Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Регистрацията в бюрата по труда вече може да се извършва чрез Единния портал за достъп до електронни административни услуги на ДА „Електронно управление”, както и чрез подаване на документи по електронна поща или чрез лицензиран пощенски оператор, без необходимост от посещение на място, пише МОНИТОР. С цел намаляване на клиентския поток в офисите в периода на повишен риск, както и за да се осигури по-бързо и ефективно обслужване на гражданите, Агенцията по заетостта отново обръща внимание на тези начини за регистрация.

В университетите да се провеждат изпити онлайн, да се удължи летният семестър с 30 дни, както и срокът за заплащане на наеми за общежитията, пише СЕГА. Това са част от 16-те искания на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) във връзка с извънредното положение, изложени в позиция до Министерство на образованието и науката и до висшите училища. Студентите настояват да се удължи срокът за преустановяване на присъствените учебни занятия до 13 май 2020 г., тъй като в някои университети този срок е по-кратък. Сред исканията им са да се удължи срокът за преустановяване на всички масови мероприятия и събития, провеждани във висшите училища до края летния семестър на учебната 2019/2020 г., да се удължи срокът на забраната за влизане в студентските общежития на съответните висши училища от външни лица и студенти на други университети, освен служебни лица, свързани с поддръжка и охрана на общежитията, до края на извънредното положение, както и да се отменят всички изпити в сградите на висшите училища до 13 май 2020 г. включително.

Учителите няма да провеждат редовни занятия от 13-и до 16-и април, увериха от образователното министерство, пише МОНИТОР. В този период учениците ще са с олекотен режим на разтоварване и ще могат да се включат в онлайн занимания по интереси, виртуално посещение на музеи, час на класа, виртуални разходни на музеи.В сряда излезе заповедта на просветния министър Красимир Вълчев, с която пролетната ваканция се съкращава и дните от 13-ти до 16-ти стават учебни. В документа е посочено, че той се издава „поради неотложна необходимост от компенсиране на пропуснатото учебно съдържание и заниманията на учениците по време на прекъсванията на учебния процес следствие от предприетите мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на COVID-19”.

В две заповеди от тази вечер здравният министър Кирил Ананиев за пръв път разреши изключения от задължителната 14-дневна карантина на контактни лица и идващи от чужбина, информира СЕГА. Изключенията се отнасят до работещите в животновъдството и до шофьорите на тежкотоварни камиони. Освен това се отварят фермерските пазари. В същото време обаче Ананиев разпорежда да се отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органите на местната власт извън тези, предвидени в закона за здравето и закона за мерките при извънредно положение. Някои от местните власти веднага се съобразиха със заповедта - Стара Загора отмени вечерния час.

90% от млечните продукти в магазина трябва да са родно производство, предвижда постановление на МЗХГ. Това ще бъде записано в постановлението, което подготвя министерството на земеделието за насърчаване на българското производство. За това са се разбрали производители на среща при министъра на икономиката Емил Караниколов. Тези продукти трябва да са произведени от 100% българско мляко, уточни пред ТРУД председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Целта на мярката е да се подпомогнат българските фермери, за да оцелеят в кризата, обясни той.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пускат и градските чешми в София

От 1 юни ще бъдат пуснат чешмите в градските градини и парковете в София. На места някои районни кметове са взели сами такова решение и вече са ги пуснали, но от първия ден на следващия месец се пускат навсякъде, съобщи директорът на Общинското предприятие „Паркове и градски градини“ Милена Васева , цитирана от БГНЕС.  Заради пандемията, обаче, нови..

публикувано на 26.05.20 в 17:16

173 шофьори са глобени за паркиране в зелени площи в София

Столичният инспекторат поднови проверките в София за паркирани автомобили върху зелени площи и тротоари. Санкциите за нарушителите са 50 лева. От началото на годината са съставени над 260 констативни протокола  за паркиране в зелени площи. 173 водача на автомобили са получили глоба с фиш, а 111 коли са били преместени с паяк на специализиран паркинг...

публикувано на 26.05.20 в 16:51

"Чети във влака" с нови партньори

Кампанията на БДЖ „Чети във влака“ набира все повече популярност. Платформата е изцяло подновена, като към разделения на четири основни категории разнообразен избор на книги, вече е добавена категория с аудио книги и категория с пътеписи от конкурса „Разходка с влак”, съобщават от БДЖ. Много нови автори, издателства и асоциации се присъединиха към..

публикувано на 26.05.20 в 15:15

Автобусите до Витоша тръгват отново от 1 юни

Автобусните линии до Витоша № 63 и № 66 ще бъдат възстановени от 1 юни. В доклада си до Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова предлага и намаление на интервалите между тях. За автобусите до Златните мостове се пуска допълнителен курс в обедните часове през делничните дни и намаляваме интервалите през уикенда...

публикувано на 26.05.20 в 12:21

Възстановява се обичайното работно време на ЧЕЗ

Центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ в България от днес, 26 май, ще осъществяват своята дейност с потребители в обичайното си работно време, съобщиха от дружеството. Работното време на клиентските центрове от 16 март бе временно променено поради предприетите мерки за защита на клиенти и служители, свързани с ограничаване..

публикувано на 26.05.20 в 11:22
Дончо Барбалов

Барбалов: Направени са максимални мерки за защита на здравето на децата

7 детски градини в София са в ремонт и ще отворят през следващите няколко дни, заяви зам.-кметът на София Дончо Барбалов, цитиран от БНТ. Днес отварят 200 детски заведения - 176 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли. “Направени са максимални мерки за защита на здравето на децата, родителите и персонала”, коментира Барбалов. На централно ниво..

публикувано на 26.05.20 в 08:30

176 градини и 24 ясли отново отварят врати

176 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли на територията на Столична община подновяват работа във вторник.  Родителите на общо 11 849 деца са заявили желание да изпратят децата си в общинските детски градини. Това е 26% от общия брой на посещаващите. В самостоятелните детски ясли децата ще са 860, което е 43% от посещаващите. По данни на..

публикувано на 26.05.20 в 08:05