Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Международният турнир по плажен волейбол започва до Панчарево

Турнирът няма да е на морския плаж, а до езерото в Панчарево
Снимка: БФВ, архив

Тази година София става домакин на международния турнир по плажен волейбол, който ще се проведе на новите игрища от световна класа, намиращи се до езерото в Панчарево.

Между 6 и 9 август ще се състоят срещите по плажен волейбол мъже, а от 26 до 29 август - жени.

В събитието ще се включат едни от най-добрите спортисти в света - елитни атлети и олимпийци по плажен волейбол, като Рийд Приди.
Наградният фонд е 25 000 евро.

„Бих искал да променим манталитета на българските състезатели, защото в момента те не са убедени, че могат да си изкарват прехраната само с плажен волейбол. Tренират само 3-4 месеца в годината и не принадлежат към клубове. Ранкингът им е индивидуален. Щастливи сме, че новите игрища като тези в Панчарево се отопляват и това ще позволи на сънародниците ни да тренират целогодишно и да се подготвят качествено за състезанията по плажен волейбол“ – сподели за Радио София президентът на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев.

Международният турнир ще се проведе в партньорство с ММС, БФВ и фондация "Европейска столица на спорта" към Столичната община. За съжаление събитието ще се състои без публика (или с редуцирана), поради мерките за сигурност, наложени от пандемичната ситуация.

Атрактивен и запленителен, плажният волейбол е спорт с дългогодишна история, но тепърва набиращ популярност у нас. Най-вероятно е възникнал през 1915 г. на плажа Уайкики в Хавай, когато един член на клуба поставя мрежа на пясъка и инициира спортна среща. През 1920 г. в Санта Моника, Калифорния, е създадена голяма зона за обществен отдих и развлечения, създаваща условия за развитие на летни игри. Появяват се и първите постоянни мрежи по плажове и частни клубове. Първите международни състезания са организирани през 1924 г., а през 1996 г. за първи път плажният волейбол е включен в програмата на олимпийски игри, а именно тези в Атланта, САЩ.

Повечето от ранните мачове по плажен волейбол се играят с отбори от по шест играчи, подобно на класическия волейбол. Концепцията за модерната игра, двама на двама, се приписва на Пол „Пабло“ Джонсън. През лятото на 1930 г., докато чака да се съберат всички играчи за два отбора по шестима, Джонсън решава да опитат само четиримата присъстващи, изигравайки първата модерна среща. Макар че за забавление състезателите продължават да играят по шестици, най-широко разпространената версия на играта и единствената, която се играе професионално, има само двама души в отбор.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гьоте институт обявява конкурс за плакати

В контекста на динамичната социална и политическа обстановка в България, Гьоте институт обявява конкурс за плакати, които коментират свободата, демокрацията и ролята на изкуството в обществото днес. Пет предложения за плакати ще бъдат разпечатани и разпространени в София. Конкурсът е наречен “Къде е изкуството”. Крайният срок за включване е 27..

публикувано на 18.09.20 в 16:59

Показват над 80 стари радиоапарата на изложба в Полски Тръмбеш

До края на октомври, любителите на ретро емоциите ще могат да се насладят на над 80 стари радиоапарата, експонирани в Историческия музей на гр. Полски Тръмбеш. Битът на хората от миналото е бил изключително свързан с радиото. Приемникът е бил поставян на почетно място в къщата, декориран с ръчно бродирана покривчица и саксия с цвете. За възрастни..

публикувано на 18.09.20 в 16:36

Психолог за маските: Децата са много по-адаптивни към промените

Децата са много по-адаптивни от възрастните и много бързо свикват с промяната. Това казва психологът Марио Васев по повод изискването децата задължително да носят маски в училище.  Според него родителите са тези, които се притесняват от носенето на маски от децата в училище. Има дори родители, които са склонни да спрат децата си от училище, за да..

публикувано на 18.09.20 в 16:25

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ - съхранените архиви на военния кореспондент

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ показва автор, оставил значима следа във фотографията от началото на ХХ век. Експозицията включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г. Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България. По време на Първата световна..

публикувано на 18.09.20 в 15:26

В основата на всеки фестивал е някакъв празник

В разгара сме на поредното издание на най-стария фестивал в столицата - "Софийски музикални седмици" . 51-то издание ще продължи до началото на октомври.  “Отложихме фестивала, но не с една година, както направиха много други български, европейски и световни фестивали. Успяваме да спасим нашата визия и като обем - над 51 прояви, с много премиери на..

публикувано на 18.09.20 в 14:41

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“. Това е най-голямото отборно планинско състезание със социален характер в България. Състезанието е исторически базирано на първото изкачване на Черни връх, през 1889 г. от Алеко Константинов съвместно с Никола Тантилов. От Сдружение “Заедно за Манастирски ливади-запад”..

публикувано на 18.09.20 в 13:05

Посттравматичният стрес води до деменция

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе досега. Нови изследвания показват, че хората с посттравматичното стресово разстройство са два пъти по-склонни да страдат от деменция по-късно в живота си. Изследването, публикувано в „British Journal of Psychiatry“ и проведено от..

публикувано на 18.09.20 в 12:07