Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Риболовни клубове и природозащитни организации от 18:30 ч.

Протестират срещу замърсяването и пресушаването на реките

Мъртвата риба е само едно от последствията от замърсяването на реките
Снимка: Кремена Данева

Протест срещу замърсяването и пресушаването на реките ще се проведе днес от 18.30 ч. пред Министерския съвет, а по-късно ще се премести и пред сградата на МОСВ. Акцията е инициирана от риболовни клубове от цялата страна, но ще бъде подкрепена от природозащитни организации и граждани с отношение към опазването на синьото богатство на България. 

През последните години ставаме свидетели на безпрецедентно тровене на реките, споделят организаторите от риболовен клуб "Балканка", които вече над 10 години подават сигнали към съответните институции. Само за последните 6 месеца станахме свидетели на замърсяване на реките Тополница, Тунджа, Янтра, Марица, Въча, Юговска, Чая, Искър, Струма и още много други.

През последната година подадените в РИОСВ - Перник сигналите за замърсяване на Струма са над 50.

Клуб "Балканка" е подал и жалба към Европейската комисия срещу липсата на институционални мерки за превенция и контрол на замърсяванията на реките. 

"Предприятия редовно изливат отпадни продукти във водоемите, а санкциите, когато изобщо ги има, са несъразмерни на нанесените щети", заявява Иван Пандъков, представител на сдружението. 

От друга страна, мини ВЕЦ-овете, построени през последните 2 десетилетия, са допринесли за пресушаване на над 2000 км реки и безвъзвратното разрушаване на местообитания и изчезване на видове риби. 

С акцията тази вечер протестиращите ще лобират за повече контрол, за поемане на отговорност при установяване на нарушения и за по-високи санкции за нарушителите.

Чуйте още по темата в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Инициативен к-т Горубляне

Горубляне: сегашната ситуация не е полезна за никого

Как живеят хората от район Горубляне и какви са техните проблеми. Кой и как работи за облагородяването на пространството между  кварталите „Младост“ и „Горубляне“? До къде стигна идеята за изграждането на парк „Изток“. Какви промени е необходимо да бъдат направени в Закона за устройство на територията? Каква част от имотите са възстановени в реални..

обновено на 22.05.22 в 12:02

Над милион години история на едно място

Националният археологически музей, представен от Гл.ас. Камен Бояджиев в разговора му с Божидар Янев: "Около сградата е имало и хан, и медресе. Това е била главната джамия за София. Но през 19 в. след земетресение пада минарето ѝ и е изоставена. Временно е полева болница по време на Руско-турската война. После сградата е предоставена на бъдещата..

публикувано на 21.05.22 в 16:10
Тиберий Баръмов

Да предаваш ценностната си система с финес

Тиберий Баръмов, учител по история, е поредният гост на Елена Пъневска в рубриката ѝ за "млади легенди": "Името ми се носи като съдба от прадядо ми. Неблагодарност е последната дума, която може да се свързва с преподаването. Дали заради подобреното материално положение, но се наблюдава интерес към професията ни. Нужно е да се напаснеш с децата, не да..

публикувано на 21.05.22 в 15:00
Невена Коканова

Адресите на любовта - Невена Коканова

Целувката на Невена Коканова и Раде Маркович в „Крадецът на праскови“ е ненадмината На снимачната площадка на „Крадецът на праскови“  режисьорът Въло Радев  среща Невена Коканова с големия сръбски актьор Раде Маркович – талантлив, красив, чаровен. По късно той споделя: „При пристигането ми във Велико Търново, където бяха снимките, първият..

публикувано на 21.05.22 в 14:05

Алеята на Воев

Една от главните алеи в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев - още с председателя на фондация "Димитър Воев" Петър Миланов: "Идеята да се назове нещо на името на Димитър Воев е отдавна. Предложението ни бе прието и съвпадна с годишнината на смъртта му. Това е най-голямата напречна на главната алея, от Цариградско шосе до "Драган Цанков"..

публикувано на 21.05.22 в 11:56

Илиан Скарлатов между борсите и киното

Премиерата на филма „Борсови играчи“ вече бе  представена в Радио София . Още по темата как любовта към финансите и киното намират своята пресечна точка от Илиан Скарлатов, гост в студиото:  „Занимавам се с финанси от 20 години, инвестиционно банкиране. Базиран съм в България, оттук тръгвам и завършвам. Мога да съм благодарен на моята майка,..

публикувано на 21.05.22 в 11:44
Златин Стайков и Кики Рубин

Бачата нощ в София

"Las Generalisimas"  е  изцяло дамски танцов проект, целящ да илюстрира силата на жената да се справя с всички предизвикателства, да изразява красотата на женската креативност и да разкрива страстта на женската душа – концерт, танци и латино страст в съботната вечер -. Още за събитието от организаторите му Златин Стайков и Кики Рубин:..

публикувано на 21.05.22 в 11:07