Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатстването за 1-ви клас в София ще е изцяло онлайн

Снимка: БНР

От утре започва кампанията за кандидатстване в първи клас в София.

Родителите могат да подават заявления в съответните училища по електронен път от 21 април до 21 май. Всички документи по гражданско състояние, необходими за кандидатстването, ще бъдат осигурявани изцяло по служебен път от районните администрации.

Тази година кампанията ще протече изцяло онлайн. Заявленията за кандидатстване могат да се изтеглят и изпратят на електронната поща на съответното училище.

 След подаване на документите на имейл родителите трябва да получат входящ номер. Заради извънредното положение родителите не е необходимо да посещават общинската администрация за заявяване и получаване на документи. Няма да заплащат и такси. Това ще стане по служебен път.

Водещ принцип при приема продължава да бъде уседналостта. Остават в сила прилежащите райони на училищата, които дават най-много точки при кандидатстване. Обстоятелствата, свързани с адреса също ще бъдат проверявани по служебен път. 

Цялата информация за кампанията, заявление за кандидатстване и списък на учебните заведения са публикувани на сайта на Столичната община

Документи се подават до 21 май, а първото класиране ще се извърши на 1 юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предсрочните избори - на 13, 20 или 27 октомври

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство...

публикувано на 06.08.24 в 12:58

София е най-добрият град за живот след пенсиониране в Европа, според проучване на "Форбс"

Преместване в Европа за живот след пенсиониране може да е мечта за мнозина, но изборът на идеална локация е труден, коментира в своя публикация сп. "Форбс". И тук идва на помощ ново проучване на компанията за бизнес решения Moneypenny, която е направила класация на най-добрите градове за пенсиониране в Европа въз основа на множество фактори, сред..

публикувано на 06.08.24 в 09:09

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий: Господ Исус Христос се преобразява в слава..

публикувано на 06.08.24 в 08:16

12 дни без топла вода в 10 столични квартала

Десет квартала в София са без топла вода от днес до 16 август заради профилактични дейности по отоплителна централа „Земляне“ и на част от топлопреносната мрежа, съобщиха от „Топлофикация София“. Топлоподаването временно е преустановено към районите: ж.к. „Лагера“, ж.к. „Славия“, ж.к. „Бъкстон“, ж.к. „Красно село“, ж.к. „Борово“, ж.к...

публикувано на 05.08.24 в 18:32
Васил Терзиев

Кметът на София със сигнал до прокуратурата за данни за злоупотреба в Столичния инспекторат

Кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичния инспекторат. Повод за това дадоха разкритията на новото ръководство, което установи паралелна схема за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на нерегламентирани сметища в..

публикувано на 05.08.24 в 17:11

Отменено е частичното бедствено положение за района на Елин Пелин

Отменено е частичното бедствено положение за Гара Елин Пелин, Нови хан и град Елин Пелин, въведено там след взривовете в намиращите се наблизо складове за фойерверки. Това съобщиха за БНР от общината в Гара Елин Пелин. Четирима души загинаха при експлозиите. Седмица след взривовете: Отварят пътя между Елин Пелин и Гара Елин Пелин..

публикувано на 05.08.24 в 15:25

ИТН върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат

"Има такъв народ" връща неизпълнен третия мандат за съставяне на редовно правителство, връчен ѝ от президента Румен Радев.  Какви са мотивите за това решение?  След срещата при президента Тошко Йорданов коментира пред журналисти, че ИТН са гласували против промените в Конституцията и одобрилите ги да си носят отговорността:..

публикувано на 05.08.24 в 12:55