Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Издадените болнични за обща карантина са 1410, 1/3 от тях или 465 са болничните за карантина със съмнение за коронавирус за периода от 16 до 22 март 2020 г. Това заявиха от Националния осигурителен институт пред МОНИТОР. Броят болнични листове с причина карантина по всички причини за същия период от време е 1410, сочат още данните, предоставени от института. За периода от 2 до 10.03. 2020 г. болничните за обща карантина бяха 317 по данните, предоставени ни тогава от НОИ. От справката става ясно, че близо 4 пъти повече са вече издадените болнични листи за обща карантина.

Обучението онлайн се оказа интересна, но и трудна за част от децата и родителите задача. Заради честите сривове на платформата Школо доста преподаватели използват алтернативи, разказва ТРУД. За учениците в началния курс домашните и виртуалните уроци идват от един-двама преподаватели, но в прогимназията всеки учител си е избрал различен канал. Така петокласници във варненско училище трябва да ползват цели 5 платформи, за да са “в час”. Масово учителите дават инструкции и държат обратна връзка с родителите чрез групи във фейсбук и вайбър, където непрекъснато контактуват, коментирайки обучението.

Националната агенция по приходите (НАП) публикува указания как ще се декларират и плащат данъци и осигурителни вноски, след като заради извънредното положение във връзка с коронавируса Народното събрание гласува промяна в много законови срокове, съобщава СЕГА. Важно е да се отбележи, че подаването на годишната данъчна декларация за доходите на физическите лица, получени през 2019 г., остава с непроменен срок - 30 април 2020 г. Без промяна е и срокът, в който гражданите може да получат 5% отстъпка, ако декларират доходите си електронно до 31 март, като платят пълния размер 10%-ния данък. Удължените срокове за деклариране и плащане на данъци заради коронавируса засягат единствено фирмите и едноличните търговци.

Суровите присъди от 5 години затвор заплашват вече над 130 нарушители на задължителната карантина и броят им непрекъснато се увеличава, научи ТРУД. Само във вторник в страната са образувани повече от 10 досъдебни производства и полицейски преписки по сигнали, че завърнали се от чужбина не спазват задължителни предписания от РЗИ да останат 14 дни на домашни си адрес. Патрули в цялата страна проверяват вече близо 10 000 адреса и докладват на прокуратурата, ако поставеният в изолация не бъде открит.

Държавата мобилизира 4.5 милиарда лева в подкрепа на заетостта и бизнеса у нас на фона на коронавирусната пандемия, е водещата тема на МОНИТОР. Половин милиард лева ще бъдат дадени за разходи на три министерства – здравното, вътрешното и на отбраната. Държавата поема 60% от заплатите на работниците, които фирмата не ги е уволнила, мярката ще струва на хазната около милиард лева. Други 200 млн. лева ще отидат за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношения. В сумата са и вече обявените преди дни 500 млн. лева за капитализация на Българската банка за развитие, които на практика служат за гаранции на бизнеса в размер на 2,5 милиарда лева. Отлага се плащането на данъци до 30 юни, което ще струва на хазната 600 млн. лв. Утре правителството ще гласува и допълнителни 50 млн. лв. за великденски добавки към най-ниските пенсии.

В ерата на дигиталните технологии се очаква от институциите да използват интернет за своевременно информиране на гражданите, особено в условията на извънредно положение. Дали обаче това се прави е друг въпрос. СЕГА разгледа сайтовете на различни министерства и областни градове, за да провери дали всичко за коронавируса и мерките срещу разпространението му е поместено в удобен вид на интернет страниците. Оказа се, че немалка част от общините и ведомствата пренебрегват нуждата от оптимизиране на сайтовете си.

Банки и фирми за бързи кредити няма да начисляват наказателни лихви за забавени вноски по заеми до 13 април 2020 г. Мярката е в подкрепа на хората, изгубили временно или постоянно работа и доходи заради коноравируса и е включена в закона за извънредното положение, съобщава СЕГА. Гласуваният на второ четене в парламента текст, който засяга заемите, гласи следното: "До отмяната на извънредното положение не се прилагат последици от забава на плащания на задълженията на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непарични последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи". На практика текстът е с много широк обхват и включва всякакви забавени задължения на граждани и фирми към други фирми. Освен че няма да плащат наказателна лихва, затруднените финансово граждани няма да бъдат вписвани в Кредитния регистър като нередовни платци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва поетапно изключване на отоплението в София

От 31 март „Топлофикация София“ започва поетапно изключване на отоплението в столицата, предвид необичайното и рязко затопляне на времето и тенденцията за високи, среднодневни температури, съобщават от дружеството. При застудяване „Топлофикация София“ остава в готовност да възобнови подаването на топлинна енергия и да продължи отоплителния..

публикувано на 29.03.24 в 11:02

На 31 март местим стрелките на часовниците с час напред

В ранното утро на 31 март (неделя), отново местим стрелките на часовниците с час напред и преминаваме към лятното часово време. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Още през 2018 г. проучвания сред 4,6 млн. европейски граждани показаха, че 84% от тях искат промяната на часовото време да се прекрати. Що се отнася до..

публикувано на 29.03.24 в 06:25

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05