Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магистър-фармацевтът Димитър Маринов: В момента най-много се търси т.нар. Covid-пакет

Снимка: БГНЕС

Една от най-дискутираните теми тази седмица е недостигът на лекарства в аптечната ни мрежа, които се използват за домашно лечение на Covid-19, но имат друго предназначение. Оказва се, че в много от аптеките препаратите се намират трудно, а в още повече - липсват. 

 “Информацията е разнопосочна. Повечето колеги се оплакват, че много лекарства трудно се намират, или ако случайно се намерят, е в много малко количество”, казва магистър-фармацевтът Димитър Маринов - главен секретар към Българския фармацевтичен съюз, в ефира на Радио София.

Като пример той посочи ситуация, в която в аптеката поръчва пет опаковки антибиотик, но от склада получава отговор, че или няма да бъдат доставени, или че ще бъдат доставени след ден и половина. “Като казвам пет опаковки, нали не си представяте, че аптеката се презапасява или ги раздава без рецепти. Това е много малко количество за огромното търсене, което има в момента”. 

По думите му в момента най-много се търси т.нар. Covid-пакет - това е комбинация от конкретен антибиотик, кортикостероид и нискомолекулен хепарин. Търсят се също и определени витамини и минерали, както и хранителни добавки, свързани с имунитета.

Ясно е, че аптеките не дават лекарства без рецепта. “В момента не е проблем болшинството от хората имат предписани лекарствени продукти. Някой ги е написал тези рецепти. Каква е причината да има такова свръхпредписване - е друга тема, но търсенето е огромно и хората са с рецепти. Вече никой не си помисля да пита за лекарство без рецепта”, допълва той.

Според фармацевта, едно от решенията на сегашната ситуация е фактът, че от началото на 2021 г. книжните рецепти ще бъдат заменени с електронни. Разбира се, много важно е как ще бъде организиран процесът.

“Електронната рецепта ще даде възможност да се правят определени наблюдения на предписването и отпускането на лекарства, т.е. тогава много лесно компетентните органи ще могат да видят кога един лекар предписва огромни количества от определени лекарствени продукти”.

Чуйте целия разговор на Данаил Конов в звуковия файл.  
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече може да си запазим час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация, съобщава БГНЕС. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март...

публикувано на 04.03.21 в 18:50

Предстои деветото издание на наградата “Бисерче вълшебно”

Основната мисия и кауза, с която са се заели организаторите на наградата “Бисерче вълшебно” от Фондация “Детски книги” - да се насърчи четенето и функционалната грамотност при децата и подрастващите. Предстои деветото поредно издание на наградата, в която деца от 5-16 години отново ще изберат книгите, написани за тях и публикувани през 2020 г...

публикувано на 04.03.21 в 18:39

„Убийство без убийство“ - най-новото заглавие в афиша на Театър 199

„Убийство без убийство“ е най-новото българско заглавие в афиша на Театър 199 . Можем да гледаме спектакъла на 6 март от 19.30 часа. Пиесата разкрива Андрей Филипов - авторът на пиесата, в напълно нова светлина и дава поле на режисьора Емил Бонев да разгърне в максимална степен пластовете на смеха. Пиесата е написана в добрите..

публикувано на 04.03.21 в 18:17

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03