Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 49 хил. зрелостници се явяват на матура по български език

Снимка: Радио ВИДИН

Минути преди 7 часа тази сутрин беше изтеглен вариантът на матурата по български език и литература на живо в Министерство на образованието, съобщава БГЕНС.

Генерираният вариант е 18 от 11 718 750 възможни варианти заедно с темата.

Общо 48 582 зрелостници участват в държавния зрелостен изпит по български език и литература. Изпитът започва в 9.00 часа. В училищата са взети всички мерки за дезинфекция, а на входовете на училищата ще се мери температурата на зрелостниците.

Зралостниците трябва да носят документ за самоличност – лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС. За да бъдат допуснати, е необходимо да представят служебна бележка – на хартия или на мобилния телефон. Изискването е да носят химикал, който пише в черен цвят.

Изпитът ще се проведе в 5162 зали на 722 училища в страната.

Заявления за втория задължителен изпит, който ще се проведе на 3 юни, също от 9.00 часа, са подали 37 116 ученици. Други 11 548 са предпочели възможността вместо на втора матура по общообразователен предмет да се явят на държавен изпит за получаване на степен на професионална квалификация, който ще се състои на 5 юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 17:14

Около площад "Александър Невски" подменят изсъхнали липи с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София, на площада при храм-паметника "Св. Александър Невски" експерти от дирекция "Зелени системи" са констатирали дървета в лошо състояние, съобщават от Столичната община. Липите са напълно изсъхнали или с едроразмерни изсъхнали клони, повреди по кората на стъблото..

публикувано на 10.05.24 в 15:07

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:17

Задържаха кандидат-депутат в София, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет като кандидат-депутат. От МВР уточняват, че мъжът не е известен на полицията. Случаят е..

публикувано на 10.05.24 в 11:23

Транспортната комисия в СОС заседава заради движението по бул. "Витоша" и "Патриарха"

Комисията по транспорт към Столична община ще заседава днес от 10:00 ч. заради реорганизацията на движението в центъра на София. Комисията е оглавявана от Иван Таков от БСП и се събира специално да разгледа новите правила по булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен", където бяха изградени велоалеи, а местата за паркиране..

публикувано на 10.05.24 в 08:14

Започва предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети,..

публикувано на 10.05.24 в 07:56

Столичният инспекторат извърши над 770 проверки за замърсяване

От началото на април на територията на Столичната община екипите на Столичния инспекторат са извършили 742 проверки на строителни обекти и още 30 на други потенциални замърсители на околната среда. Контролът е свързан със замърсяване на общински терени от строителни дейности и други работни процеси, от които следва замърсяване. Най-често..

публикувано на 09.05.24 в 18:03