Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Код Строител:

Йордан Николов: Енергийната ефективност е най-бързият начин за излизане от Covid кризата

БАИС и КСБ провеждат кампания “Обнови България - спести енергия!”

Снимка: Георги Корнейков, БНР

БАИС и КСБ провеждат кампания “Обнови България - спести енергия!”. Тази кампания е част от паневропейската кампания Renovate Europe (Обнови Европа). БАИС са партньори за България на тази кампания, в която се включват и много ръководители на ЕС.

„Обнови България – спести енергия!“ е част от Европейската инициатива REDay 2020 на Renovate Europe, чиято основна цел е намаляване на потреблението на енергия на сградния фонд в Европейския съюз с 80% до 2050 г., за да се постигне стандарта на почти нулево енергийни сгради до средата на века

“Считаме, че целите на кампанията са дългосрочни, свързани са с дългосрочните цели на ЕС и са едно средство за тяхното постигане, казва Йордан Николов - председател на секция “Изолация” към Камарата на строителите в България и изпълнителен директор на Българската асоциация за изолация в строителството.

Кампанията е започнала още през 2011 г. с цел да убеди хората, бизнеса и лидерите в Европа, че процесът на енергийно обновяване на сградите може да донесе много позитиви, защото сградният фонд на Европа е стар.

“Според европейско изследване, новото строителство през последните 30-40 години е по-малко от 10% от сградите в ЕС. Затова тази кампания цели да обясни, че инвестициите в енергийно обновяване са най-бързият и ефективен начин да се излезе и от кризата, предизвиката от пандемията от Covid-19 и свързаните с нея рестриктивни мерки. Това не е лесна задача и за да се постигне виждаме, че визията на ЕС е, че сегашният темп на обновяване на сградите, трябва да се утрои.

В момента в Европа средно енергийното обновяване на сградния фонд е около 1% годишно.
“По изчисленията, направени от Института за строителна ефективност, той трябва да достигне до поне 3%, за да изпълним целите и задачите, които сме си поставили като европейци за 2050 г.”, коментира още Николов.

Според него това е така, защото 85-90% от сградния фонд на Европа е много стар и е строен, когато нормите за енергийна ефективност на сградите не са съществували или са били либерални.

Чуйте целия разговор на Анелия Торошанова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съществува много солидна основа в белгийско-българските бизнес отношения

„Fun, Food & Resilience“ с акцент върху умението да устояваме на изпитанията - такъв беше фокусът тази година на Дните на Белгия в България – инициатива, която вече 15 години отразява и поощрява активните бизнес и културни връзки между двете страни. Провеждането на традиционното събитие в нов, но интригуващ и приобщаващ онлайн формат се оказа..

публикувано на 02.12.20 в 14:52

Михаил Билалов припомня времето, когато момчетата си лягаха с пистолет под възглавницата

След култовата си роля на Джаро в тв сериала "Под прикритие" Михаил Билалов се превъплащава в нов ексцентричен герой от ъндърграунда. С голямата си уста, черното си чувство за хумор и в компанията на личния си оркестър той минава като товарен влак през спомените за 90-те, за да се блъсне челно в днешните проблеми на улицата. На какво е..

публикувано на 02.12.20 в 14:05

Най-новата песен на Георги Георгиев (Homeovox) е по текст на Иван Ланджев

Най-новият сингъл на Homeovox – проект на Георги Георгиев от група „Остава“, пуснат преди два дни, се оказва особено актуален в ситуацията, която промени целия свят. „Песента не е правена специално за тази ситуация, но е много искена“, призна в ефира на Радио София музикантът и композитор. Посланията са общочовешки. Текстът е на поета Иван..

публикувано на 02.12.20 в 13:52

Романът "Глина" - една 300-годишна история, написана с внимание към думите

В началото на декември на книжния пазар излиза романът на Виктория Бешлийска “Глина”. Авторката е филолог по образование и откривател по призвание. Работила е като учител и редактор на художествена литература. Днес професионалният ѝ път е свързан с маркетинга, но има блог, който се казва “По дирите на думите” и в него събира стари български думи,..

публикувано на 02.12.20 в 12:22

Петиция алармира за заразата сред оперните певци и инструменталистите

Заповедта на здравния министър от 25 ноември с новите ограничения заради коронавирусната пандемия допуска да продължи дейността на театрите, но при 30% запълване от капацитета на залите. По-късно и бе уточнено, че изключението важи и за оперните театри.  Реакцията на гилдията не закъсня и стартира “Петиция за спасяването на оперните певци в България”...

публикувано на 02.12.20 в 12:17

Айфеловата кула отново посреща посетители от средата на декември

Айфеловата кула планира да отвори за туристи на 16 декември , след като седмици бе затворена заради пандемията от новия коронавирус. Това съобщиха в Туитър от туристическия обект във френската столица. „Очакваме да ви видим отново между 10:30 и 18:30 часа на 16 декември“, може да се прочете в туита с качена снимка на парижката..

публикувано на 02.12.20 в 11:14

3D сканирането става все по-популярно в пандемичната среда

Много от нас все още трудно правят разлика между 360-градусовите панорамни снимки и 3D сканирането. “Въпреки че има прилики, разликите са доста осезателни, тъй като ние създаваме дигитални копия на обектите, които заснемаме”, казва Атанас Георгиев – създател на компания, която се занимава с 3D сканиране и виртуални разходки. “Ние имаме..

публикувано на 02.12.20 в 10:50