Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столичният инспекторат е проверил 187 строителни обекта през август

Снимка: Столичен инспекторат

Средно по 6 проверки на ден са правили служителите на Столичния инспекторат през август по строителни обекти, съобщиха от ведомството.

Сред най-честите нарушения, които констатират инспекторите и налагат санкции, са липса на устройство за измиване на ходовата част на строителната техника, която излиза от обекта; липса на плътна строителна ограда или частично изградена; разполагане на строителни материали на общински площи без разрешение; заемане на тротоари и други общински площи с техника или материали без разрешение; замърсяване и разпиляване на отпадъци около обекта и др.

Всички тези нарушения водят до замърсяване на околното пространство, пътни платна,чистотата на въздуха, разрушаване на тротоарни настилки и други общински собствености. 

Най-голям дял от нарушители през август  са установени в районите "Лозенец", "Сердика", "Студентски" и "Триадица".
При направените 187 проверки за изтичащия месец са съставени 36 акта за установяване на административно нарушение на технически ръководители на строежи, като санкциите стигат до 5000 лв. и 20 акта на фирми със санкции до 20 000 лв. на основание Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община.

Изпратени са покани на още 29 фирми, които за допуснати нарушения ще получат актове.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детското лято стартира днес в Столичната библиотека

„Детско лято в Столична библиотека“ е кампания от инициативи в Детския център и Американския център на Столичната библиотека. Те са предназначени за деца от 5 до 15 години.  Програмата стартира днес и продължава до 31 август с различни събития всеки ден. Посещенията са безплатни , но е необходимо предварително записване. От Столичната..

публикувано на 02.08.21 в 14:27

Заради горещините в София раздават вода и оросяват улиците

Заради горещините на 2 и 3 август Столичната община организира раздаване на безплатна минерална вода на три пункта. Пунктове са от 13.00 часа на Орлов мост при езерото Ариана, на площад „Света Неделя“ и в градината на НДК при пилоните. Водата ще се предоставя до изчерпване на наличните количества. Инициативата се организира от Столичната община чрез..

публикувано на 02.08.21 в 14:11

Близо половин София остава без топла вода

Близо половин София остава от 2 август без топла вода. Предстои планирано спиране на ТЕЦ „София Изток” от 2 до 11 август. То ще засегне 6 274 абонатни станции. В същото време, но само за период от 7 дни – от 2 до 9 август, ще бъде преустановена работата и на топлорайон „София“. От около 4400 абонатни станции в топлорайон „София”, по време на..

публикувано на 02.08.21 в 10:24

Изтича срокът за плащане на данъци за второто тримесечие на 2021 г.

На 2 август изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларации за второто тримесечие на 2021 г. Това е и последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета. Най-бързо и лесно..

публикувано на 02.08.21 в 08:48

Тройно повече автобуси до Витоша от 2 август

От 2.08.2021 г.  се обединяват  автобусни линии № 93 и № 66 в линия № 66 , като се запазва движението по маршрута  „Зоопарка - хотел Морени“ , съобщиха от Столичната община. Целта на сливането е да бъдат осигурени почти три пъти повече курсове в делничните дни  до Морените и Драгалевски манастир . По този начин ще се увеличи възможността..

публикувано на 30.07.21 в 18:40

Сензорен буй предава в реално време данни за водата в яз. „Искър“

Специален плаващ буй за проследяване качеството на водата в яз. „Искър“ е успешно инсталиран и вече предава данни в реално време към системата на „Софийска вода“, съобщиха от дружеството. Няколко часа след успешното пускане на устройството в язовира, се визуализираха и първите данни за мътност, pH, температура, разтворен кислород, фикоцианин и..

публикувано на 30.07.21 в 11:42

Covid вълната се надига, новозаразените са над 230 за 24 часа

Нови 231 случаи на коронавирус са регистриране през последното денонощие у нас при направени 15 092 теста. Положителни са 1,53 на сто от взетите проби , показват данните в Единния информационен портал.  Най-много са новите случаи в София-град - 43 и в Пловдив - 38. В Бургас са 2, във Варна - 14. В 3 области няма новорегистрирани..

публикувано на 30.07.21 в 08:02