Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският филм "В кръг" спечели две награди на кинофестивала GoEast в Германия

| обновено на 12.05.20 в 15:09
Стефан Командарев
Снимка: Димитър Владимиров, БНР

Филмът "В кръг" на режисьора Стефан Командарев спечели двете основни награди на международния кинофестивал GoEast в Германия. Това са "Златна лилия" и Награда на критиката.

20-ото издание на фестивала във Висбаден са проведе на закрито и за първи път изцяло онлайн. Участвали са 107 ленти от 40 държави.

„Като режисьор имам вече около стотина награди, но тези две са по-специални за мен, за пръв път са от онлайн фестивал“, сподели пред Радио София Стефан Командарев. „Много фестивали бяха отменени, но организаторите на този имаха хъс и не се уплаашиха от коронавируса. Зрителите гледаха филмите онлайн, членовете на журитата обсъждаха и обявяваха оценките си онлайн. За церемонията по награждаването бяха направили виртуален киносален с виртуални водещи.Успяха да запазят събитието, да запазят празника и зрителите си.“

През ноември ще има нормално издание на GoEast, когато Командарев се надява да представи "В кръг" лично пред публиката.

В мотивите си за наградата основното жури посочва:
"Блестящо изграденият, многопластов филм ни потапя в една интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта. В същото време, историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят".

Досега "В кръг" има над 10 награди от различни фестивали в Европа и вече беше успешно представен в над десет държави.
Това е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на "Посоки". Разказват се историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. Участват Стефан Денолюбов, Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев-Зуека, Стоян Дойчев и други.

По повод заповедта на здравния министър от 11 май, според която кината се отварят с разрешение да се пълнят до 30% от местата, Стефан Командарев, който е с диплома и на лекар, коментира:
"Решението за киносалоните ми изглежда доста странно. Този вирус и заплахата от него бягат от чистия въздух. Аз съм по-скоро да се върнем към други форми да гледане. Израсъл съм на 150 метра от лятното кино. Може би сега е моментът да го възстановим. В Европа пък се възражда автокиното."

Чуйте разговора на Катя Василева със Стефан Командарев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19
Снимки: cinelibri.com

"Синелибри" се разраства с професионален кино-литературен форум

Първият световен форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books) посреща големи имена в киноиндустрията в София през октомври. Той е в рамките на 10-ото издание на „Синелибри“ (10 октомври и 3 ноември) . Сред участниците ще бъдат Ханка Кастелицова, Джулиан Фридман, Изабел Фаувел, Янис Палавос, Миша Пекел, д-р Костас..

публикувано на 27.08.24 в 10:59
арх.Белин Моллов

Софийски разкази - Градът и неговата памет

С арх.Белин Моллов говорим за особеностите на софийската архитектура: "В рода си нямам архитекти. Тези, които ме насочиха към прфесията бяха учителите ми по математика и по рисуване. А това, което отличава София е, че още по времето на Сердика, от съвременните европейски столици, само Атина и Рим съществуват като градове. И днес, абсолютният център на..

публикувано на 27.08.24 в 10:21

Село Лозен става столица на лютото

Ето че се създава празник и за почитателите на пикантните и силно лютите храни. За двудневното му провеждане на 13 и 14 октомври в България се очаква да дойдат едни от най-изявените лютояди в света, сред които и носителката на световен Гинес рекорд Шахита Уасийм, известна като UK Chilli Queen”, съобщават организаторите. Както се..

публикувано на 27.08.24 в 09:05

До 30° в София, валежи - на изток от столицата

До обяд в повечето райони днес ще преобладава слънчево време. След обяд по-значителни увеличения на купестата и купесто-дъждовната облачност ще има над северните и източните части от страната. На места, главно в Североизточна България, ще превали и прегърми. Ще духа слаб и умерен вятър от североизток-изток. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 27.08.24 в 07:20

От 142 страни България отново е в дъното по дарители и дарения

България запазва 133-то място от 142 държави в класацията на Световния дарителски индекс на КАФ ‘2024 (CAF World Giving Index). Въпреки че и по трите показатели и коефициентът ни е нараснал от 23 на 26, страната ни е в дъното на класацията , съобщиха от фондация BCause. През 2023 година 48% от българските граждани са..

публикувано на 26.08.24 в 17:40

Онлайн търговията също подлежи на регулация

Комисията за защита на потребителите (КЗП) провежда кампания за проверка на онлайн магазини по отношение за обявените от тях летни намаления на цените. Проверяват се най-вече търговията с дрехи и обувки. Времето е избрано неслучайно, защото към края на лятото се правят много намаления на летни стоки, обясни пред БНР-Радио София Христо..

публикувано на 26.08.24 в 16:15