Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измерват дистанционно емисиите от автомобилите

Снимка: БГНЕС

По инициатива на проект “Зелена София” на Столична община отново извършва дистанционно измерване на емисиите от автомобилите в София. Избраната локация е бул. “Цариградско шосе” при изхода от алея “Яворов”. Измерването се извършва в реално време и без необходимост от спиране на превозните средства.

В следващите десет дни с подходящи метеорологични условия мобилната лаборатория на испанската компания RSLab ще измерва количествата фини прахови частици, въглеводороди, въглероден окис и азотен оксид. 

Процесът на измерване на емисиите от разстояние не включва никаква намеса в трафика. Той отнема секунди и започва в момента, когато превозното средство пресече инфрачервените и ултравиолетовите лъчи. 

След приключване на изследването резултатите ще бъдат публикувани на сайта на “Асоциация за развитие на София”, както и на фейсбук страницата на "Зелена София". Подобно измерване на вредните емисии се провежда за втори път в София. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 13:44
Дейностите започнаха в края на март т.г.

Съд спря премахването на незаконни постройки на яз. "Искър"

Премахването на незаконните постройки край брега на язовир "Искър", с което Столичната община започна принудителното събаряне на незаконни постройки, е спряно с определение на Окръжен съд – Перник, съобщават от Столичната община. Така се блокира изпълнението на три заповеди на главния архитект на София, влезли в сила и подлежащи на изпълнение..

публикувано на 23.07.24 в 11:27

Разделното събиране на отпадъци във фокуса на СОС

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет Надежда Бобчева се предлагат нови изисквания към фирмите, които извършват тази дейност и чиито договори..

публикувано на 23.07.24 в 08:22
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

Започна строителството на нова 4-етажна сграда на НПМГ с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:57
Паркингът преди започване на строителните дейности

Паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад" ще осигури 40 места до края на юли

До края на юли ще е готов паркингът с над 40 паркоместа до 15-а поликлиника в столичния район "Изгрев", съобщи кметът му д-р Деян Георгиев пред БНР. Продължава ремонтът на детските площадки. Напредва и изграждането на храма в район "Изгрев". За целта Столичният общински съвет е отпуснал 1,5 млн. лв. за довършителни работи. През септември..

публикувано на 22.07.24 в 11:57

Без топла вода в 10 столични квартала заради годишна профилактика

От 9.00 ч. на 05.08.2024 г. до 24.00 ч. на 16.08.2024 г. „Топлофикация София“ ще извърши профилактични дейности по ОЦ „Земляне“ и на част от топлопреносната мрежа. Това налага преустановяване на топлоподаването към следните райони: -   ж.к. „Лагера“ -   ж.к. „Славия“ -   ж.к. „Бъкстон“ -   ж.к. „Красно село“ -   ж.к...

публикувано на 22.07.24 в 10:23

Започва строителството на нов корпус на НПМГ в София

В 10 часа днес ще бъде направена първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова 4-етажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. На церемонията ще участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

публикувано на 22.07.24 в 08:48