Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активисти от "Спаси София":

Катастрофално е състоянието на бул. “Константин Величков” след ремонта

Снимка: Радио София

Градските активисти от "Спаси София" алармират за катастрофалното състояние на наскоро ремонтирания бул. “Константин Величков”. Множество големи пропадания, дупки и пукнатини по трамвайното трасе на асфалта по булеварда, което беше основно ремонтирано за 1.5 млн. лв. преди малко повече от година.

Заради това независимият общински съветник Борис Бонев е отправил официално питане до кмета на София Йорданка Фандъкова, за предоставяне на документи за това какви са причините за поредния некачествен ремонт и какво е предприела Столичната община да отстрани дефектите.

“След шест месеца получих скандален отговор от Фандъкова. Не само, че нито един документ не беше предоставен, каквото задължение има кметът по закон, но в отговора си, Фандъкова твърди, че “всички дефекти и проблеми, констатирани по време на строителството, са отстранени от изпълнителя. Констатираните гаранционни дефекти също са отстранявани от изпълнителя”.

Това, според Бонев, категорично не е вярно. На практика кметът лъже в официален, подписан от нея документ и това е недопустимо”, заяви Борис Бонев.

От "Спаси София" припомнят, че изграждането на споделеното трамвайно и автобусно трасе започна през 2018 г. и трябваше да бъде готово след няколко месеца.
От организацията припомнят, че цялата отговорност за ремонта е в ръцете на Общината, тъй като проектът, изпълнението и строителният надзор са осъществени все от общински дружества.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аулата на НБУ, чийто покрив се срути, ще бъде изградена наново

Аулата на Нов български университет, чийто покрив се срути във вторник по време на ремонтни дейности, ще бъде изградена наново. При инцидента пострада тежко един от работниците. От НБУ съобщиха, че учебното заведение „ще участва в грижата за възстановяването“ на настанения за лечение работник. Заради инцидента в частния университет..

публикувано на 28.08.24 в 16:13

Медицински хеликоптер докара пациентка в София

Въздушна линейка транспортира жена в тежко състояние от Благоевград до София. Тази сутрин медицинският хеликоптер кацна на стадион “Христо Ботев”, за да вземе пациентката. „Жената е на 50 години и е с мозъчен кръвоизлив. Постъпила е в 7.00 часа в СПО неадекватна, неконтактна, със затруднено дишане и с пяна по устата“, обясни за БНР-Благоевград..

публикувано на 28.08.24 в 14:10

КЗП спря нерегламентирана продажба на лекарства в интернет

Сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет е спрян след постъпил сигнал в Комисията за защита на потребителите.  Това съобщиха от Комисията на страницата си в интернет.   Сайтът е предлагал медицински продукти с неясен произход и съмнителни качества. Експерти от Комисията за защита на потребителите са извършили проверка, при която..

публикувано на 28.08.24 в 13:39

Изплащат обезщетения за пострадалите сгради в Елин Пелин

Започна изплащането на сумите за щетите, нанесени на къщите от взривовете в складовете за пиротехника край Елин Пелин миналия месец. В село Гара Елин Пелин подадените заявления са около 70. Около 40 обаче ще получат обезщетение, припомни председателят на Общинския съвет в Елин Пелин Богомил Бранков. "Общата сума, до този момент, е около 16 500..

публикувано на 28.08.24 в 11:15

1077 лева минимална заплата след 4 месеца?

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева.  Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца.  По закон новата..

публикувано на 28.08.24 в 07:59

В София ще проверяват всички покриви със соларни панели

Кметът на Столичната община Васил Терзиев ще възложи проверка на всички покривни конструкции на общински училища, детски градини, болници и обекти с фотоволтаични инсталации. Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община състави констативен протокол за започване на процедура по чл. 195 от ЗУТ, според която ще се..

публикувано на 27.08.24 в 19:25
Репортер на Радио София стана пряк свидетел

Паяк откара 6 коли от ж.к. "Св. Троица"

Експерти от районната администрация на район "Илинден" и Столичния инспекторат поставиха на стикери-предписания на излезли от употреба моторни превозни средства. В ж.к. "Св. Троица" предупрежденията са сложени на 9 автомобила, които отговарят на критериите. Други 6 коли, които са извън движение, бяха репатрирани, защото в законния..

публикувано на 27.08.24 в 17:22