Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община планира сътрудничество с биотех клъстера

Снимка: https://www.sofia.bg

Столичната община планира да подпише меморандум за сътрудничество с биотехнологичния клъстер в България. Целта е да бъде създаден, по подобие на Виена, „София биотех център“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на онлайн биотехнологичната конференция. В нея участват над 1000 учени, международни експерти, лекари от над 160 страни. София е сред основните двигатели за провеждане на годишната Международна биотехнологична конференция.

Двете институции ще работят съвместно с университети, научен сектор и бизнес за популяризиране на София като място за наука, инвестиции и развитие на технологии в здравеопазването.

В София през последните години се наблюдава нарастващ брой стартъпи в сферата на медицината и биотехнологиите, както и R&D центровете. В столицата са фокусирани талантливи млади хора, с високо ниво на цифрови умения и това допринася за растежа на динамично развиваща се стартъп екосистема. Нивото на дигитални умения превръща София в място за стартиращи фирми с технологично-медицинска насоченост и биофармацевтична развойна дейност.

В София само в биотехнологичния сектор вече работят 44 компании.  Столичната община подкрепя развитието на иновациите и индустриите, свързани с технологиите, в това число и в здравеопазването и подобряване на качество на живот.

"Подкрепихме въвеждането на иновации в общинското здравеопазване – заедно с един от най-известните кардиолози и зам.-председател на Столичния общински съвет проф. Иво Петров внедрихме в общинската Втора градска болница в условията на пандемия, технология за използване на телемедицина," добави Фандъкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за валежи в събота, на Великден слънцето изгрява

Жълт код за значителни валежи е обявен за осем области в страната на 4 май. Ще има валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав ще са слаби, съобщиха от НИМХ.  Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 9°;..

публикувано на 03.05.24 в 16:52

НСО въвежда мерки за сигурност за Светата литургия в храм "Св. Александър Невски"

Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност за Светата литургия за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на 4 май, съобщиха от пресцентъра на НСО. Гражданите, които желаят да присъстват ще имат достъп след 21:30 часа. При северния и при южния вход на храм-паметника ще бъдат разположени пунктове за..

публикувано на 03.05.24 в 15:32

Носорозите тръбачи са сред последните птици, настанени в Софийския зоопарк

В Софийския зоопарк можете да наблюдавате една много атрактивна двойка птици - носорозите тръбачи . В българската столица са дошли от румънския зоопарк в Букурещ. Птиците са африкански вид с характерен шлемообразен придатък на горната част на клюна, който им помага в откриването на храна. Той е кух и доста лек. Интересно е поведението..

публикувано на 03.05.24 в 14:29
Снимки: Иван Шишиев

Украсяват София с Великденски символи

Служители на Столичната община започна монтирани на украса за предстоящите Великденски празници. Тя се състои от един от традиционните символи на празника. Декоративни яйца, украсени с естествени цветя и зеленина, се разполагат на няколко площадни пространства. Първите три декоративни яйца вече могат да се видят в парка на НДК...

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Подпорна стена се срути на магистрала

Възстановиха движението при 16-и км на АМ "Струма"

Движението при 16-ти км на АМ „Струма“ в посока София е възстановено, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  И двете ленти вече са отворени за движение, за да могат шофьорите да пътуват без ограничения за предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден. Изкопани са земните маси до стабилна основа, направени са отводнителни окопи над..

публикувано на 02.05.24 в 09:01
Снимки: БГНЕС

По реорганизацията на движението около НДК се работи на пълни обороти

Въпреки оживените спорове и протестите, решението за реорганизация на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и част от "Витоша" се изпълнява дори и в днешния празничен ден. Работници очертаха пешеходна и веломаркировка, както и паркоместа по част от платното. Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на..

публикувано на 01.05.24 в 18:20

Двуетажни автобуси ще возят пътници до софийски забележителности

Четири двуетажни автобуси, доставени от Берлин, ще возят гости и столичани от  площад „Свети Александър Невски“ до парка "Врана", село Долни Пасарел и Банкя. "Целта е да покрием изцяло линии №43, №50, а в делнични дни да стартира и линия по направление Долни Пасарел", обяснява Марио Евстатиев, ръководител на направление пътническа информация и..

публикувано на 01.05.24 в 17:35