Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почитаме паметта на светите апостоли Петър и Павел

Снимка: архив
На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.

Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите". В началото първото име на св. Петър е Симон. Той е син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл "Кифа" (на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи "камък". Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието. Той е един от любимите ученици на Христос. Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него.

В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: "Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш. (Лука 22:31-34), и горко се разкаял.

След Възкресението Христос се явил най-напред пред св. Петър, за да възстанови неговото апостолство. Традиционно се смята, че св. Петър е учител на юдеите, а св. Павел - на езичниците. Св. Петър проповядвал в Юдея, Галилея, Самария, Кесария, Йерусалим, Сирия, Антиохия. Стигнал и до Египет. Пътувал до Британия, Гърция, бил в Коринт.

Около 67 г. пристигнал в Рим. Там император Нерон предприел гонения срещу християните. Св. Петър бил затворен в тъмница и на 29 юни предаден на смърт. Осъдили го на кръстна смърт. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя.

В народния календар празникът в чест на светците Петър и Павел е и за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола паля). В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки. На някои места те се раздават като помен за умрели деца. В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора. Традиционно на трапезата за празника се приготвя пилешко месо.


Именници на Петровден са: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво ще се обсъжда в Столичния общински съвет

Заседание № 17 на Столичния общински съвет е насрочено за 10 часа днес. В дневния ред се предвижда обсъждане и гласуване на доклади относно: - приемане на „Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми енергийни източници и биогорива“ на Столична община за период 2020 – 2022 г.; - приемане на годишен..

публикувано на 09.07.20 в 08:37

Слънчево и топло, до 33 градуса

Днес ще е слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. По-топло, с максимални температури между 28 и 33 градуса . Над Черноморието ще бъде слънчево. Сутринта на отделни места ще има ниска облачност. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха между 26 и 28 градуса, колкото е и температурата на морската вода...

публикувано на 09.07.20 в 07:40

Новите с Covid-19 са 240 души - 5,6% от направените 4286 PCR теста

Новите случаи на коронавирус в България са 240 – най-много до момента за ден. През последното денонощие са направени 4286  PCR теста . Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал. Отново най-много - 71, са новозаразените в София -град, следвани от Пловдив с 21 случая и Благоевград със 17.  Общият брой на..

публикувано на 09.07.20 в 07:36

СДВР търси 80 полицаи за Сектор "Метрополитен"

Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) обявява конкурс за назначаване на държавна служба на 80 полицаи в Сектор "Метрополитен", съобщават от МВР. Служителите ще участват в усигуряване на общественият ред, предотвратяват, пресичат и разкриват престъпления и нарушения на територията на столичното метро. Също така те трябва да указват съдействие..

публикувано на 08.07.20 в 18:02
Савина Савова

КПКОНПИ образува производство срещу кмета на "Възраждане" Савина Савова

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решение за образуване на производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на Савина Савова, кмет на район „Възраждане“ в столицата, и на заместник – кмета Татяна Димитрова , съобщиха от комисията. Производствата са образувани..

публикувано на 08.07.20 в 12:45

Приемат опасни отпадъци в мобилен пункт за район „Искър“ и „Панчарево“

На 10 юли 2020 (петък) се организира мобилен събирателен пункт за опасни отпадъци, съобщиха от Столичната община. Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни); Лакове и бояджийски материали; Домакински препарати и химикали;..

публикувано на 08.07.20 в 11:33
Софийски университет

Започват "Дни на първокурсника" в СУ "Св. Климент Охридски"

В Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от днес до 24 юли ще се състои инициативата "Дни на първокурсника"  в помощ на новоприетите студенти в СУ, съобщават от висшето училище. Инициативата е свързана със записването и потвърждаването за участие в етапите на класиране на новоприетите студенти и има за цел да популяризира, и да..

публикувано на 08.07.20 в 08:56