Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокат Ядков: Правото на защита и на справедлив процес невинаги се спазва от Прокуратурата

Не бива да се изнася пред обществото информация, която цели злепоставяне на бъдещи обвиняеми лица

Тревогите на Висшия адвокатски съвет бяха изложени в специална позиция
Снимка: Архив

„Висшият адвокатски съвет изразява своята тревога от начина, по който Прокуратурата на Република България в последно време изключва механизмите за гарантиране на правата както на гражданите, така и на обвиняемите лица, като по този начин поставя под огромна заплаха два от стълбовете на демокрацията – правото на защита и справедлив съдебен процес, и презумпцията за невиновност.”

Това се казва в позицията на Висшия адвокатски съвет във връзка с безпрецедентните действия на прокуратурата през последните месеци.

Адвокат Емил Ядков, член на Висшия адвокатски съвет, обясни пред Радио София, че „свободата на изразяване и общественият интерес от информация относно развитието на някои наказателни процеси налагат намирането на баланс между правото на обществото на информация и индивидуалните права на обвиняемото лице за справедлив процес”.

От адвокатурата припомнят, че без правова държава е невъзможно да се защитават ефективно правата и интересите на българските граждани.

"Адвокатурата е призвана да подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законови интереси. Тя е гарант за тези права.
Висшият адвокатски съвет беше сезиран многократно за нарушени права на български граждани при водене на досъдебни производства. Този факт, както и някои действия на прокуратурата станаха повод за позицията на адвокатския съвет отпреди няколко дни", отбеляза адвокат Ядков пред Радио София.

По мнението на юриста не бива да се допуска изнасяне пред обществото на информация, която цели злепоставяне на бъдещи обвиняеми лица - нещо, което наблюдаваме напоследък.
Това влияе на тяхната презумпция за невиновност.

Как адвокатурата гарантира правата на гражданите и кога е налице нарушение на презумпцията за невиновност - чуйте още в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Химна на Европа до Дунавско хоро

На живо с диригента на Софийския духов оркестър, Юли Дамянов за концерта им на открито с програма за Деня на Европа . В 70-та си годишнина, Оркестърът ще се представи и своите специални гости и дуети. Връщат ли се концертите на открито, къде и кога - в разговора му с Лили Големинова:

публикувано на 09.05.21 в 11:42

Евро-визиите

В съзнанието на много поколения има само една Евровизия - тази, в която след промените преди 30 години, и България участва. Повече за инициативата на Нидерландското радио и телевизия Евровизия Топ 50 от идейния ѝ създател Стийн Руйлс: И ако за едни, конкурсът Евровизия отваря вратите към комерсиалния успех, множество други европейски млади..

публикувано на 09.05.21 в 10:54

Адресите на любовта – Димчо Дебелянов

Коя е музата на "Аз искам да те помня все така" и защо тя разбива илюзиите му за чиста любов?. Как обаче Дебелянов забравя обидата? Защо друга негова любов е застреляна от баща си на бул. „Патриарх Евтимий“? Сонетът, който ѝ посвещава е акростих върху бланка от данъчна декларация.  "Помниш ли, помниш ли тихия двор" също е посветен на тази светица...

обновено на 08.05.21 в 19:53

70 години Авиобаза "Граф Игнатиево"

Божидар Янев за историята на авиобаза Граф Игнатиево с бригаден генерал Николай Русев, командир на базата:

публикувано на 08.05.21 в 16:20
Домът на Сирак Скитник

Журналистите в "Лозенец"

Кои наследници на Каблешковия род живеят в Лозенец и защо днес мястото е празно. Основателите на квартала са журналистите, включително основателя на Радиото, Сирак Скитник.  Коя е Джамбазовата къща, как околните къщи се съобразяват със стила на най-представителната сграда в квартала и коя е софийската църква, даваща основата на този стил. До колко..

публикувано на 08.05.21 в 15:20
Пламена Гиргинова и Михаил Михайлов

Кралицата на нощта

Ако след Великденските празници се чудим какво да правим с останалите козунаци и яйца, оперната певица, DJ Пламена Гиргинова се изявява като „козуначен инфлуенсър“ и споделя своите лесни трикове след големия празник.  От професионалния опит на Пламена до кухнята с козунаците. Хаус-парчета с лайв, защо не? И още: от старите козунаци стават страхотни..

публикувано на 08.05.21 в 11:46
Част от учениците в Смолянската езикова гимназия, които в свободното си време като хоби изработват ръчно везани картички за празниците.

Развивайте потенциала на детето като личност

Кои хобита и извънкласни занимания са подходящи при различните етапи на развитие или при проблеми с емоционалния свят на детето – Камелия Тодорова от Академия за емоционална интелигентност: „Избирайте не само хобито, но и училището, заедно с детето си“ – съветва псохоложката и добавя:  „да познава себе си, да играе в екип – нека детето..

публикувано на 08.05.21 в 10:42