Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международният турнир по плажен волейбол започва до Панчарево

Турнирът няма да е на морския плаж, а до езерото в Панчарево
Снимка: БФВ, архив

Тази година София става домакин на международния турнир по плажен волейбол, който ще се проведе на новите игрища от световна класа, намиращи се до езерото в Панчарево.

Между 6 и 9 август ще се състоят срещите по плажен волейбол мъже, а от 26 до 29 август - жени.

В събитието ще се включат едни от най-добрите спортисти в света - елитни атлети и олимпийци по плажен волейбол, като Рийд Приди.
Наградният фонд е 25 000 евро.

„Бих искал да променим манталитета на българските състезатели, защото в момента те не са убедени, че могат да си изкарват прехраната само с плажен волейбол. Tренират само 3-4 месеца в годината и не принадлежат към клубове. Ранкингът им е индивидуален. Щастливи сме, че новите игрища като тези в Панчарево се отопляват и това ще позволи на сънародниците ни да тренират целогодишно и да се подготвят качествено за състезанията по плажен волейбол“ – сподели за Радио София президентът на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев.

Международният турнир ще се проведе в партньорство с ММС, БФВ и фондация "Европейска столица на спорта" към Столичната община. За съжаление събитието ще се състои без публика (или с редуцирана), поради мерките за сигурност, наложени от пандемичната ситуация.

Атрактивен и запленителен, плажният волейбол е спорт с дългогодишна история, но тепърва набиращ популярност у нас. Най-вероятно е възникнал през 1915 г. на плажа Уайкики в Хавай, когато един член на клуба поставя мрежа на пясъка и инициира спортна среща. През 1920 г. в Санта Моника, Калифорния, е създадена голяма зона за обществен отдих и развлечения, създаваща условия за развитие на летни игри. Появяват се и първите постоянни мрежи по плажове и частни клубове. Първите международни състезания са организирани през 1924 г., а през 1996 г. за първи път плажният волейбол е включен в програмата на олимпийски игри, а именно тези в Атланта, САЩ.

Повечето от ранните мачове по плажен волейбол се играят с отбори от по шест играчи, подобно на класическия волейбол. Концепцията за модерната игра, двама на двама, се приписва на Пол „Пабло“ Джонсън. През лятото на 1930 г., докато чака да се съберат всички играчи за два отбора по шестима, Джонсън решава да опитат само четиримата присъстващи, изигравайки първата модерна среща. Макар че за забавление състезателите продължават да играят по шестици, най-широко разпространената версия на играта и единствената, която се играе професионално, има само двама души в отбор.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39