Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще четем ли повече с по-нисък ДДС на книгите

Така се купуват четива само с отстъпки по време на панаир на книгата
Снимка: Ани Петрова, БНР

Около 9% по-ниски ще са цените на книгите, ако данъкът добавена стойност (ДДС) на печатните екземпляри се намали на 9%, коментира изпълнителният директор на „Сиела“ Веселин Тодоров.

ДДС-то върху книгите в България е второ най-високо в целия свят. Пред нас се класират само Дания, където цялата събрана сума от данък добавена стойност се връща под формата на субсидии за издателите, поради което те не се чувстват ощетени, допълва той в интервюто пред Радио София.

„И издатели, и книжари се надяваме това да се случи. В цял свят ситуацията за нас е възможно най-тежката. Това е морално и в голяма степен дължимо към читателите.“

Веселин Тодоров припомни, че има страни, в които ДДС за книгите е 0% и пожела у нас намалението да се приложи възможно най-скоро. Той смята, че по този начин читателите ще могат с парите се да купуват повече книги.

По-различно е мнението на управителят на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова. За нея, намаляването на ДДС би довело до по-достойно заплащане на ангажираните в създаването на книгата.

„Ако някой няма нужда да чете, той не би си купил книга, дори и да е с по-ниска цена. Насърчаването на четенето може да се направи по друг начин, например с кампании, каквито се организират в Европа. Дори могат да се дават ваучери за книги.“

Чуйте звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Христов - Затрупана София

Кирил Христов - Затрупана София

„Затрупана София“ – спомените на поета Кирил Христов съживяват града от началото на миналия век. Човекът, когото обикновено свързваме със стиха "Жени и вино, вино и жени" и драмата "Боян магесник", всъщност представя една София, в която се чувстваме съвсем на място, с подробности, което една душа като неговата може да разкрие. Повече - в разговора на..

публикувано на 17.04.21 в 16:10
Ангел Куюмджийски - повече от софийска легенда

Анжело (Ангел) Куюмджийски и част от софийските му къщи

Името на Ангел/Анжело Куюмджийски за мнозина е неизвестно, но софиянци разпознават знакови сгради в София като старата сграда на министерството на транспорта до Народния театър или Френското посолство на ул. Оборище. Общото между тях, а и със старата резиденция на американския посланик на ул. Велико Търново е, че са принадлежали на Куюмджийски. Накратко..

публикувано на 17.04.21 в 15:30
Пенка Касабова и Борис Христов след връщането му от Рим

Любов и талант - Пенка Касабова и Борис Христов

Сестрата на Гео Милев направила Борис Христов певец.  Последната среща на Пенка Касабова със световния бас е на ул. „Капитан Андреев“ 6. „Борис имаше такива дълбоки емоции! Кога нещо преживяваше, ми то очите му просто изхвърчаха, забравя се, забравя се… Той е необикновен, от друг вид хора, не можем да го измерим с никакъв наш мерник. Ако..

обновено на 17.04.21 в 14:27
Нутриционистът Яна Данаилова

Какво трябва да знаем за глутена

В разговора за нутригенетиката с д-р Силвия Паскалева стана дума за глутена. Какво е важното да знаем за безглутеновите диети -  разговор с нутрициониста Яна Данаилова:

публикувано на 17.04.21 в 12:50
Гео Калев

Що е социален цирк с Гео Калев

Мини Арт фондация открива първия в България център за цирково изкуство –   къде, кога и какво да очакваме от инициатора му Гео Калев:

публикувано на 17.04.21 в 11:50
Любомир Ламбов Кючуков - Алеко

Ренесансова личност в студиото: Любомир Ламбов Кючуков

"Не съм сигурен дали съм една личност" - така Любомир Кючуков определя себе си. Започва с писането, още в училище. Музиката, която прави, е обвързана с поезията му. А работата му като юрист също е свързана със слово. "Песента отразява действителността, в която съм израснал - "Ъпсурт" и други от началото на века" - представя Любо бъдещия си албум..

публикувано на 17.04.21 в 11:43
Владимир Новков

ДНК и мотивация

Владимир Новков – личностен, социален и спортен психолог и сертифициран фитнес треньор към Международната асоциация за спортни науки.  Каква е ролята на спортната психология в живота на професионалните и непрофесионалните спортисти? Кои са различните трудности, пред които се изправят професионалните и непрофесионалните спортисти? Разработките в..

публикувано на 17.04.21 в 10:52