Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пиесата „О, ти, която и да си“ - колаж от любовната лирика на Вазов

Бойка Велкова
Снимка: БГНЕС

Спектакълът „О, ти, която и да си“, посветен на жените и любовите в живота на Иван Вазов, събира на една сцена Бойка Велкова като режисьор и актрисата Параскева Джукелова.

“Идеята е на Параскева Джукелова. По нейно предложение е този колаж от писма и истории за неговите жени в живота му и, разбира се, любовната му лирика, казва Бойка Велкова.
Мирела Иванова като драматург на спектакъла прави този колаж от писма. Музиката в спектакъла е на Теодосий Спасов, а костюмите и сценографията са дело на Нина Пашова.

“Това е едно пътуване към жените в живота му. Надявам се, че сме направили едно красиво представление, защото любовта във всичките ѝ измерения излъчва красота, одухотвореност, лекота. Идва ти да летиш над океани и планини. Това се опитахме да споделим с публиката - да покажем един друг Вазов, който е раним и чувствителен, романтичен, мечтателен, обичан и обичащ, с прекрасните изпълнения на моите колеги от Народния театър”, допълва Бойка Велкова.

Много са жените, които вдъхновяват Иван Вазов, който се жени сравнително късно за онова време - на 40 години. Едни от най-важните жени в живота му, които го допълват истински, са Евгения Марс, неговата единствена съпруга, с която той една година споделя живота си - Атина Болярска, любовта от младите му години Катерина, както и разтърсващата любов от Пловдив - Пелагия, която по-късно се омъжва за руски офицер и заминава за Русия, факт, който почти до довежда до самоубийство Вазов.

Още за спектакъла чуйте в разговора на Катя Василева в звуковия файл.  
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гьоте институт обявява конкурс за плакати

В контекста на динамичната социална и политическа обстановка в България, Гьоте институт обявява конкурс за плакати, които коментират свободата, демокрацията и ролята на изкуството в обществото днес. Пет предложения за плакати ще бъдат разпечатани и разпространени в София. Конкурсът е наречен “Къде е изкуството”. Крайният срок за включване е 27..

публикувано на 18.09.20 в 16:59

Показват над 80 стари радиоапарата на изложба в Полски Тръмбеш

До края на октомври, любителите на ретро емоциите ще могат да се насладят на над 80 стари радиоапарата, експонирани в Историческия музей на гр. Полски Тръмбеш. Битът на хората от миналото е бил изключително свързан с радиото. Приемникът е бил поставян на почетно място в къщата, декориран с ръчно бродирана покривчица и саксия с цвете. За възрастни..

публикувано на 18.09.20 в 16:36

Психолог за маските: Децата са много по-адаптивни към промените

Децата са много по-адаптивни от възрастните и много бързо свикват с промяната. Това казва психологът Марио Васев по повод изискването децата задължително да носят маски в училище.  Според него родителите са тези, които се притесняват от носенето на маски от децата в училище. Има дори родители, които са склонни да спрат децата си от училище, за да..

публикувано на 18.09.20 в 16:25

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ - съхранените архиви на военния кореспондент

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ показва автор, оставил значима следа във фотографията от началото на ХХ век. Експозицията включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г. Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България. По време на Първата световна..

публикувано на 18.09.20 в 15:26

В основата на всеки фестивал е някакъв празник

В разгара сме на поредното издание на най-стария фестивал в столицата - "Софийски музикални седмици" . 51-то издание ще продължи до началото на октомври.  “Отложихме фестивала, но не с една година, както направиха много други български, европейски и световни фестивали. Успяваме да спасим нашата визия и като обем - над 51 прояви, с много премиери на..

публикувано на 18.09.20 в 14:41

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“. Това е най-голямото отборно планинско състезание със социален характер в България. Състезанието е исторически базирано на първото изкачване на Черни връх, през 1889 г. от Алеко Константинов съвместно с Никола Тантилов. От Сдружение “Заедно за Манастирски ливади-запад”..

публикувано на 18.09.20 в 13:05

Посттравматичният стрес води до деменция

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе досега. Нови изследвания показват, че хората с посттравматичното стресово разстройство са два пъти по-склонни да страдат от деменция по-късно в живота си. Изследването, публикувано в „British Journal of Psychiatry“ и проведено от..

публикувано на 18.09.20 в 12:07