Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още софийски ДКЦ с Covid зони

Снимка: архив

20-и и 22-ри ДКЦ също откриват Covid зона, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на заседание на Столичния общински съвет (СОС). От следващата седмица над 10 диагностично-консулативни центъра имат такава зона.

От вчера първите три започнаха да функционират и днес вече има опашки от пациенти, посочи кметът.

„Обособяването на такава зона е с цел да намалим натиска върху болниците в София. Там могат да отидат всички хора със симптоми или изпратени от личния лекар и да са спокойни, че ще бъдат прегледани“, отбеляза кметът.

Работното време на Covid зоните в ДКЦ-тата ще бъде публикувано на официалния сайт на съответния център.

В столицата от края на октомври е премината границата от 1000 заразени на ден, на 4 ноември вече имаше висок пик от 1619. В последните 7 дни процесът се стабилизира, нивата са високи, но няма резки пикове. Внимателно се следят хоспитализираните пациенти и натиска върху здравната система, допълни Фандъкова.

Последното решение на Софийския оперативен щаб от вчера, е за удължаване на всички одобрени мерки за още две седмици с цел да се стабилизира ситуацията в София.

Според Фандъкова в последната седмица актовете и санкциите за нарушения за носенето на маски са изключително малко, което говори, че хората спазват дисциплина. За последния месец Столичният инспекторат и полицията са направили хиляди проверки и има само 12 акта. СДВР извършва проверки и на каратинирани от началото на месеца те са 6656 проверки.

Възстановена е и дейността на звеното "Аварийна помощ и превенция" към общината за възрастни, болни и карантинирани. Ежедневно звеното изпълнява поръчки за пазаруване на основни хранителни продукти и лекарства.

Столичният кмет съобщи още, че във Втора градска болница има 26 легла за коворанирус инфектирани, очаква се те да стигнат до 40 легла. Работи се за разкриването на още 14 легла.
В Четвърта градска болница има 14 легла плюс три интензивни и трябва да се разкрият още 15 легла.
Пета градска болница в момента е с 47, а до края на седмицата те трябва да станат 35. Работи се за разкриването на 150 легла, за да се включи болницата в програмата за 50 процента Covid легла от общия брой, каквато е заповедта на здравния министър. Първа градска болница има 42 легла, очаква се техният брой да достигне 113 легла.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Иван Шишиев

Украсяват София с Великденски символи

Служители на Столичната община започна монтирани на украса за предстоящите Великденски празници. Тя се състои от един от традиционните символи на празника. Декоративни яйца, украсени с естествени цветя и зеленина, се разполагат на няколко площадни пространства. Първите три декоративни яйца вече могат да се видят в парка на НДК...

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Подпорна стена се срути на магистрала

Възстановиха движението при 16-и км на АМ "Струма"

Движението при 16-ти км на АМ „Струма“ в посока София е възстановено, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  И двете ленти вече са отворени за движение, за да могат шофьорите да пътуват без ограничения за предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден. Изкопани са земните маси до стабилна основа, направени са отводнителни окопи над..

публикувано на 02.05.24 в 09:01
Снимки: БГНЕС

По реорганизацията на движението около НДК се работи на пълни обороти

Въпреки оживените спорове и протестите, решението за реорганизация на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и част от "Витоша" се изпълнява дори и в днешния празничен ден. Работници очертаха пешеходна и веломаркировка, както и паркоместа по част от платното. Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на..

публикувано на 01.05.24 в 18:20

Двуетажни автобуси ще возят пътници до софийски забележителности

Четири двуетажни автобуси, доставени от Берлин, ще возят гости и столичани от  площад „Свети Александър Невски“ до парка "Врана", село Долни Пасарел и Банкя. "Целта е да покрием изцяло линии №43, №50, а в делнични дни да стартира и линия по направление Долни Пасарел", обяснява Марио Евстатиев, ръководител на направление пътническа информация и..

публикувано на 01.05.24 в 17:35
Делян Пеевски

И Делян Пеевски поиска отмяна на решението за частна детска болница

Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник от Министерски съвет. Това се казва в позиция на ДПС, в която се цитира лидера Делян Пеевски. "Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси..

публикувано на 01.05.24 в 15:35

Въвеждат временна организация на движението в част от столичния "Младост" от 2 май

От 02.05.2024 г. до 13.05.2024 г. (вкл.) се забранява влизането на пътни превозни средства по западното пътно платно на ул. „Проф. Александър Танев“ в посока Софийски околовръстен път, съобщават от Центъра за градска мобилност. Движението ще се извършва в източното пътно платно на ул. „Проф. Александър Танев“. Посоченият участък ще се регулира с..

публикувано на 01.05.24 в 13:12

Благотворителен великденски базар в градинката "Кристал" в София

Столичната община кани гражданите на София на благотворителен Великденски базар на 2 май от 11:00 до 14:00 часа. Той ще се проведе в градината "Кристал"  с участието на деца и възрастни хора от заведения за социални услуги на територията на София. Над 100 яйца ще бъдат боядисани от децата и младежите в неравностойно положение, а всеки ще..

публикувано на 01.05.24 в 11:24