Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Издадените болнични за обща карантина са 1410, 1/3 от тях или 465 са болничните за карантина със съмнение за коронавирус за периода от 16 до 22 март 2020 г. Това заявиха от Националния осигурителен институт пред МОНИТОР. Броят болнични листове с причина карантина по всички причини за същия период от време е 1410, сочат още данните, предоставени от института. За периода от 2 до 10.03. 2020 г. болничните за обща карантина бяха 317 по данните, предоставени ни тогава от НОИ. От справката става ясно, че близо 4 пъти повече са вече издадените болнични листи за обща карантина.

Обучението онлайн се оказа интересна, но и трудна за част от децата и родителите задача. Заради честите сривове на платформата Школо доста преподаватели използват алтернативи, разказва ТРУД. За учениците в началния курс домашните и виртуалните уроци идват от един-двама преподаватели, но в прогимназията всеки учител си е избрал различен канал. Така петокласници във варненско училище трябва да ползват цели 5 платформи, за да са “в час”. Масово учителите дават инструкции и държат обратна връзка с родителите чрез групи във фейсбук и вайбър, където непрекъснато контактуват, коментирайки обучението.

Националната агенция по приходите (НАП) публикува указания как ще се декларират и плащат данъци и осигурителни вноски, след като заради извънредното положение във връзка с коронавируса Народното събрание гласува промяна в много законови срокове, съобщава СЕГА. Важно е да се отбележи, че подаването на годишната данъчна декларация за доходите на физическите лица, получени през 2019 г., остава с непроменен срок - 30 април 2020 г. Без промяна е и срокът, в който гражданите може да получат 5% отстъпка, ако декларират доходите си електронно до 31 март, като платят пълния размер 10%-ния данък. Удължените срокове за деклариране и плащане на данъци заради коронавируса засягат единствено фирмите и едноличните търговци.

Суровите присъди от 5 години затвор заплашват вече над 130 нарушители на задължителната карантина и броят им непрекъснато се увеличава, научи ТРУД. Само във вторник в страната са образувани повече от 10 досъдебни производства и полицейски преписки по сигнали, че завърнали се от чужбина не спазват задължителни предписания от РЗИ да останат 14 дни на домашни си адрес. Патрули в цялата страна проверяват вече близо 10 000 адреса и докладват на прокуратурата, ако поставеният в изолация не бъде открит.

Държавата мобилизира 4.5 милиарда лева в подкрепа на заетостта и бизнеса у нас на фона на коронавирусната пандемия, е водещата тема на МОНИТОР. Половин милиард лева ще бъдат дадени за разходи на три министерства – здравното, вътрешното и на отбраната. Държавата поема 60% от заплатите на работниците, които фирмата не ги е уволнила, мярката ще струва на хазната около милиард лева. Други 200 млн. лева ще отидат за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношения. В сумата са и вече обявените преди дни 500 млн. лева за капитализация на Българската банка за развитие, които на практика служат за гаранции на бизнеса в размер на 2,5 милиарда лева. Отлага се плащането на данъци до 30 юни, което ще струва на хазната 600 млн. лв. Утре правителството ще гласува и допълнителни 50 млн. лв. за великденски добавки към най-ниските пенсии.

В ерата на дигиталните технологии се очаква от институциите да използват интернет за своевременно информиране на гражданите, особено в условията на извънредно положение. Дали обаче това се прави е друг въпрос. СЕГА разгледа сайтовете на различни министерства и областни градове, за да провери дали всичко за коронавируса и мерките срещу разпространението му е поместено в удобен вид на интернет страниците. Оказа се, че немалка част от общините и ведомствата пренебрегват нуждата от оптимизиране на сайтовете си.

Банки и фирми за бързи кредити няма да начисляват наказателни лихви за забавени вноски по заеми до 13 април 2020 г. Мярката е в подкрепа на хората, изгубили временно или постоянно работа и доходи заради коноравируса и е включена в закона за извънредното положение, съобщава СЕГА. Гласуваният на второ четене в парламента текст, който засяга заемите, гласи следното: "До отмяната на извънредното положение не се прилагат последици от забава на плащания на задълженията на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непарични последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи". На практика текстът е с много широк обхват и включва всякакви забавени задължения на граждани и фирми към други фирми. Освен че няма да плащат наказателна лихва, затруднените финансово граждани няма да бъдат вписвани в Кредитния регистър като нередовни платци.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 48 хил. зрелостници се явяват на матура в понеделник

48 582 зрелостници са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература, който ще се проведе в понеделник, 1 юни, от 9,00 часа, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Зрелостниците трябва да носят документ за самоличност – лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС. За да бъдат допуснати,..

публикувано на 29.05.20 в 19:15

Българите сред най-пострадалите финансово от Covid-19 в ЕС

Жителите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са отчели най-много финансови проблеми по време на пандемията от коронавирус. Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали най-малко проблеми по време на пандемията, показва проучването на Европейския парламент. Около 58% от анкетираните в Европейския съюз са заявили, че..

публикувано на 29.05.20 в 11:34

Пред НДК: "Спортът в София през годините"

Фотоизложбата "Спортът в София през годините" ще бъде открита в началото на следващата седмица, съобщиха от "София - европейска столица на спорта". Официалното откриване ще бъде на 2 юни, в 12.30 часа в градинката пред НДК до паметника с лъвчето при алеята на входа откъм Кравай. 28 снимки на изтъкнатия фоторепортер Иван Йочев представят част от..

публикувано на 29.05.20 в 10:19

Еднократна помощ за близо 2 хиляди семейства, засегнати от кризата

1995 заповеди за отпускане на еднократна помощ от 375 лева за семейства с деца до 14 г., при които родителите са в неплатен отпуск, останали са без работа и доходи поради ограниченията, наложени във връзка с пандемията от Covid-19, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане. Подадените от 13 април досега заявления-декларации за отпускане на..

публикувано на 29.05.20 в 10:06

Онлайн концерт на Агенцията за закрила на детето на 1 юни

Държавната агенция за закрила на детето за трета поредна година ще отбележи Деня на детето с празничен концерт-спектакъл. Този път събитието ще съчетае талантливите изпълнения на деца с началото на набирането на детски видеа, които ще се включат в общо видео "Най-голямото детско "благодаря". Целта е да се покаже, че децата в България ценят хората до тях -..

публикувано на 29.05.20 в 08:32

Само 8 нови случая на Covid-19

За изминалото денонощие регистрираните случаи на Covid-19 у нас са само 8. Трима от заразените са приети в болница, съобщи доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб.  Осемте доказани пациенти със заболяването са на базата на 1725 изследвания с PCR реакция. До момента общият брой на заразени с коронавирус у нас е 2485.  От новите случаи 5 са..

публикувано на 29.05.20 в 08:14

Повече слънце до обед, хладен уикенд

Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места - временно интензивни валежи. В планинските райони и ще прегърми. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 16 и 21 градуса. Атмосферното налягане ще се понижи и ще..

публикувано на 29.05.20 в 07:51