Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Регистрацията в бюрата по труда вече може да се извършва чрез Единния портал за достъп до електронни административни услуги на ДА „Електронно управление”, както и чрез подаване на документи по електронна поща или чрез лицензиран пощенски оператор, без необходимост от посещение на място, пише МОНИТОР. С цел намаляване на клиентския поток в офисите в периода на повишен риск, както и за да се осигури по-бързо и ефективно обслужване на гражданите, Агенцията по заетостта отново обръща внимание на тези начини за регистрация.

В университетите да се провеждат изпити онлайн, да се удължи летният семестър с 30 дни, както и срокът за заплащане на наеми за общежитията, пише СЕГА. Това са част от 16-те искания на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) във връзка с извънредното положение, изложени в позиция до Министерство на образованието и науката и до висшите училища. Студентите настояват да се удължи срокът за преустановяване на присъствените учебни занятия до 13 май 2020 г., тъй като в някои университети този срок е по-кратък. Сред исканията им са да се удължи срокът за преустановяване на всички масови мероприятия и събития, провеждани във висшите училища до края летния семестър на учебната 2019/2020 г., да се удължи срокът на забраната за влизане в студентските общежития на съответните висши училища от външни лица и студенти на други университети, освен служебни лица, свързани с поддръжка и охрана на общежитията, до края на извънредното положение, както и да се отменят всички изпити в сградите на висшите училища до 13 май 2020 г. включително.

Учителите няма да провеждат редовни занятия от 13-и до 16-и април, увериха от образователното министерство, пише МОНИТОР. В този период учениците ще са с олекотен режим на разтоварване и ще могат да се включат в онлайн занимания по интереси, виртуално посещение на музеи, час на класа, виртуални разходни на музеи.В сряда излезе заповедта на просветния министър Красимир Вълчев, с която пролетната ваканция се съкращава и дните от 13-ти до 16-ти стават учебни. В документа е посочено, че той се издава „поради неотложна необходимост от компенсиране на пропуснатото учебно съдържание и заниманията на учениците по време на прекъсванията на учебния процес следствие от предприетите мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на COVID-19”.

В две заповеди от тази вечер здравният министър Кирил Ананиев за пръв път разреши изключения от задължителната 14-дневна карантина на контактни лица и идващи от чужбина, информира СЕГА. Изключенията се отнасят до работещите в животновъдството и до шофьорите на тежкотоварни камиони. Освен това се отварят фермерските пазари. В същото време обаче Ананиев разпорежда да се отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органите на местната власт извън тези, предвидени в закона за здравето и закона за мерките при извънредно положение. Някои от местните власти веднага се съобразиха със заповедта - Стара Загора отмени вечерния час.

90% от млечните продукти в магазина трябва да са родно производство, предвижда постановление на МЗХГ. Това ще бъде записано в постановлението, което подготвя министерството на земеделието за насърчаване на българското производство. За това са се разбрали производители на среща при министъра на икономиката Емил Караниколов. Тези продукти трябва да са произведени от 100% българско мляко, уточни пред ТРУД председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Целта на мярката е да се подпомогнат българските фермери, за да оцелеят в кризата, обясни той.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На мястото на изоставен строеж ще строят детска градина и основно училище

Започва разчистването на терена в кв. „Манастирски ливади – запад“, предоставен на Столичната община от Министерството на културата и   Фонд „13 века България“. „Теренът в район „Витоша“ е с площ от 6804 кв. м. Там от десетилетия има изоставен строеж. На негово място ще построим нова детска градина." Това съобщи кметът на София Йорданка..

публикувано на 08.03.21 в 18:26

Изплащат пенсиите с добавени 50 лева към тях

Изплащането на пенсиите за март и еднократните допълнителни суми от 50 лева към тях ще бъде в периода между 8 март и 22 март, информираха от Националния осигурителен институт. Допълнителната сума от 50 лева ще получат около 2,1 милиона пенсионери. Тя ще се изплаща за пореден месец на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. За..

публикувано на 08.03.21 в 12:45

Спрян е плановият прием, операции и свижданията във всички столични болници

От днес плановият прием, плановите операции и свижданията са забранени във всички столични болници. Това се посочва в заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. Изключения се правят за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на пациенти с онкологични и..

публикувано на 08.03.21 в 09:08

Повдигнатите пешеходни пътеки в София са над 400, 11 от тях са от тази година

От началото на 2021 година още 11 пешеходни пътеки в София  са повдигнати с цел снижаване на скоростта и гарантиране на по-голяма безопасност за пешеходците. От Столичната община съобщават, че екипи на фирмите, ангажирани с текущите ремонти в столицата, са повдигнали „зебрите“ на ул. „Ген. Суворов“ , ул. „Деян Белишки“, ул. „Георги Измирлиев“,..

публикувано на 05.03.21 в 12:32

За 4 часа близо 20 хил. души се записаха за ваксиниране през електронната система

Има хиляди, желаещи да си запишат час за ваксиниране срещу Covid-19 в новата онлайн система . Тя започна да работи в 17.00 часа на 4 март, а само час по-късно вече се бяха регистрирали над 7000 души. Към 21.00 това успяха да направят над 19 000 граждани, съобщава БГНЕС. Някои хора се оплакаха, че системата е забивала. От здравното министерство обясниха,..

публикувано на 05.03.21 в 08:25

Възстановени са два от заслоните на Витоша

Извършен е ремонт на два от заслоните в планината Витоша на Златните мостове. Започна и изграждането на заслон "Комините". Това съобщиха от Фондация "София - европейска столица на спорта". Изцяло е обновена и сцената пред хижа Алеко. Започна и ремонта на шест чешми и две тоалетни, които са част от споразумението "Един ден на Витоша" между Природен..

публикувано на 04.03.21 в 18:59

Пожар в София отне живота на жена

Къща горя в центъра на София. Има жертва, загинала е жена на 51 години. Огнената стихия е изгасена в 7 часа. На място има екипи на пожарната и полицията. Периметърът е отцепен. Огънят е тръгнал минути преди 6 часа тази сутрин в къща на третия етаж на булевард "Христо Ботев". Пострадали са и други двама души.

публикувано на 04.03.21 в 08:55