите, работещи отдалечено - като безпроблемно сътрудничество и споделяне. Недостатъкът обаче е, че може да бъде по-лесно за някой, който не е служител, да се представи за потребител и да получи достъп до същите данни. Ето защо все по-често се прилага двуфакторната автентификация е метод, при който потребителят трябва да предостави две доказателства: нещо, което знае (като парола), и нещо, което има (например мобилен телефон, който генерира уникален код).

От агенцията съветват да се внедри софтуер за защита на устройства за крайни потребители като лаптопи, таблети и мобилни устройства, който използва криптиране и контрол на приложенията, за да защити достъпа до мрежата, контролирайки сигурността в тези точки на достъп.

Друга важна стъпка за запазване на сигурността е обучението на персонала за спазване на физическата безопасност на устройствата. Те препоръчват да се заключват екраните с парола, да не се дава достъп на компютъра до други лица или да включват в него USB, и да се използва софтуер за проследяване или опции Find My Device за всяко устройство.

От агенцията препоръчват да се използват виртуални частни мрежи (VPN). Те осигуряват онлайн поверителност и анонимност чрез създаване на частна мрежа от публична интернет връзка. VPN мрежите могат да маскират адреса на вашия интернет протокол (IP), така че вашата онлайн активност вече да не се проследява. Бизнесът трябва да гарантира, че служителите им се свързват към мрежата на фирмата си чрез VPN и всички ключови приложения са достъпни чрез VPN.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват инсталацията на Красимир Терзиев в Градската градина през май

В столичната Градска градина започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било", съобщиха от Столичната община. На мястото, където ще бъде творбата, е предвидена и програма от тематични събития в рамките на целия период, за който проектът ще..

публикувано на 16.04.24 в 07:57

205 млн. лева от данъци постъпиха в Столичната община за 105 дни

В бюджета на София от началото на годината до момента са постъпили общо 204,9 млн. лв. от местни данъци и такси, от които над 162, 8 млн. лв. са налози, дължими за настоящата 2024 г., отчитат в Столичната община. Останалите внесени средства са за данъци и такси за минали години, върху които е начислена и лихва. Общо платените до момента лихви..

публикувано на 15.04.24 в 18:41

Доброволци засадиха 1000 фиданки в Новата гора на София

Общо 120 доброволци засадиха 1000 фиданки от дъб. Това се случи в рамките на първия уикенд от новия залесителен сезон на "Новата гора на София" – Негован. Посадъчният материал и уредите за засаждане са осигурени Столичната община. Тази пролет ще бъдат залесени 30 дка с над 20 000 броя широколистни фиданки в общински земеделски земи в землището..

публикувано на 15.04.24 в 16:45

Промени в движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий" до 19 април

Въвежда се организация на движението заради извършване на строително-монтажни работи по бул. „Патриарх Евтимий“ в София, съобщиха от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства в участъци по бул. „Патриарх „Евтимий“ до 19 април: До 24.00 часа на 16.04.2024 г. по северната част на бул. „Патриарх..

публикувано на 15.04.24 в 13:29

Първият ни медицински хеликоптер готов за мисии най-рано в началото на май

Първият ни медицински хеликоптер ще има готовност да участва в мисии най-рано в началото на май. Пилотите, които ще изпълняват HEMS мисии, все още не се завършили задължителното обучение с летателната машина, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на транспорта. Това е причината въздушната ни линейка да не се използва в ситуации като инцидента с..

публикувано на 15.04.24 в 12:54

Простреляното с пушка дете е оперирано, в стабилно състояние

Простреляното с пневматична пушка дете от Враца е оперирано в "Пирогов", лекарите от екипа на проф. Николай Габровски са извадили сачма от мозъка му, съобщиха от Института по спешна помощ. Към момента детето е в стабилно състояние и остава за лечение и активно наблюдение в детската реанимация на болницата. То е на 1,5 години и беше..

публикувано на 15.04.24 в 10:50
Министерство на земеделието

Откриват фермерски пазар пред Министерството на земеделието

Изложение на фермерски продукти се открива днес пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ). В церемонията по откриването ще учатват министър Кирил Вътев и председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов. Ще се представят регистрирани земеделски производители и преработватели. Организатор на двудневното изложение е..

публикувано на 15.04.24 в 08:21