Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще запазят ли радиопредавателната антена във Вакарел

Запазени антени от този тип в Европа има само три

| обновено на 03.07.20 в 18:12
Радиопредавателната антена в село Вакарел
Снимка: Добромир Цветков
Радио антената в с. Вакарел, част от едноименната радиопредавателна станция (РПС), заема девето място в класацията за най-високите сгради и съоръжения в България. Разположена е на 900 метра надморска височина, тежи 130 тона и достига 215 метра. Ромбоидната предавателна антена, популярна и с произвището си “Шилото” или “Иглата”, е построена през 1937 г. от немската фирма Telefunken и функционира като първия мощен радиопредавател в България. 

През 1937 г. радиопредавателната станция “Вакарел” започва излъчване на “Радио София”. Сигналът е достатъчен да покрие изцяло територията на България, както и половин Европа. Показателен е фактът, че преди Втората световна война, ефирът на “Радио София” е достигал до Берлин. 

Радиопредавателната антена в село ВакарелПървоначалната мощност на радиопредавателя към станцията съдържа мощност от 100 KW (киловата) на средни вълни. Излъчванията от радиопредавателя на Telefunken са продължили до края на 70-те години на миналия век. 
Впоследствие, през 80-те години и 2001 г., поради промяна в технологичните изисквания, са монтирани български и руски предаватели, с по-ниска мощност. Те осигуряват излъчване на дълги вълни. 

В края на 2014 г. радиопредавателният център “Вакарел” окончателно спира своето излъчване. “Предавателят Telefunken оцелява до средата на 90-те години, когато правят предложение за доставка на чисто нов предавател напълно безплатно, като целта е да се запази оригиналният от 1937 г., който е уникат. За съжаление, тогавашното ръководство не приема предложението и предавателят е нарязан за скрап”, разказва Владимир Рангелов - старши мениджър от екипа на БТК, отговарящ за предлаганите радио и телевизионните услуги на дружеството.

Запазени антени от този тип в Европа има само три. Единствената действаща и най-висока е в Унгария, с височина от 314 метра. Втора е радиомачтата във Вакарел със споменатите 215 метра - тя е единствената запазена в оригиналния си вид и на автентичното си място. Третата е в Ирландия и се издига на 100 метра. Тя е собственост на BBC. Рисковото при експлоатацията на подобен тип обекти е износването на метала, конструкцията на антената и металните обтяжки. 

През декември 2019 г., имотът от 100 декара, с прилежащите към него Радиопредавателна станция “Вакарел” и 215-метрова антена, е продаден на българска фирма за разработване и продажба на продукти за защита на банкови карти и финансова сигурност. Имотът привлича компанията с близкото си разположение до София, както и с факта, че в това пространство дълги години е предавана информация. 

Според управителя и IT директор на компанията Камен Несторов, това са предпоставки за бъдещето на историческия за българското радио комплекс. Несторов определя мястото, като подходящо за работа и живот на IT млади специалисти и техните семейства. По думите му при смяната на собствеността, имотът, включващ бившата радиопредавателна станция “Вакарел”, се е намирал в сравнително тежко състояние.Радиопредавателната антена в село Вакарел

Подобна е историята на унгарската антена - по-високият брат на тази до Вакарел. В резултат от решение на държавата, през 80-те години унгарското съоръжение е трябвало да бъде разрушено. Обществото в страната обаче излиза на протест с призив за запазване на историческия обект. 

В крайна сметка целта на хората е постигната. Унгарската антена съществува и до днес и намира своето техническо приложение в бита на хората. В момента тя излъчва на честота 135 килохерца на дълги вълни и цифрови управляващи сигнали. С тях се включва улично осветление, може да се сменят режими на електромери. В други страни, като Швеция - подобни радиопредавателни центрове се запазват и функционират и като музеи, с целите си антенни системи. 

Какво ще се случи с прочутата в цяла Европа антена към бившата радиопредавателна антена, предстои да разберем. 

Чуйте цялата история в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Имот под наем, без наем" запазва живота на село

Всеки иска да притежава къща или вила по морето или в планината, но не всеки разполага с такава. В същото време в много села, обезлюдени през годините на прехода, къщите се рушат, останали без стопани, които да ги поддържат. Именно желанието за стопанисване на такава къща и нуждата от грижа за имота, са в основата на идеята на фейсбук групата “Имот..

публикувано на 14.08.20 в 17:08

Чистят речни корита, дерета и отводнителни канали в София

Почистени са 82 участъка от речните корита на територията на София, отчитат от Столичната община. В момента се почистват части от реките: Косана в район "Панчарево", река Слатинска в район "Подуяне", река Боянска бара кв. „Бояна“, река Аджибарица след „Симеоновско шосе“, река Подгумерска в район "Нови Искър". По-рано екипите са премахнали..

публикувано на 14.08.20 в 15:53
Правена преди 100 години фурна за хляб в кюстендилското село Раждавица е възстановена и работи отново.

Пекат Богородичния хляб в 100-годишната фурна в Раждавица

Богородичен хляб се замесва и пече в 100-годишната фурна на село Раждавица. Питите ще бъдат показани утре на големия кюстендилски празник Панагия. Специфичното при тях е, че за замесването им се носи "мълчана" изворна вода.  Борислав Крумов от сдружение “Роден край” разказа пред Радио София как е била укрепена автентичната фурна, в която могат..

публикувано на 14.08.20 в 15:50

Новата учебна година няма да може без дистанционни форми

Наближава новата учебна година, но епидемията от Covid-19 още не е затихнала и в семейства и училища резонно се поставя въпросът как ще се учи . „Надяваме се на присъствен старт на учебната година, на традиционната форма на обучение. Децата се справиха и завършиха предната учебна година, но преживяха огромен стрес, особено тези в седми и в 12-и..

обновено на 14.08.20 в 15:16

Притеснителна ли е намалялата двигателна активност на децата

2020 година ни изненада с много неочаквани събития. Едни от тях са социалната изолация и забраната да се събираме с много хора на едно място. Възрастните някак по- лесно възприеха наложените ограничения, но за децата това беше голямо предизвикателство. Невъзможността да се виждат със своите приятели в училище, да тичат, скачат и играят оказва..

публикувано на 14.08.20 в 14:24
Това няма да е първата обща изложба на Маргарита Русева и Раймондо

Маргарита Русева и Раймондо показват "Утрешни спомени" в снимки на момичета

В Галерията на открито в градината пред "Кристал" на 16 август (неделя) от 19:00 ч. Столичната община ще открие новата фотографска изложба „Утрешни спомени“ на Маргарита Русева и Раймондо Варсано. Интуитивни, поетични, искрени - фотографиите от техния четвърти съвместен проект, разказват историята на странното ни настояще. История за..

обновено на 14.08.20 в 13:26

Дистанцирането и слабата физическа активност са увеличили психическите състояния

Дистанцирането и намалената физическа активност, провокирани от пандемията, са увеличили  случаите на стрес, тревожност и депресия, съобщава ЮПИ, позовавайки се на две  изследвания в САЩ. Според едното от тях, публикувано в PLOS One, 42% от наблюдаваните еднояйчни близнаци са съобщили, че по-малко са се движели през март, когато започна изолацията заради..

публикувано на 14.08.20 в 13:17