Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Йорданов от БГ туризъм:

Банско ще посрещне 90% по-малко студенти спрямо 2019 г.

Снимка: архив
“Малкото студенти, които ще празнуват тази година се делят на такива, които са избрали къщи за гости и залагат на купоните в компании до 15 души, а другата част ще отседне в хотелите, където ще замени механите и дискотеките с процедури в СПА центрове. Това показват моите проучвания през последните дни”, казва Руслан Йорданов от БГ туризъм.

По думите му Банско ще посрещне 90% по-малко студенти спрямо миналата година.

Курортното градче през последните години се оформи като център на празненствата на студентите. Миналият декември всички механи и хотели бяха резервирани и Банско посрещна над 20 000 студенти от цялата страна, които го бяха избрали, за да отбележат 8 декември.Тази година обаче заведенията ще останат под ключ заради заповедта на здравния министър. Това е основната причина голяма част от туроператорите и студентите да се откажат от празника. Другата причина е ограничението на групите до 15 души.

“Всички знаем, че празникът се превръща в голям купон заради големия брой хора, които се събираха в ресторантите и дискотеките за 8 декември”, допълва той.

Въпреки сложната ситуация с Covid-19 още от лятото са започнали резервации за 8 декември, а през септември голяма част от местата за настаняване, основно в Родопите и малка част по Черноморието, са били резервирани. С увеличаване на броя на носителите на вируса, рязко се променя картината – големи групи студенти правят отмяна на резервации.

Фокусът на вниманието е насочен към къщите за гости, където се установи, че има собственици, които са готови да заобиколят мерките на правителството и да посрещнат повече от 15 души накуп.

Според данните на Министерство на туризма къщите за гости са около 3500 в цялата страна. Над 3 400 имат профил в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и могат да функционират. По морето има малко под хиляда къщи за гости. В цялата община Банско има 145 къщи за гости с близо 2 000 легла. В община Самоков, където се намира Боровец, има 88 къщи за гости, а заедно в община Чепеларе и община Смолян, на чиито територии е другият ни предпочитан зимен курорт Пампорово - 151 къщи за гости.

Настоящите мерки са в сила до 21 декември, като целта е ако те се спазват и дадат резултат, то след тази дата хората да могат да се събират за Коледа и Нова година, да пътуват, да отворят заведения, колелото на икономиката постепенно да се завърти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09