Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем километра от третия метролъч ще открият чак през юли-август

Кметът на София представи своя нов заместник по екология Десислава Билева

Снимка: „Етюд-и-те на София“

Осем километра от третия лъч на метрото се очаква да бъдат пуснати през юли-август, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на метростанция "Хаджи Димитър", която се намира на бул. "Владимир Вазов" в кв."Хаджи Димитър".

Продължават тестовете на влаковете по първия участък от третата метролиния. Строителните дейности приключиха в срок в края на миналата година и от ноември започнаха тестовете, припомни Фандъкова, цитирана от БТА.
Тестовете трябваше да продължат 6 месеца по договор, но за съжаление заради извънредната ситуация екипът на "Сименс" беше изтеглен от страната през последните два месеца и темпото на тестовете върви по-бавно, обясни столичният кмет.

Тя информира, че от германската фирма са предложили вместо предвиденото пускане на метрото на части, да се приключат тестовете и да се пусне целият участък от 8 километра от "Красно село" до "Хаджи Димитър" през юли-август.

Благодарение на метрото от кварталите "Хаджи Димитър" и "Сухата река" ще се стига до центъра за от 3 до 5 минути, а до "Красно село" - за 12 минути.

Фандъкова представи новия зам.-кмет по екология на Столичната община. Това е Десислава Билева. По думите на Фандъкова тя не е политическо лице. Работила е на експертна длъжност в МРРБ дълги години, също така в МЗ, преподавател е в НБУ, работила е като ръководител на европейски проекти с МОСВ, в последните години беше член на Надзорния съвет на "Топлофикация София". Нейната задача беше да защити със СО проекта за инсталацията за производство на енергия от РДФ гориво, посочи кметът. Той вече е одобрен от ЕК. 

Фандъкова опроверга информация, която по думите й политици са лансирали в последните дни, че Билева има връзки с Ковачки. Точно обратното тя ме сезира за сключени договори на "Топлофикация" с фирми на Ковачки без решение на Надзорния съвет на дружеството, посочи кметът. Тогава Фандъкова е поискала смяна на директора на "Топлофикация София". Договорите трябваше да бъдат прекратени и "Топлофикация" излезе на борсата за топлоенергия и електроенергия, припомни Фандъкова. 

Най-големият тест за Билева ще бъде приключване на проекта за Западния парк. От това ще стане ясно нейното умение за управление на европейски проекти, посочи Фандъкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59