Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светлозар Желев:

Повече чужди издателства обръщат внимание на съвременната българска литература

За шеста година клуб „Перото“ и Националният център за книгата ще връчат Литературните награди „Перото“. От 2015-та година насам те се превърнаха в едно от и у най-авторитетните признания за писатели, поети и преводачи.

Наградата „Перото“ представлява статуетка, изработена от големия български скулптор Емил Попов.

„Времеубежище“ от Георги Господинов, „Поразените“ от Теодора Димова, „Чекмо“ от Момчил Николов са трите финални номинации в категория „Проза“. Церемонията по връчване на тазгодишните награди "Перото" ще бъде на 6 ноември (петък) от 17.00 ч. и ще бъде излъчена онлайн на официалната фейсбук страница на пространството.

Същата вечер ще бъдат предложени и каталозите на 10-те най-интересни книги в българската проза и най-интересните български книги на английски език. Тези каталози ще бъдат изпратени и на различни библиотеки и издателства в чужбина.

"Тази година имаше прекрасни книги и в прозата, и детски книги, и поезия. Много преводи на българска литература в чужбина. Това е страхотно. Работата през последните няколко години и от страна на Националния център на книгата в НДК, и от страна на Национален фонд “Култура”, и програмата “Преводи”, дават своите резултати.

Все повече чужди издателства обръщат внимание на съвременната българска литература и започват да излизат български книги буквално по целия свят”, казва ръководителят на Националния център за книгата към НДК Светлозар Желев.

Този успех, според него се дължи и на високото качество на новата българска литература през последните години.

Още за наградите „Перото“ и как те бележат българския литературен контекст - чуйте в интервюто на Катя Василева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Lucky Nimber Nick представят албум и предстоящ концерт

Lucky Nimber Nick   - една група, която се развива по- бързо от… пандемията!      Фронтмен и създател е Ники Аламанов, който е пътувал много по света и накрая осъществява мечтата си да има собствена група. “Отне ми много усилия да се събера с правилните хора и да започнем да правим музика, обаче си струваше чакането”, разказва той Те са: Филип..

обновено на 16.04.21 в 19:45
„Голата истина за група „Жигули“

Група "Жигули" влиза в кината с филма на Виктор Божинов

Най-сетне музикалната комедия „Голата истина за група Жигули“ може да се гледа на голям екран от днес. Българският филм на режисьора Виктор Божинов е порвата киноприемиера, на която обръща внимание Деян Статулов . В ролите на музикантите ще видим Михаил Билалов, Ирини Жамбонас, Филип Аврамов, Лилия Маравиля, Герасим Георгиев-Геро и..

обновено на 16.04.21 в 19:19

Какво ни предстои за паспортизацията на сградите до края на 2022 г.

До края на 2022 г. всяка жилищна сграда в България трябва да има технически паспорт . Съдържанието и начинът на изготвянето му са уредени от Наредба № 5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (2006 г.), в сила от 2007 година. Техническият паспорт представлява документ, в който се съдържа информация за годината и вид на..

публикувано на 16.04.21 в 16:57
Иван Стамболов - Сула

Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това

“Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това. Причината е, че се трупа цяло лято един дух на отрицание с протестите и на желание за промяна, от една страна, а от другата страна - умора от управлението след 10-годишно присъствие във властта, което изби в отваряне на вакуум в политическия спектър, който пък беше запълнен от..

публикувано на 16.04.21 в 16:10
Олга Василевска

Хубавата Олга откри „Хубава работа“ - новата рубрика на Радио София

Олга Василевска иска и умее да говори за съвременните хора, които едновременно работят, родители са и намират своя път в живота. В това ще се убедим в нейната рубрика, наречена позитивно но и двузначно „Хубава работа“. В нея ще се представя динамичното всекидневие на млади професионалисти, разказа самата Олга в студиото на Радио..

публикувано на 16.04.21 в 15:23

„Граждански Будилник“ звъни за творчески конкурс

„Граждански Будилник“ е конкурс за социално ангажирано изкуство. Той се провежда за четвърта поредна година, като темата за 2021-ва е „Дигитално презареждане: правата и свободите във виртуалния свят“ . Конкурсните категории са три: фотография, илюстрация и текст. „Доверяваме са на силата на изкуството, вярваме, че то може да предизвика..

публикувано на 16.04.21 в 14:02

Спектакълът „Машините са кучки“ с премиера на 18 април

На 18 април ще бъде премиерата на спектакъла „Машините са кучки“ в Сити Марк Арт център. Зад постановката стоят Здрава Каменова - сценарист и автор на детски книжки и Гергана Димитрова - сценарист и режисьор.    Вдъхновител за пиесата е Иво Стаменов - Ото, който е майстор на дървени играчки и дървени лампи. Той пък е вдъхновен от свое пътуване до..

публикувано на 16.04.21 в 13:52