Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разделното изхвърляне на отпадъците е все още табу за българите

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Разделното изхвърляне на отпадъците продължава да е проблемно за страната ни и все още няма развита култура за това.

“На територията на Столичната община има изградени системи за разделно събиране на масово разпространени отпадъци, като отпадъци от опаковки, метал, хартия, стъкло, пластмаса, също така и за текстилните отпадъци от бита, за опасните отпадъци на домакинствата, като излезли от употреба гуми, електронно или електрическо оборудване, излезли от употреба превозни средства и др.”, казва Татяна Асенова от Столичния инспекторат.

Тези отпадъци се събират от различни фирми и се транспортират на различни места, за да се рециклират и да се оползотворят някои от тях.

Най-честите проблеми, свързани с разделното събиране на отпадъците, е неспазването на графиците за изхвърляне на едрогабаритните отпадъци, подчертава Татяна Асенова.

“Всяко домакинство притежава стари мебели, дограми, след ремонт, от които иска да се отърве. Системата е такава, че те се оставят до контейнерите за битови отпадъци, но е важно да се съобразим с графика, който е за нашия квартал или улица. Тези графици са факт от няколко години и са достъпни на страницата на Столичния инспекторат", обяснява тя. Въпреки това, в повечето случаи хората не се съобразяват с изготвените графици. 

Друг голям проблем е смесването на отпадъците - строителни, зелени и едрогабаритни отпадъци се смесват на едно място. Всеки тип отпадък се събира от различна фирма и когато са смесени, това не може да стане, обяснява Татяна Асенова.

Чуйте повече в разговора на Елена Пъневска в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

иРНК ваксините са безопасни за бременни жени

Коронавирусните иРНК ваксини не създават допълнителни рискови фактори за бременните жени. Това показва голямо проучване, публикувано в „New England Journal of Medicine“. Проучването се основава на данни, събрани чрез V-safe система за наблюдение и регистър на бременността от Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията между 20..

публикувано на 22.04.21 в 19:45

Данита Заричинова: Действаме за чиста пролет

Кампанията „Действаме за чиста пролет“ обединява двадесет и четири организации. Те имат една обща цел – нулеви отпадъци. Тяхната мисия е да активизират хората да направят стъпка към по-малко отпадъци. Организират се почиствания в които участват и малки местни групи както и дискусии как да оставим чисто.  Това каза Данита Заричинова от..

публикувано на 22.04.21 в 18:22

Ще възстановят ли първоначалното предназначение на Централната минерална баня в София

Централната минерална баня в София, след дългогодишна епопея, може да се върне към първоначалното си предназначение. От много години група столичани се борят за това да могат отново да използват минералните води на града - един ресурс, с който столицата ни е благословена, но уви до момента не могат да се възползват от него. В същото време сградата на..

публикувано на 22.04.21 в 17:45

Неостаряващи класики и нови заглавия в пролетната програма на 25-ия София Филм Фест

Шедьоври на съвременното кино и неувяхващи класики включва пролетната програмата на 25-ия София Филм Фест, който ще се проведе от 23 април до 13 май. Голяма част от по-старите филми са мастерирани и няма как да се видят по друг начин, освен на голям екран, коментира пред Радио София Светлана Дамянова от „Арт фест“. Сред заглавията,..

публикувано на 22.04.21 в 17:13

В експлоатация влиза нова спирка "Горна баня"

С пускането от 24 април на продължението на метролиния №3 до Горна баня, в експлоатация влиза и новоизградената жп спирка “Горна баня”, на която по постигната договореност между БДЖ, НКЖИ, Столичната община и „Метрополитен“ ЕАД, ще спират всички влакове пътуващи по направлението между София и Перник. По този начин ще бъде създадена удобна връзка между..

публикувано на 22.04.21 в 16:15

Има ли Covid-19 в българските ферми за норки

Преди година избухна първото огнище на Covid-19 във ферма за норки в Нидерландия. До днес над 400 са засегнатите ферми и около 20 милиона са убитите норки само в Европа. В общо становище от Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здраве на животните и Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ОПЗ) се предупреждава,..

обновено на 22.04.21 в 15:59

Българската поп рок група Innerglow посреща пролетта с нова песен

Българската поп рок група Innerglow посреща пролетта с нова супер свежа песен – Lost и стилно лирик видео към нея. Това е първата нова песен на бандата за 2021 г. и разкрива една по-различна страна от познатия досега стил на Innerglow.  По изключение, в тази песен групата оставя настрана синтезаторите и залага на акустичните китари...

публикувано на 22.04.21 в 15:55