Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов

Новите ограничения засягат в малка степен производството и търговията

Лъчезар Богданов
Снимка: БГНЕС

Свидетели сме на рязък спад в икономическата активност в цяла Европа, включително и в България - 27-28 процента в индустриалното производство, потреблението с около 20 на сто, износът на стоки и услуги - 20-25 процента. Той бе налице най-вече през април и май. Отварянето след първия локдаун донесе видимо възстановяване, с изключение на туризма и международните пътувания, обобщи пред Радио София Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

Новите "по-меки" ограничения в малка степен засягат индустрията, производството на стоки и търговията, за разлика от първия локдаун по-рано тази година. Тогава и много потребители, особено през първите месеци, бяха в огромна несигурност, много хора се въздържаха от потребление заради притеснение от неизвестното и неясното икономическо бъдеще. Ефектът от кризата е видим, но не може да става дума за катастрофа, която тотално да блокира потребителското поведение, подчерта икономистът. 

С каквито и да е мерки за подкрепа, държавата не може да замести реалната икономическа активност. Няма такива мерки, които могат да компенсират бизнеса напълно. Важно е да бъде предотвратен рязък ръст на безработицата и за част от най-засегнатите бизнеси да се получи финансово спасяване. Удължаването на мораториума върху кредитите също ще даде глътка въздух в този момент. Въпреки това, в този момент е важно правителството да дава ясни сигнали по отношение на мерките и бюджетът да играе ролята на “демпфер” за негативите на бизнес цикъла. Залагат се сериозни инвестиции, включително и еврофондове, чието усвояване се очаква догодина.

Европейският механизмът за възстановяване и устойчивост ще осигури сериозен импулс за преодоляване на кризата, като България ще получи възможност за заеми и грантове за 12 млрд. евро допълнително към многогодишната финансова рамка. Същевременно големите икономики в Азия се развиват в момента, което създава огромен потенциал и за експортно-ориентираните европейски индустрии да се възползват от този глобален растеж. Но европейската икономика трябва да бъде рестартирана, включително чрез преструктуриране на част от браншовете, обясни Лъчезар Богданов. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община работи по два варианта за възстановяване на Княжевския лифт

Столичната община е получила одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт от РИОСВ. Одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на..

публикувано на 19.01.21 в 18:54

Изложбата "Дюрер срещу дюнер" с критика към съвременното консуматорско общество

"Дюрер срещу дюнер" е изложба на графика, рисунка, живопис на варненския артист Калоян Илиев - Кокимото , в която той отправя критика към съвременното консуматорско общество, използвайки класическите творби на Албрехт Дюрер. Върху гравюрите на известния артист от XVI век Кокимото нанася своя коментар, добавяйки нови герои или променяйки..

публикувано на 19.01.21 в 18:17

Атакуваха "Ти броиш" с голям брой фалшиви профили

Преди дни онлайн платформата "Ти броиш" стана обект на атака под формата на регистрация на много фалшиви профили. На практика, обаче, не е била нарушена сигурността, а самата форма за записване се управлява от Google и е много трудно да бъде "пробита". Фалшивите профили са били създадени с фалшиви имена и телефони, като е подаден сигнал и до..

публикувано на 19.01.21 в 15:52

Пункт ще приема опасни отпадъци в Нови Искър и Челопечене

Първият за 2021 г. мобилен пункт за безвъзмездно събиране на опасни отпадъци, образувани от домакинствата, ще бъде за столичните райони „Нови Искър“ и „Кремиковци“. На 22 януари (петък), от 8.30 ч. до 11.30 ч. пунктът ще бъде разположен в гр. Нови Искър , ул. „Искърско дефиле“ № 121, районна администрация „Нови Искър“, паркинга пред 31-ва..

публикувано на 19.01.21 в 15:52
Проф. Красимир Гигов

Красимир Гигов: Получаваните ваксини се поставят веднага на следващия ден

На повечето места в страната желаещите медици, сестри, фармацевти и стоматолози вече са обхванати от ваксинационния процес, съобщи пред Радио София проф. Красимир Гигов . Според плана това е първата от петте предвидени фази, обясни ръководителят на Националния ваксинационен щаб . Единствено в София около половината от заявените ще се..

публикувано на 19.01.21 в 15:09

Нова градина в "Овча купел" отваря наесен врати за 150 деца

С бюджета за тази година осигуряваме строителството общо на 45 детски градини и ясли, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.  Тя инспектира строежа на нова детска градина в столичния квартал "Овча купел", която е една от дванадесетте, които в момента се строят в града. "Една от стратегическите ни цели за 2021 г. е строителството на детски градини,..

публикувано на 19.01.21 в 14:15
Снимка: ibl.bas.bg

Какво представлява българският език днес

Съвременният български език е функция от много процеси през годините. Специфичен период за родния ни език е така нареченият "социалистически период". Тези, които са го преживели, помнят, а тези, които не са, е хубаво да знаят за него. Какви са били отличителните черти от на езика през периода на социализма и има ли остатъци от него в..

публикувано на 19.01.21 в 14:07