Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адв. Емил Георгиев: Прокуратурата не изпълнява обществените очаквания

Хората не приемат избирателно отношение от страна на държавното обвинение, отбелязва представителят на „Правосъдие за всеки“

| обновено на 13.07.20 в 15:43
Снимка: БГНЕС

Протестите, които вълнуват обществото ни през последните няколко дни, продължават.
Една от организациите, които най-активно се включват в тези прояви, е Инициатива „Правосъдие за всеки“.

Още в четвъртък, преди началото на протестите, организацията изрази позиция по повод на прокурорската акция в Президентството. Авторите на позицията призовават българските граждани да се обединят, независимо от политическите си пристрастия и позиции, в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда.

"Държавното обвинение има избирателно отношение, когато решава с кого да се занимава и с кого - не. Към някои прилага тормоз, а други - отминава. Налице са всички признаци за "превзета държава". Това означава, че за едни има държавен ресурс, техните проблеми се решават. За други - най-често това са обикновените4 граждани, нещата не стоят по този начин", коментира пред Радио София адвокат Емил Георгиев, представител на инициатива „Правосъдие за всеки“.

Според него моментът за тези протести е настъпил след като дълго време напрежението е нагнетявано от изпълнителната власт и от доминираната от прокуратурата съдебна власт.

"Обвинението дължи сериозен подход и специфичен анализ и обяснение на обществото защо се заема с едни, а с други- не. Защо за едни правосъдие има, а други са захвърлени на кучетата", допълни адв. Георгиев.

Той обърна внимание, че на проявите на обществено недоволство участват най-различни хора - както представители на опозиционни партии във и извън парламента, така и на гражданския сектор.

По думите на адв. Георгиев у нас прокуратурата не изпълнява обществените очаквания и няма място в съдебната система на България. Политиците, които милеят за правовия ред в държавата, трябва да инициират дискусия за конституционното преосмисляне и решаване на този въпрос.

Чуйте разговора на Дарина Христова с адвокат Емил Георгиев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната библиотека се обогати с 550 тома на класици и съвременни автори

Столичната библиотека получи над 550 нови книги, предоставени от Столичната община. Луксозните издания на най-известните български издателства включват над 110 заглавия от българската и световната класика , от най-търсените книги на съвременни наши и чужди автори. Предоставени са емблематични заглавия на автори като Калин Донков, Здравка Евтимова,..

публикувано на 07.08.20 в 18:26
Портрет на Царица Елеонора от Георги Евстатиев, 1908 г.

Елеонора - царицата, която спасява и хора, и Боянската църква

Има една царица,за която се говори малко и рядко, въпреки че е обичала много България, направила е доста и е пожелала да бъде погребата тук. Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Ройс цу Кьостриц е родена в Полша, станала е втората съпруга на Фердинанд I и е била българска царица само 9 години. Отдала се е на благотворителност...

публикувано на 07.08.20 в 17:14

Впечатляващи ученически идеи отличиха в "Млад благотворител"

Конкурсът “Млад благотворител” е своеобразен индикатор за доброволчески каузи, предприети от ученици. Той насърчава самите ученици, които имат друга сетивност за света около тях, да предприемат свои инициативи, обясни пред Радио София Станислава Рашкова, мениджър "Проекти“ на фондация „Благотворител“. Три са темите тази година - "Екология",..

публикувано на 07.08.20 в 16:21

Проверки за неправилно паркиране в зелени площи и през почивните дни

Проверки за неправилно паркиране в зелени площи се провеждат всеки ден, информират от  Столичния инспекторат. Само за месец юли за паркиране в зелени площи са съставени 246 констативни протокола, наложени са 206 глоби с фиш и 158 автомобила са преместени принудително на специализиран паркинг. Поради установени най-много нарушения..

публикувано на 07.08.20 в 15:26

"Възможности без граници" с кауза срещу речта на омразата

Сдружение “Възможности без граници” организира третата Национална младежка среща на активистите за права на човека по повод Международния ден на младите хора - 12 август. За участие вече са одобрени доброволци, активисти, младежки работници, учители и обучители, които активно работят срещу речта на омразата, и са на възраст oт 15 до 30 години...

публикувано на 07.08.20 в 15:16

Владимир Колев, БОЛД: Да мислим и какво предстои след оставките

Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) приветства и подкрепя правото на гражданите на мирни протести. От организацията са формулирали 7 конкретни предложения за промени , които касаят корупционните практики, медийната среда, гражданските права, имунитета на главния прокурор, ангажиментите в областта на екологията и..

публикувано на 07.08.20 в 15:07

Приятните, изненадващи вкусове дава крафт бирата

Класическите бири са чудесни за освежаване, но интересните вкусове могат да се търсят при крафт бирите. Това мнение споделя с Родио София собственика на една от първите крафт пивоварни в България - Георги Христов. В биографията му със сигурност вече е изписано: От експерименти на терасата преди 5-6 години до производството на средно 2000..

публикувано на 07.08.20 в 12:23