Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велев: Икономическата криза ще има много по-тежки последици от коронавируса

Снимка: БГНЕС
Икономическата криза ще има много по-тежки последици от коронавируса, ако скоро не се вземат адекватни мерки, коментира председателят на Асоциация на индустриалния капитал Васил Велев, цитиран от “Фокус”. Резултатите за бизнеса от март няма да са като тези от февруари, а през април компаниите ще са на загуба, предупреди Велев.

„Повечето компании предвиждат спад в продажбите от 30% до 50%. Засегнати ще са почти всички сектори. Много от компаниите работят с намалено работно време“, допълни той. По думите му в приетия закон за извънредното положение има много грешки и недомислици.

Според него схемата на правителството, според която 60% от работната заплата се поема от държавата, а останалите 40% от работодателя, всъщност е 20% на 80% за сметка на компаниите. „От едно спряло предприятие се очаква да плати 40% от заплатата на служителите си плюс 20% осигуровки, плюс осигуровки и данъци за сметка на работника. Така от тези 60% обратно се връщат 40% и се получава 20% на 80. Предприятието обаче няма никакви приходи, защото е спряло и няма от къде да вземе тези 80%. И защо трябва да се плаща на човек, който не работи, пълния размер на заплатата. Такова нещо няма никъде по света", коментира той.

Велев разкритикува и въвеждането на КПП-та. Според него така хората трудно стигат до работа. Работниците пътуват повече от два часа, а в товарния транспорт много повече. Необходим е коридор за доставка на стоките и то не само за тези от първа необходимост. Ако това не се направи много повече хора ще умрат от глад, отколкото от пандемията, предупреди работодателят.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временна комисия ще решава проблема със спрените лифтове на Витоша

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев. СОС заседава извънредно за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра Ще бъдат търсени и..

публикувано на 23.05.24 в 14:51

Кола падна от мост на "Самоковско шосе", двама са пострадали

Автомобил е паднал от мост на столичната улица "Самоковско шосе". При катастрофата са пострадали двама души - мъж на 33 години, който е бил пътник във возилото, и шофьорката - 44-годишна жена. Водачката е с контузия на гръдния кош, а спътникът ѝ - с контузия на главата. И двамата са откарани в УМБАЛ "Света Анна". Сигналът за инцидента, станал..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Пострадалият от мълния в София мъж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна", съобщават от болницата. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. Припомняме ви, че при..

публикувано на 23.05.24 в 12:51

Бедствено положение обяви кметът на Община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в Община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия.

публикувано на 23.05.24 в 12:09

Шествие на близки на загинали на пътя започна от "Цариградско шосе"

Близки на загинали на пътя провеждат автошествие в столицата, което започна от "Цариградско шосе".  Към тях се присъединяват и протестиращите срещу новата организация на движението в центъра на София, които настояват за оставката на кмета.  Между 150 и 250 автомобила се очаква да се включат в автошествието, като се очакват сериозни..

публикувано на 23.05.24 в 12:02

230 сигнала след бурята, отводняваха 18 екипа, включиха се доброволци

230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера. 34 сигнала пък има в контактния център на Столичната община. Това обяви кметът Васил Терзиев. Той обясни, че екипите на Аварийната служба, Пожарна безопасност и защита на населението, Столичния инспекторат и почистващите фирми бяха мобилизирани и работиха..

публикувано на 23.05.24 в 10:16

СОС заседава за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра

Две извънредни заседания на Столичния общински съвет свиква днес председателят му Цветомир Петров. Причините - спирането на лифта до Витоша и новата организация на движение в центъра на София, между булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Общинските съветници в София ще изясняват обстоятелствата в периода..

публикувано на 23.05.24 в 07:45