Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният турнир по плажен волейбол започва до Панчарево

Турнирът няма да е на морския плаж, а до езерото в Панчарево
Снимка: БФВ, архив

Тази година София става домакин на международния турнир по плажен волейбол, който ще се проведе на новите игрища от световна класа, намиращи се до езерото в Панчарево.

Между 6 и 9 август ще се състоят срещите по плажен волейбол мъже, а от 26 до 29 август - жени.

В събитието ще се включат едни от най-добрите спортисти в света - елитни атлети и олимпийци по плажен волейбол, като Рийд Приди.
Наградният фонд е 25 000 евро.

„Бих искал да променим манталитета на българските състезатели, защото в момента те не са убедени, че могат да си изкарват прехраната само с плажен волейбол. Tренират само 3-4 месеца в годината и не принадлежат към клубове. Ранкингът им е индивидуален. Щастливи сме, че новите игрища като тези в Панчарево се отопляват и това ще позволи на сънародниците ни да тренират целогодишно и да се подготвят качествено за състезанията по плажен волейбол“ – сподели за Радио София президентът на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев.

Международният турнир ще се проведе в партньорство с ММС, БФВ и фондация "Европейска столица на спорта" към Столичната община. За съжаление събитието ще се състои без публика (или с редуцирана), поради мерките за сигурност, наложени от пандемичната ситуация.

Атрактивен и запленителен, плажният волейбол е спорт с дългогодишна история, но тепърва набиращ популярност у нас. Най-вероятно е възникнал през 1915 г. на плажа Уайкики в Хавай, когато един член на клуба поставя мрежа на пясъка и инициира спортна среща. През 1920 г. в Санта Моника, Калифорния, е създадена голяма зона за обществен отдих и развлечения, създаваща условия за развитие на летни игри. Появяват се и първите постоянни мрежи по плажове и частни клубове. Първите международни състезания са организирани през 1924 г., а през 1996 г. за първи път плажният волейбол е включен в програмата на олимпийски игри, а именно тези в Атланта, САЩ.

Повечето от ранните мачове по плажен волейбол се играят с отбори от по шест играчи, подобно на класическия волейбол. Концепцията за модерната игра, двама на двама, се приписва на Пол „Пабло“ Джонсън. През лятото на 1930 г., докато чака да се съберат всички играчи за два отбора по шестима, Джонсън решава да опитат само четиримата присъстващи, изигравайки първата модерна среща. Макар че за забавление състезателите продължават да играят по шестици, най-широко разпространената версия на играта и единствената, която се играе професионално, има само двама души в отбор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жегата не отстъпва

И днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 34° и 39°, в София: 33° . По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 28° и 32°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще..

публикувано на 09.07.24 в 07:20

Авторско четене и разговор с още трима "Поети на XXI век"

Клуб "Писмена" кани трима млади поети, които участват в изграждането на облика на младото поколение, дебютирало през XXI век . Срещата с Никола Петров, Гергана Панчева и Анна Лазарова ще продължи разговора за тенденциите и индивидуалните авторски търсения, започнал със срещите, организирани от Националната библиотека през 2022 г. и 2023..

публикувано на 08.07.24 в 17:50

Как се движат цените на храните у нас?

Има ли тенденция за успокояване и спад на цените на храните, плодовете и зеленчуците? Подробности разказа Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. "Доматът е с 29% от под средната цена от миналата година, но за сметка на това краставицата е 46% нагоре. Това е, че има недостатъчни количества на предлагане",..

публикувано на 08.07.24 в 17:14

Политическата стабилност и бизнеса у нас

Седем търговски камари на чуждестранния бизнес у нас призова депутатите и партийните лидери да проявят отговорно държавническо поведение при формирането на правителство и предприемане на спешни действия в полза на обществото и икономиката на страната. Бизнес организациите настояват за постигане на компромис при съставянето на кабинета в името на..

публикувано на 08.07.24 в 15:58
Любомир Дацов

Политическата нестабилност и икономиката

Какво е влиянието на политическата нестабилност върху българската икономика? Подробности разказа икономистът Любомир Дацов. Как икономиката на България стана част от групата на най-развитите икономики и попадна в класацията с високи доходи на Световната банка? "Има един виц за костенурката и заека. Понякога, като вървиш като костенурка и..

публикувано на 08.07.24 в 14:46

Столични полицаи задържаха каруца с огромна ВиК тръба

Полицаи от Трето районно управление в София заловиха четирима млади мъже, които с каруца са превозвали огромна водопроводна тръба. Най-вероятно металната тръба е била взета от място на ремонт и е щяла да бъде предадена в пункт за вторични суровини, коментираха свидетели. Не се знае по какъв начин тежката тръба е била натоварена на превозното..

публикувано на 08.07.24 в 13:39

Изложба във входа на кооперация в столичния "Лозенец" разказва историята на квартала

Нестандартна изложба, която представя фотографии и текстове от историята на квартал "Лозенец" може да се види в една от емблематичните сгради на пл. "Журналист". Мария Чакърова, автор на изложбата, е една от живущите там и споделя, че от малка идея откриването на "Зад една затворена врата" се е превърнало в "Лозенец фест". " Изложбата, която..

публикувано на 08.07.24 в 13:23