Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнение на психолога

Мина Енева: Директното общуване помага за здравето на детето и изграждането му като личност

| обновено на 08.10.20 в 15:48
Мина Енева  Снимка: Ани Петрова

Компютърът не се отразява добре на детския мозък и зрение, на концентрацията, на детската психика и поведение. Няма родител или специалист, които да препоръчват изолация на детето с компютъра.

Децата се развиват в социална среда, през играта, чрез взаимоотношенията. Така те се подготвят за света на възрастните.

Директният контакт е важен за всеки човек, а за детето – още повече. Така те стабилизират емоционалното си състояние, научават своята роля и значимост, адаптират се по-лесно, изграждат се като личности.

Това подчерта пред Радио София психологът Мина Енева в коментара си към спора за присъствено и дистанционно обучение. Тя е майка на три деца, едното от които с аутизъм. Създател е на дневен център за деца и младежи с увреждания "Тацитус", както и на защитено жилище "Св. Рафаил".

Според последно оповестения алгоритъм за действие на учебните заведения в условията на Covid-19 всяко училище трябва да премине в неприсъствена форма на обучение, ако 15% от учениците в него отсъстват по медицински причини, като от значение е и епидемичната обстановка в населеното място. Ако пък в паралелка не присъстват една пета (20%) от децата заради болест, то тогава към електронни уроци преминава само даденият клас.

„Повечето деца имат нужда някой да ги подтиква да внимават, да учат, да разбират това, което им се преподава Липсата на емоционална връзка между детето и учителя или с другите деца се отразява неблагоприятно“, смята Мина Енева.

По думите й всяко дете има нужда от въздух, слънце, пространство, от физическа активност и игри.

Психичната травма създава условия за физическо заболяване. Когато нервната система е напрегната, стресираният човек е по-уязвим за вирусни, автоимунни, ракови и други заболявания.

Най-добре е човек да запази спокойствие и да спазва правилата.

Да бъдем разумни, крайностите никога не са за предпочитане, допълва психологът.

Чуйте разговора на Катя Василева с Мина Енева.
Анкетата по темата е на Мария Илиева.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57