Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за извънредното положение влезе в сила

Снимка: БГНЕС

Държавен вестник публикува Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявен с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Законът позволява военнослужещите да извършват проверки за установяване самоличност на лице, да ограничават придвижването на лице до пристигане на органите на Министерството на вътрешните работи, за което има данни, че е отказало или не изпълнява мерките по чл. 61 и 63 от Закона за здравето, да спират превозни средства до пристигане на органите на Министерството на вътрешните работи, да ограничават придвижването на лица и превозни средства на контролно-пропускателен пункт и да използват физическа сила и помощни средства, само когато това е абсолютно необходимо.

Въвежда се и 5000 лв глоба при нарушаване на противоепидимичните мерки.

Не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

Ограничават се нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Нотариалната камара осигурява дежурни нотариуси при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители за съответния район.

До отмяната на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Работодателите и органите по назначаване в зависимост от специфичния характер на работа и възможността за нейното обезпечаване може да възлагат надомна работа или работа от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие, освен когато това е невъзможно. Условията и редът за възлагане, изпълнение и контрол се определят със заповед на работодателя или органа по назначаване.

Работодателите и органите по назначаване може да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие.

Аптеките може да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти, при условия и по ред, определени от Националната здравноосигурителна каса, до отмяна на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна. До отмяната на извънредното положение със заповед на министъра на здравеопазването може да се забрани износ на лекарствени продукти по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина от територията на Република България.

Министърът на образованието и науката може със заповед да въвежда временни правила във връзка с обучението и подкрепата за личностно развитие по ал. 1, включително и относно работното място, работното време на директорите и педагогическите специалисти, техническите средства за организиране и провеждане на обучението и подкрепата за личностно развитие. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работилница за мартеници кани деца в "Красно село"

В творческа работилничка на Баба Марта ще се превърне залата на район "Красно село" на 21 и 22 февруари. Ученици от училищата в района ще изработят красиви мартеници за здраве и благополучие, с които да окичат дърветата пред сградата на администрацията. Работилничката ще е отворена от 14:00 до 16:00 часа на 21 февруари и от 10:00 до..

публикувано на 21.02.24 в 08:36

Топъл обяд получават над 1200 души в 14 от столичните райони

Общо 1216 граждани в София получават социалната услуга "Топъл обяд". Столичните райони с договор по програмата са 14 . Това са "Банкя", "Възраждане", "Връбница", "Изгрев", "Илинден", "Красна поляна", "Люлин", "Овча купел", "Подуяне", "Средец", "Сердика", "Слатина", "Красно село" и "Оборище". Чрез подпомагането с топъл обяд се цели да се..

публикувано на 21.02.24 в 08:06

Временно ще бъде спряна водата в част от с. Лозен и в два квартала на Перник

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности в с. Лозен, на ул. „Момина сълза" и ул. „Простор", от "Софийска вода" предупреждават, че на 21 февруари 2024 г. се налага спиране на водоподаването от 09.30 до 21.30 часа в района на:   с. Лозен - ул. „Кайгана", ул. „Св. Св. Кирил и Методий", ул. „Янко Панайотов", ул. „Съединение",..

публикувано на 20.02.24 в 17:10

"Грийнпийс" отвори гише за свободна енергия в София

„Грийнпийс" – България отвори гише за свободна енергия тази сутрин пред Столичната община. Там софиянци могат да научат как да се възползват от присъединявне към енергийна общност. Целта е да се обърне внимание на екологичните, икономическите и социалните ползи от енергията от възобновяеми източници и потенциала ѝ за развитието на София...

публикувано на 20.02.24 в 13:48

21 незаконни гаражни клетки освобождават място за паркинг

Продължава премахването на незаконните гаражни клетки, находящи се в ж.к. "Фондови жилища", съобщават от столичния район "Сердика". След разчистването на терена, мястото ще се ползва като част от обществено достъпния паркинг. Във връзка с изпълнението на 21 заповеди на главния архитект на Столичната община процедури по премахването на..

публикувано на 20.02.24 в 13:15

Над 81 млн. лева местни данъци и такси са внесли софиянци за месец и половина

От началото на януари до средата на февруари, столичани са внесли 81, 161 млн. лв. местни данъци и такси, съобщиха от Столичната община. За същия период на миналата година приходите от налози за недвижими имоти и МПС са били 74, 478 млн. лв., уточняват от дирекция „Общински приходи“. Отстъпката от 5% за данък сгради и МПС важи до 30 април, ако..

публикувано на 20.02.24 в 11:55

Почистват улици и тротоари в район "Красно село"

Още преди настъпването на пролетта в няколко столични района граждани и институции започнаха да извършват почистване на публични градски пространства и зелени площи. "Стартираме почистване на тротоари и подлези в района и ще се стараем да бъде добре поддържано. Призовавам гражданите да не изхвърлят строителен отпадък в кофите за боклук. Ако..

публикувано на 20.02.24 в 11:29