Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андриан Николов, ИПИ:

Липсата на чужденци ще се отрази по-сериозно на зимния ни туризъм

Никой в Банско не иска това да се повтори
Снимка: БГНЕС

Свитият туристически летен сезон се отрази с над 1 млрд. лева загуба за икономиката на България, от тях 600 милиона – от област Бургас. Вторичните последствия по-трудно подлежат на изчисления, но относно доходите и заетостта на населението в туристически развитите региони нещата ще се усложнят, ако кризата продължи.

„В началото на коронакризата – през март и април, прогнозите бяха по-тежки, отколкото видяхме развитието на сезона по-късно“, коментира пред Радио София икономистът Андриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ). Ударът върху пазара на труда беше по-малък. Потокът от български туристи на много места се запази като миналогодишния.

Изчезването на чуждестранните туристи обаче ще се отрази много по-сериозно на зимния ни туристически сезон, подчерта експертът.

В началото на кризата пострадаха курортни селища край ски пистите (Банско), но същото можем да очакваме и през следващите месеци. Потокът към зимните курорти ще зависи от налагането и вида на мерките срещу ограничаване разпространението на вируса.

Дори институции като Световната банка непрекъснато ревизират прогнозите си. Има разлика в отражението на епидемията в различните сектори, но там, където мярката 60/40 омекотява щетите, истинските последствия ще се отчетат след края на действието й, допълни икономистът.

Чуйте разговора на Елена Пъневска с Андриан Николов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Ивайло Богданов: Посрещането на Нова година няма да е същото

България е по-позната сред чужденците като лятна дестинация. След разпространението на коронавируса, туристическият сектор изкара тежък летен сезон. Сега прогнозите за зимния туризъм, с оглед липсата на руски, британски и немски туристи, както и такива..

публикувано на 29.10.20 в 16:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови Граждански академии за НПО под мотото "Силата е в знанието"

Тази есен  Гражданските академии за НПО  се завръщат с нови  3 издания, с богата обучителна програма обединени от мотото “Силата е в знанието“ И през новия сезон те  продължават да помагат на хората на сектора с богата обучителна програма...

публикувано на 29.08.24 в 12:55
Творба на Vlad Parashiv

Над 35 творби показват възприятията за свободата на 20 румънски артисти

Преди около 35 години много българи научихме, че Libertate на румънски език значи Свобода . Това отново си припомняме с изложбата, която се открива на 2 септември в столичната галерия "София прес" , в която участват 20 румънски художници. А..

публикувано на 29.08.24 в 11:28

Фалшиви доброволци злоупотребяват с името на БЧК

От Българския Червен кръст (БЧК) предупредиха за възможни злоупотреби и измами от нейно име. Повод дават сигнали за фалшиви доброволци, които са звънели на вратите на възрастни хора и са събирали дарения уж за благотворителност. БЧК не извършва..

публикувано на 29.08.24 в 09:41

Над 120 събития в 3-дневния фестивал "Реките на София" в Южния парк

Над 120 събития са предвидени през следващите три дни (от 30.08. до 1.09.24) по време на традиционния фестивал "Реките на София" , който този път ще се проведе на бреговете на Перловската река в Южния парк. След гвоздеите в..

публикувано на 29.08.24 в 09:12

Водата спира на адреси в столичните ж.к. "Света Троица" и "Изток"

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по ул. „Димитър Петков“, ж.к. "Света Троица" , от „Софийска вода“ предупреждават, че на 29 август се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ул. „Димитър..

публикувано на 29.08.24 в 07:50
Меркурий излезе от ретроградната си фаза

Максималната температура в София слиза до 27°, валежи не са изключени

Днес до обяд над Източна България, а след обяд и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Лудогорието и планинските райони ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с..

публикувано на 29.08.24 в 07:20
цар Стефан Душан и българската му съпруга Елена Срацимир

Адресите на любовта – цар Стефан Душан и българската му съпруга Елена Срацимир

Адресите на любовта днес се пренасят в 14 век. Няма как да подминем приказната история на един от най-великите царе на сръбската средновековна държава - Стефан Душан и красивата българска принцеса – Елена Срацимир. Изпод хрониките и митовете ще проблесне..

публикувано на 28.08.24 в 21:10