Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Йорданов от БГ туризъм:

Банско ще посрещне 90% по-малко студенти спрямо 2019 г.

Снимка: архив
“Малкото студенти, които ще празнуват тази година се делят на такива, които са избрали къщи за гости и залагат на купоните в компании до 15 души, а другата част ще отседне в хотелите, където ще замени механите и дискотеките с процедури в СПА центрове. Това показват моите проучвания през последните дни”, казва Руслан Йорданов от БГ туризъм.

По думите му Банско ще посрещне 90% по-малко студенти спрямо миналата година.

Курортното градче през последните години се оформи като център на празненствата на студентите. Миналият декември всички механи и хотели бяха резервирани и Банско посрещна над 20 000 студенти от цялата страна, които го бяха избрали, за да отбележат 8 декември.Тази година обаче заведенията ще останат под ключ заради заповедта на здравния министър. Това е основната причина голяма част от туроператорите и студентите да се откажат от празника. Другата причина е ограничението на групите до 15 души.

“Всички знаем, че празникът се превръща в голям купон заради големия брой хора, които се събираха в ресторантите и дискотеките за 8 декември”, допълва той.

Въпреки сложната ситуация с Covid-19 още от лятото са започнали резервации за 8 декември, а през септември голяма част от местата за настаняване, основно в Родопите и малка част по Черноморието, са били резервирани. С увеличаване на броя на носителите на вируса, рязко се променя картината – големи групи студенти правят отмяна на резервации.

Фокусът на вниманието е насочен към къщите за гости, където се установи, че има собственици, които са готови да заобиколят мерките на правителството и да посрещнат повече от 15 души накуп.

Според данните на Министерство на туризма къщите за гости са около 3500 в цялата страна. Над 3 400 имат профил в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и могат да функционират. По морето има малко под хиляда къщи за гости. В цялата община Банско има 145 къщи за гости с близо 2 000 легла. В община Самоков, където се намира Боровец, има 88 къщи за гости, а заедно в община Чепеларе и община Смолян, на чиито територии е другият ни предпочитан зимен курорт Пампорово - 151 къщи за гости.

Настоящите мерки са в сила до 21 декември, като целта е ако те се спазват и дадат резултат, то след тази дата хората да могат да се събират за Коледа и Нова година, да пътуват, да отворят заведения, колелото на икономиката постепенно да се завърти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се движат цените на храните у нас?

Има ли тенденция за успокояване и спад на цените на храните, плодовете и зеленчуците? Подробности разказа Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. "Доматът е с 29% от под средната цена от миналата година, но за сметка на това краставицата е 46% нагоре. Това е, че има недостатъчни количества на предлагане",..

публикувано на 08.07.24 в 17:14

Политическата стабилност и бизнеса у нас

Седем търговски камари на чуждестранния бизнес у нас призова депутатите и партийните лидери да проявят отговорно държавническо поведение при формирането на правителство и предприемане на спешни действия в полза на обществото и икономиката на страната. Бизнес организациите настояват за постигане на компромис при съставянето на кабинета в името на..

публикувано на 08.07.24 в 15:58
Любомир Дацов

Политическата нестабилност и икономиката

Какво е влиянието на политическата нестабилност върху българската икономика? Подробности разказа икономистът Любомир Дацов. Как икономиката на България стана част от групата на най-развитите икономики и попадна в класацията с високи доходи на Световната банка? "Има един виц за костенурката и заека. Понякога, като вървиш като костенурка и..

публикувано на 08.07.24 в 14:46

Столични полицаи задържаха каруца с огромна ВиК тръба

Полицаи от Трето районно управление в София заловиха четирима млади мъже, които с каруца са превозвали огромна водопроводна тръба. Най-вероятно металната тръба е била взета от място на ремонт и е щяла да бъде предадена в пункт за вторични суровини, коментираха свидетели. Не се знае по какъв начин тежката тръба е била натоварена на превозното..

публикувано на 08.07.24 в 13:39

Изложба във входа на кооперация в столичния "Лозенец" разказва историята на квартала

Нестандартна изложба, която представя фотографии и текстове от историята на квартал "Лозенец" може да се види в една от емблематичните сгради на пл. "Журналист". Мария Чакърова, автор на изложбата, е една от живущите там и споделя, че от малка идея откриването на "Зад една затворена врата" се е превърнало в "Лозенец фест". " Изложбата, която..

публикувано на 08.07.24 в 13:23

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София . От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука"  рисуват..

публикувано на 08.07.24 в 11:50
Някои сгради срещу храма

Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица

Ремонтът с разширение на ул. "Опълченска" започва от 16 юли и ще стане на два етапа –  първо от бул. "Сливница" до ул. "Цар Симеон", а след това от "Цар Симеон" до бул. "Тодор Александров", потвърди пред БНР-Радио София кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев . Така след завършване на проекта натоварената улица ще бъде с по 3 ленти на..

публикувано на 08.07.24 в 11:15