Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Богородична клада” - филм за геройството на д-р Стефан Черкезов

Снимка: МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"
Паметта е така важна, както и ценностите, които отстояваме в настоящето, надявайки се на по-добро бъдеще. На 15 август, когато почитаме празника Голяма Богородица, всяка година има и още едно честване от 2005 г. насам. Тогава отбелязваме и Деня на спасението.

Не са много българите, които знаят, че страната ни е единствената в Европа, която има такъв паметен ден, който се появява преди 15 години по инициатива на д-р Тотко Найденов - главен редактор на в.”Български лекар”. Идеята за този ден е провокирана от подвига на д-р Стефан Черкезов, спасил от пламъците на горящ автобус 47 души, но загубил живота си от раните си ден по-късно на 16 август 1963 г. Тогава той е едва на 26 години, а лекарската му практика е започнала само осем месеца по-рано.

“Богородична клада” - така е озаглавен документалният филм, който разказва за тези драматични събития преди 57 години. Филмът е създаден през 2015 г. от екип на университетската телевизия на Медицинския университет във Варна.

“Това е един герой от нашето близко минало, който заслужава да бъде почетен”, казва журналистът Силвия Николова - ръководител “Студийни проекти” на телевизията, която е автор и сценарист на филма.        

Д-р Стефан Черкезов е родом от село Виноград, общ. Стражица. Докато снима документалния филм за него, Силвия Николова посещава селото и разбира, че има поставена голяма паметна плоча с венци, което говори за това, че в селото хората го помнят и почитат паметта му.

“Всички в това село са по някаква линия роднини, дори и с рода на д-р Стефан Черкезов, и предават от поколение на поколение историята, но за огромно съжаление това остава само там - в това малко селце. Преди години местен вестник пише, че от селото търсят 3000 лв., за да спре разрухата на къщата на героя. Идеята е била с тези пари да се стегне временно къщата, докато се намерят собствениците на имота, защото от селото искат да направят от дома музей на героя си д-р Стефан Черкезов.

“През 2015 г., когато правих филма, се срещнах с тогавашния кмет на Община Стражица Детелина Борисова. Тогава тя обясни, че близки на д-р Стефан Черкезов продават къщата на нигериец и имат идеята родната къща да бъде откупена от него и да бъде превърната в къща-музей”, казва журналистката.

Оказва се, че къщата е препродавана няколко пъти. В началото я продават на англичани, които я препродават на нигериеца. “Къщата наистина е една руина и с нищо не говори, че там е роден и израснал един герой от близкото ни минало, което за мен е недопустимо”, допълва Силвия Николова.

Съпругата и дъщерята на д-р Стефан Черкезов също са лекари, но Силвия Николова не успява да се свърже с тях, защото дъщерята работи в Германия, а съпругата му е вече много възрастна и живее в София.

Филмът, създаден буквално за няколко дни, печели награда на Съюза на българските филмови дейци на 16-тия Международен фестивал на червенокръстските и здравни филми в София.

Въпреки че нито един от хората, спасени от лекаря, не търси след смъртта му вдовицата и малката му дъщеря, Многопрофилната болница за активно лечение във Велико Търново носи неговото име.

Чуйте цялата история в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Rebel Rebel

Морският дом на Rebel Rebel

Снежка Пенева ръководи един от емблематичните клубове във Варна за музикалния вкус и предпочитания и не за пръв път застава пред микрофона ни: "Горди сме, че втора година сме морски дом на Rebel Rebel - нова алтернативна българска авторска музика. Съдържанието е многопластово (кои са те - в звуковия файл). Много трип-хоп, сайкаделик, правилни хора...

публикувано на 08.09.24 в 11:56
х-л Ню Йорк

Варна е различна в различните сезони

Християн Облаков за красивите сгради и (не) познатата история на Варна: "От 15 години се опитвам да систематизирам нещата за града, които съм успял да открия. Архитектурното наследство от края на 19 и началото на 20 век (имената на архитектите - в звуковия файл). Градът е претърпял сериозна трансформация само за няколко десетилетия. Поколенията..

публикувано на 08.09.24 в 10:52
Мартин Зигхарт и Ганчо Ганчев

Как човек може да напише такава музика?

Темата ни за Варненско лято продължава с именития австрийски диригент Мартин Зигхарт и Ганчо Ганчев, заместник - председател на Българския хоров съюз и експерт към отдел Култура в община Варна. Те ни разказват за концерта с Меса в h moll от Й. С. Бах на 12 септември - концерт, с който официално се открива международния хоров конкурс „Проф. Георги..

публикувано на 08.09.24 в 10:08
Марио Хосен

Сцената и приятелството обединяват

Марио Хосен, артистичен директор на Варненско лято, слага началото на едно варненско "Радиокафе": "Имаме симпозиум, посветен на маузиката на дунавските страни. Както и барок. Успяхме да станем притегателен център на музиколози, след техните доклади - камерно музикални концерти, които да илюстрират темите им от матинетата им. Над 40 години концертирам..

публикувано на 08.09.24 в 09:31
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети. Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

обновено на 07.09.24 в 18:16
Анна Каменова

Историята оживява - Маджаровият род - Анна Каменова

В днешната ни среща продължаваме разказа за една от значимите фамилии по нашите земи. Маджаровият род, с корени във възрожденска Копривщица, се отличава с просветените си представители. А един от тях разбива стереотипите на 20-и век.  Нейното име е Анна Михайлова Маджарова, по-късно по мъж Стайнова. Родена е на 31и декември 1894 г. в древния град..

публикувано на 07.09.24 в 15:55

Софийски разкази - Историята на Царския дворец

Жанет Митева и книгата ѝ за историята на царския дворец:

публикувано на 07.09.24 в 15:00