Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Богомил Николов: Хората с пари ги пилеят повече в свръхконсумация

Купувачите на ментета стават съучастници на недобросъвестните производители, смята председателят на асоциацията „Активни потребители”

Богомил Николов
Снимка: БГНЕС

Промените в потребителските навици и приоритети през последните месеци са видими, но те са по принуда. В същото време в периода на епидемията и паника у някои, намират се търговци, които предлагат удивителни продукти – например антивирусен душ.
Това посочи Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители” при гостуването си в Радио София. Организацията е учредена преди повече от 20 години, извършва тестове на продукти, стоки и услуги, подпомага потребителите да направят разликата.

„Ако погледнем бизнеса - и сега се наблюдава как при желание за поевтиняване на даден продукт, производителите правят компромис с качеството – ярък пример за това е сиренето“, отбеляза Николов. „Но ние, купувачите, може да се каже – ставаме съучастници, тъй като все пак избираме именно евтиното, с имитации и заместващи съставки.“

По думите на специалиста ситуацията тази година ни предоставя шанса да не купуваме толкова много, а по-малко, но с фокус на качеството.

„Много хора не се успокояват, докато не похарчат всичко, до стотинка.
Всъщност тези, които имат повече пари, са по-склонни да ги пилеят.“

Според Богомил Николов българите доста се напатиха от лошо управление на отпадъците. В същото време много хора само косвено си дават сметка за ненужните стоки и производството на отпадъци/смет.

Идеята на кръговата икономика не е просто еднократно да рециклираме използвана вещ, а да има постоянен кръговрат и да спрем да замърсяваме

Бизнесът ще предпочита новото производство, докато то е по-евтино, отколкото да рециклира. Важна е волята, съзнанието, желанието да замърсяваме по-малко.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов с Богомил Николов, както и анкетата на Мария Илиева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и да продължат да се борят. Това каза пред Радио София Младен Петков , кореспондент на БНР в САЩ по..

публикувано на 27.11.20 в 12:34

БАН посреща виртуални посетители в лабораториите си

Българската академия на науките "отваря врати" за виртуални посещения в лаборатории в Института по обща и неорганична химия, и в Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии /MIRACle/. В рамките на инициативата "Европейска нощ на учените - 2020" днес ще бъде показана онлайн и най-богатата сбирка от растения на Балканския полуостров, която..

публикувано на 27.11.20 в 11:10

Спектакълът „Дръж се“ - опит да се вербализира безсилието

Смята се, че темите за дискриминацията, насилието и стереотипизирането на полова основа са свръх експлоатирани, че вече е време да се говори и мисли в нови категории. Танцовият спектакъл „Дръж се“ настоява, че нуждата от внимателно вглеждане в ежедневието на травмата съвсем не е избледняла. За насилието се казва много, но най-трудно се говори. Типично..

публикувано на 27.11.20 в 09:50

Тиквата - една от най-полезните диетични и хипоалергенни храни

Трапезните сортове тиква се отглеждат почти по целия свят от XVII век. Днес тиквата набира популярност като една от най-полезните диетични и хипоалергенни култури. Месестата част на тиквата е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри. Калоричното съдържание на 100 г тиква е 22 - 24 ккал, а в това количество съдържанието на диетични..

публикувано на 27.11.20 в 09:26

Последната графити работилница на открито за 2020 г. в София

Последната графити работилница на открито за тази година ще се проведе на специално място - канала на река Перловска (Подуене). Изборът на тази локация е, защото има лесно достъпни и безопасни бетонни стени, които са изключително подходящи за рисуването на графити. Темата е Squad (отбор). Като всички, които искат да се включат трябва да се подготвят..

публикувано на 27.11.20 в 09:05

Въздухът в София отново е опасно мръсен

Въздухът в София отново е опасно мръсен. Столицата е в червения сектор, като индексът за качеството на въздуха. Това показва фини прахови частици от над 200 µg/m³, съобщава БГНЕС, позовавайки се на портала airsofia.info. Най-замърсен е въздухът в столичните квартали „Павлово” и „Хиподрума”. Мъгла е затиснала почти целия град. Според Европейския..

публикувано на 27.11.20 в 08:53

Влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна

В 23.30 часа днес влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус. Мерките ще важат до 21 декември, като обещанието от страна на министър Костадин Ангелов е, ако се спазват съвестно от обществото, да бъдат смекчени за Коледа. Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31..

публикувано на 27.11.20 в 08:48