Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Руслан Йорданов от БГ туризъм:

Банско ще посрещне 90% по-малко студенти спрямо 2019 г.

Снимка: архив
“Малкото студенти, които ще празнуват тази година се делят на такива, които са избрали къщи за гости и залагат на купоните в компании до 15 души, а другата част ще отседне в хотелите, където ще замени механите и дискотеките с процедури в СПА центрове. Това показват моите проучвания през последните дни”, казва Руслан Йорданов от БГ туризъм.

По думите му Банско ще посрещне 90% по-малко студенти спрямо миналата година.

Курортното градче през последните години се оформи като център на празненствата на студентите. Миналият декември всички механи и хотели бяха резервирани и Банско посрещна над 20 000 студенти от цялата страна, които го бяха избрали, за да отбележат 8 декември.Тази година обаче заведенията ще останат под ключ заради заповедта на здравния министър. Това е основната причина голяма част от туроператорите и студентите да се откажат от празника. Другата причина е ограничението на групите до 15 души.

“Всички знаем, че празникът се превръща в голям купон заради големия брой хора, които се събираха в ресторантите и дискотеките за 8 декември”, допълва той.

Въпреки сложната ситуация с Covid-19 още от лятото са започнали резервации за 8 декември, а през септември голяма част от местата за настаняване, основно в Родопите и малка част по Черноморието, са били резервирани. С увеличаване на броя на носителите на вируса, рязко се променя картината – големи групи студенти правят отмяна на резервации.

Фокусът на вниманието е насочен към къщите за гости, където се установи, че има собственици, които са готови да заобиколят мерките на правителството и да посрещнат повече от 15 души накуп.

Според данните на Министерство на туризма къщите за гости са около 3500 в цялата страна. Над 3 400 имат профил в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и могат да функционират. По морето има малко под хиляда къщи за гости. В цялата община Банско има 145 къщи за гости с близо 2 000 легла. В община Самоков, където се намира Боровец, има 88 къщи за гости, а заедно в община Чепеларе и община Смолян, на чиито територии е другият ни предпочитан зимен курорт Пампорово - 151 къщи за гости.

Настоящите мерки са в сила до 21 декември, като целта е ако те се спазват и дадат резултат, то след тази дата хората да могат да се събират за Коледа и Нова година, да пътуват, да отворят заведения, колелото на икономиката постепенно да се завърти.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деан Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39