Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трафикът и недохранването - най-честите нерешени проблеми с бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В навечерието на Международния ден на бежанеца (20 юни) Агенцията на ООН за бежанците подготвя доклад с глобални тенденции, който представя статистика и актуалната ситуация за бежанците по света.

За 2019 г. докладът показва,че близо 1 процент от населението по света е било разселено. Това са 79 млн. души към края на миналата година. Близо 34 милиона от тях са деца.
Броят е определен като безпрецедентен.

Документът отчита, че много от проблемите с бежанците остават, въпреки че много държави по света полагат усилия, за да осигурят дом на хора, бягащи от войни и конфликти.

Радио София е първата медия, която разполага с  данните от доклада, благодарение на нашата специална линия "Родина зад граница"- рубрика за истории и политики за бежанците у нас.

Най-честите нерешени проблеми с бежанците по света са трафикантството и недохранването, уточни в интервю за Радио София Борислав Грозданов - експерт "Връзки с обществеността" на Агенцията за бежанците на ООН в България.

Голям процент от бежанците със закрила в нашата страна предпочитат да се установяват в София, Пловдив и Варна, но често се случва да намират препитание и дом в малки населени места с преобладаващо мюсюлм