Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кристо - "тотално ирационален и напълно свободен"

4
Снимка: AP/BTA

Роденият в България световноизвестен художник и авангардист Христо Явашев-Кристо не можа да навърши 85 години. Ако можехме да го питаме, за него по-важното е, че не е успял лично да довърши проекта си, по който работи от месеци, свързан с Триумфалната арка в Париж.

За повече от 60 години Кристо и Жан-Клод - обичана съпруга, сътрудник и съветник, успяват да осъществят 22 от своите гениални творби. За други 37 проекта творците не успяват да получат разрешение. Но те никога не се отказват. 

Пример за това е конструкцията “Плаващите кейове”. Проект, иницииран още през 1971-ва, но окончателно осъществен през 2016 година. “Плаващите кейове” в Италия, стана и най-посещаваното художествено събитие за годината. В рамките на 16 дни творението беше посетено от 1 200 000 души от цял свят. 

„Произведенията на Кристо са временни, но въпреки това остават в емоционалната памет на този свят“, коментира пред Радио София журналистът Даниел Ненчев, който през 2015-а направи единственото интервю с Кристо по повод първата му голяма изложба в България. „Творбите му създават нови острови на общуване, на преживявания, за спорове, за радост.“

Мария Василева е изкуствовед, от столичната галерия Структура. Тя е главен уредник на Софийска градска художествена галерия, когато в нея е показана изложбата “Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963-2014”. 

„Без да е видял пространството в галерията той беше означил коя творба къде да бъде разположена“, спомня си тя. „Има пълен и постоянен контрол над ситуацията и непрекъсната всекидневна работа, отговорност към всичко, което създава. Той е в центъра на всичко. Независим е от всичко“, допълва Мария Василева, която е посещавала и неговото студио в чужбина.

В последно интервю, излъчено преди седмица, физически изолиран в дома си в Ню Йорк, Кристо напомни за себе си: 

"Аз съм артист, който е тотално ирационален, безотговорен и напълно свободен."

Кристо оставя един недовършен проект: опаковането на Триумфалната арка в Париж, отложен заради пандемията от коронавирус.
Той обаче все пак ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021 година.

Чуйте звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българска стрийминг платформа събира и разпространява повече от 7 изкуства

Първата по рода си национална културна стрийминг платформа 7Arts.bg вече е факт и функционира. Тя обединява театър, опера, балет, кино, музика, живопис и ток шоу спектакли и ги прави достъпни за гледане освен на територията на България, а и в цял свят. Има и анимации за децата. „Никой няма да отнеме достъпа и контакта на твореца с любимата си..

обновено на 10.07.20 в 16:56

Започват финалите по баскетбол за непрофесионалисти

От днес започват националните финали по баскетбол за непрофесионалисти, които ще се проведат в Перущица. Любители на играта от цялата страна ще се изправят един срещу друг в борба за първото място. Турнирът е организиран от Българско баскетболно общество (ББО). „Създадохме ББО преди 7-8 години и до настоящия момент под егидата на организацията се..

публикувано на 10.07.20 в 16:33
Владимир Милушев

Владимир Милушев бяга скоростно 240 км с денивелация от 14 000 м

Опит за нов рекорд за скоростно за преминаване на българската част от трансевропейския маршрут Е4 ще направи Владимир Милушев. Пътят му минава през 5 от най-високите планини на Балканите – Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка . Досегашният рекорд за скоростното му преминаване държи Калоян Пейчев, който е постигнал забележителното..

публикувано на 10.07.20 в 16:24

Теодора Цончева - чувствителните хора изразяват емоциите по-лесно чрез хумора

Българската певица Теодора Цончева (Teddy Bennington), която изгря на музикалната сцена през 2013 г., след като достигна до полуфинал в популярното шоу X Factor, продължи да пише песни и да радва своите фенове в социалните мрежи , дори по време на извънредното положение. Освен с музикалните си изяви, Теди е известна и като успешен влогър. По..

публикувано на 10.07.20 в 16:16

Инж. Йордан Николов: Нужна е приоритетна помощ за строителството заради Covid-19

Инвестицията в строителни дейности трябва да е приоритетна в плановете на правителството за възстановяване на последствията от Covid-19. Това се налага, “защото в публикувания интегриран план в областта на енергетиката и климата на България за 2021 - 2030 г. се предвижда 49% намаляване на емисиите до 2030 г. в сравнение с 1990 г.", казва инж. Йордан..

публикувано на 10.07.20 в 15:39

Жители на Слатина събират историята си в читалище "Светлина"

В библиотеката на читалище “Светлина 1921” се събират спомени и снимки на наследниците на старите слатинци, които да бъдат основата, по-скоро - новото във второто издание на книгата “Кратка история на село Слатина, Софийско” от Любен Грозданов. Авторът е бил учител по български език и литература в квартал „Ботунец“ и е създател на клуб "Роден..

публикувано на 10.07.20 в 12:46
„There is Light“ с участието на Nasimo

Как се разви street art в София

София се оказва една от европейските столици с много добре развито street art (в превод: улично изкуство) . Чужденците се впечатляват от високото ниво на художественост на българските стенописи, които показват добре развита графити култура. Първите графити в София се появяват в средата на 90-те години, като говорим за начало на по-скоро..

публикувано на 10.07.20 в 12:39