Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 20 млн. лв. по-малко загуби ще приключи годината „Топлофикация - София“

Снимка: БГНЕС

С над 20 млн. лв. по-малко загуби ще приключи годината „Топлофикация - София“. Такива са прогнозните стойности, които дружеството предвижда в актуализирания си бизнес план за 2020 г.

Актуализацията трябва да бъде утвърдена от Столичния общинския съвет на предстоящото заседание в четвъртък, когато се очаква да бъде одобрено и решението за теглене на кредит, с който да бъдат покрити дълговете към „Булгаргаз“ и възстановяване на суми по изравнителни сметки на абонати.

В актуализирания бизнес план на „Топлофикация - София“, дружеството залага да приключи годината с 56 млн. лв. загуби. Което е продължаваща положителна тенденция след като през 2019 г. завърши с 82 млн. лв. при прогнозирани 96 млн. лв. загуби.

“По-голямата част от загубата, формирана през тази година, е следствие на по-големите разходи за купуване на квоти, непризнати разходи и задължения към “Булгаргаз”. Това е вторият компонент, който се опитваме да оптимизираме с кредит от Българската банка за развитие, който ще ни осигури пари, с които дружеството ще може да оперира през следващите три месеца и половина, когато трябва да изравняваме сметките”, казва изп. директор на “Топлофикация-София” Александър Александров.

За споменатия вече от изп.-директор на „Топлофикация - София“ Александър Александров кредит, трябва да бъде дадено съгласие от общинските съветници, като част от поисканите средства ще бъдат за възстановяване на задължения към Фонд „Енергийна сигурност“ в размер на 17.5 млн. лв. и 30.5 млн. лв. за клиентите на дружеството.

Александър Александров поясни също, че почти цялата продукция на дружеството в частта „Електроенергия“ се продава чрез борсата, което пък има благоприятно влияние върху месечните сметки на абонатите.

Общинският съветник от БСП в СОС Альоша Даков поиска да научи какво се случва през тази година по отношение на изграждането на инсталацията за оползотворяване на РДФ.

Александър Александров допълни, че през настоящата година се предвиждат също модернизации на мрежата, реализиране на втора фаза от мониторинговата система за дистанционен контрол и оптимизация на дейностите по топлопренасяне.

Чуйте повече в репортажа в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26

"60 от сърце" - безплатни театрални представления за деца и уязвими групи

Режисьорът Олег Степанов, продуцентът Траян Велев и актрисата Десислава Моралес са екипът, който стои зад множество инициативи, за които разказаха при своето гостуване в предаването "Добър вечер, София". Първият спектакъл разработен от тях е "Островът на съкровищата". Идеята за създаването на детско представление идва от Олег Степанов,..

публикувано на 25.04.24 в 13:50

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25